Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

9o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo

9o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo

To 9o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους PSAROKOKALO, δίνει ραντεβού στις 17 Οκτωβρίου 2015 στην Aνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με κινηματογραφικές προβολές ARCHITECTURE FILM / Q&A, SPECIAL SCREENING KOREA. Ενώ ξεκινά νέο κύκλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ τα οποία παραδίδουν αφιλοκερδώς  βραβευμένοι επαγγελματίες των Media.

 

Ακολουθεί PARTY/ DJ SET EXOTIC beats and electronic vibrations από Νaono Ambito & Melormarn (23:00). Συνταξιδιώτης στις θεματικές προβολές και για 1η φορά, η σινεφίλ μπίρα Fischer, τόσο με τη γεύση της όσο και μέσα από το νέο της τηλεοπτικό που επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο διάσημος Αλί- Αλί με την τεχνική του μονοπλάνο.

 

To Film Market Psarokokalo φιλοξενείται στο Νεοκλασικό Κτίριο Κανθάρου στον Πειραιά κατόπιν ραντεβού, έως τέλος Οκτωβρίου. 

 

 

Πρόγραμμα

 

WORKSHOPS / 

17:00 ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ /  Film Literacy 

Media Researcher / Analyst, EU Media Literacy Expert /  Συνεργάτης Psaroloco Project

Eργαστήρι κινηματογραφικής παιδείας στα πρότυπα του ΒFI σε ταινία μικρού μήκους του Άμπας Κιαροστάμι, του Ιρανού σκηνοθέτη του νεο-ρεαλισμού που προσέγγιασε την παιδική ηλικία μέσα από μια έντονη αυτοβιογραφική και πολιτισμική ματιά στη χώρα του, Το εργαστηρι απευθύνεται κατά κυριο λόγο σε εκπαιδευτικους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί μια διαφορετική «ανάγνωση» μιας κινηματογραφικής ταινίας.

 

19:00 ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΖΙΑΣ / VFX & 3D Animation in feature films

Yafka Studio creates world-class visual effects

VFX Supervisor http://theyafka.com

 

20:00 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ / Σχέδια δημιουργίας  ηχητικού τοπίου  στον κινηματογραφο.

 

21:00 ARCHITECTURE FILM / Q&A

Το φεστιβάλ PSAROKOKALO εγκαινιάζει το  NEO Διαγωνιστικό Τμήμα ARCHITECTURE FILM , μετά από προκήρυξη ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού ταινίας μικρού μήκους με θέμα :

“ Μια μετάβαση από το αστικό στο νησιωτικό-εξοχικό τοπίο»

 

Πόσο αισθητή είναι αυτή η μετάβαση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και το σύγχρονο ντιζάιν; Προσαρμόζεται ένα μοντέρνο αρχιτεκτονικό δημιούργημα στον τόπο του; Τι διαφορά έχει ένα περιβάλλον φτιαγμένο από τη φύση και ένα περιβάλλον φτιαγμένο από τον άνθρωπο; Τι σχέση έχει ένα βρόμικο και εγκαταλελειμμένο τσιμεντένιο κτήριο στο κέντρο μίας πόλης, με τα ηλιόλουστα βράχια ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού; “ σε συνεργασία – επιμέλεια  Έρση Κρούσκα (http://www.ersikrouska.com)

 

23:00  SPECIAL SCREENING KOREA. 

Σύγχρονο Κορεάτικο Σινεμά . Ο programmer  Sebastien Simon επιλέγει και μας συστήνει νέους κινηματογράφιστές  των οποίων οι ταινίες θα προβληθούν στο φεστιβάλ.

 

23:00 PARTY/ DJ SET EXOTIC

 

 

Programm ARCHITECTURE FILM 

 

Architecture and the unspeakable, John Szot , United States fiction 14'

Αυτή είναι η ιστορία των τριών κτιρίων που παρουσιάζουν μια αντισυμβατική προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

 

Ridotto Mattioni, Giulia Vallicelli & Luca Ferri, Italy doc 10'

Το Ridotto Mattioni είναι μία κυκλική αστική συμφωνία βασισμένη στο έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Luigi Mattioni, μια ηγετική φυσιογνωμία στο μετασχηματισμό του Μιλάνου μετά το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχιτεκτονικά στοιχεία, παράλληλα με αναδρομικά μουσικά στοιχεία, ακολουθούν τα σημάδια της αλλαγής στην πόλη.

 

Off-History, Σελήνη Χαλβαδάκη , Hellas/Danish doc 20'

Μέσα από την ιστορία ενός ημιτελούς κτιρίου, to Off-History διερευνά την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και τους μηχανισμούς που δομούν τις ιδιωτικές και συλλογικές μνήμες μας. 

Architecture and Palliation Christel Nisbeth , Moa Liew , Annemie Sandahl Pedersen, anim 12'

Πρόκειται για μια ταινία που λαμβάνει χώρα σε ένα πλασματικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική-Χειρουργική Κλινική

 

Νησί /island,  Jill Woodward, Hellas/ USA fiction 16', Q&A  (skype) 

Η ταινία είναι μία αισθησιακή, λυρική συνομιλία με το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Η τοποθεσία της εμπνευσμένης κίνησης λαμβάνει χώρα σε καταρράκτες, παραλίες, σε δέντρα, σιντριβάνια, και μονοπάτια. Η ταινία είναι μια εξερεύνηση των αισθήσεων μέσα από την κίνηση, τη φύση, τα στοιχεία και το χρόνο

 

The House With the Sundial, Ορφέας Περετζής, Q&A 

Ηellas doc 5'

Tο σπίτι με το βίντεο του ηλιακού ωρολογίου επικεντρώνεται στην ιστορική Κατοικία Cavallini στα Κύθηρα, που αναστηλώθηκε από το RCTECH. Το βίντεο είναι του Ορφέα Peretzis και είναι το εναρκτήριο κομμάτι από τα αρχιτεκτονικά ίχνη του βίντεο, που παράγονται για το RCTECH από την εταιρεία παραγωγής StudioBauhaus.

 

Reinventing the Soil by Julia Teles da Silva, _ Q&A  (skype)

Brazil 9’

Μια έρευνα για την οικοδόμηση με λάσπη, μία από τις παλαιότερες μεθόδους κτιρίου του ανθρώπινου είδους , που εξακολουθεί να είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο. Η ταινία ξεκινά από το πανεπιστήμιο, ερευνά και επισκέπτεται μέρη όπου αυτή η παράδοση είναι ζωντανή, στη Βολιβία, το Περού και το Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία.

 

In Long Days by Andrián Villa Dávila _ Q&A  (skype)

Colombia, 40min

Tο In Long Days, είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για μια οικογένεια που αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να ζήσει μια διαφορετική ζωή.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

 

Η Ειρήνη Ανδριοπούλου είναι επικοινωνιολόγος και ερευνήτρια ΜΜΕ. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, τον εθνικό ερευνητικό οργανισμό για την οπτικοακουστική επικοινωνία, ως υπεύθυνη του Τμήματος Οπτικοακουστικής Αγωγής. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορά στην οπτικοακουστική και κινηματογραφική παιδεία, με εστίαση στις διδακτικές και πρακτικές μεθόδους εφαρμογής, στο σχολικό και εξωσχολικό περιβάλλον. Είναι εθνικός εκπρόσωπος στο Media Literacy Expert Group, Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και έχει συνεργαστεί με την UNESCO σε σχετικά έργα. Στον παρόντα χρόνο εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας Ενημέρωσης, στη Διεύθυνση ΜΜΕ, Τμήμα Οπτικοακουστικών Μέσων και Αρχείων.

 

Ο Αντώνης Κοτζιάς τελείωσε πρώτα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σπουδές επάνω στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική, δηλαδή Μαθηματικά και Γραφιστικά με τη βοήθεια υπολογιστή, πήγε στη Σκωτία για να φοιτήσει στην Glasgow School of Arts για Γραφιστικά 2D & 3D MotionVirtual και Prototyping και μετά έναν χρόνο στη ΝέαΟρλεάνη στη Siggraph, στο γνωστό για τους επαγγελματίες του χώρου συνέδριο , όπου παρακολούθησε σεμινάρια στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών.  Σύμφωνα με το βιογραφικό του, εργάστηκε στα φημισμένα Pinewood Studios του Λονδίνου. Ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Παραγωγής Τρισδιάστατων Γραφικών. Εργάστηκε για το έργο κινουμένων σχεδίων «Happy Feet» και υπήρξε σύμβουλος σε ταινίες όπως «Ο Τσάρλι καιτο εργοστάσιο σοκολάτας» και «Χάρι Πότερ: Ο αιχμάλωτος του Ασκαμπάν». Τα τελευταία πέντε χρόνια ανάμεσαστις δουλειές του συγκαταλέγονται ταινίες μεγάλου μήκους όπως οι «Evil in the time of heroes», «Charisma», «Man at sea» και «Μικρά Αγγλία» «Mικρό Ψάρι», «Sky above us»  ή μικρού μήκους όπως η «Evergreen», ταινίες για πλανητάρια όπως οι «Ancient skies» και «Lambs of Atlantis» για την Evans & Sutherland και η «Earth is our home» για το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ντοκυμαντέρ όπως τα «Ancient discoveries», «Death Masks» και «Egyptian Erotica» για το History Channel, «Fightbook» για το National Geographic Channel, «1821» για το Σκάι, «Prince of Wales» για το S4CI και «Alien Investigations» για το Channel 4 , διαφημιστικές ταινίες και ταινίες για θεματικάπάρκα όπως το «Medical Theme Ride» για  πάρκο της Κίνας.

 

Ο Στέφανος Ευθυμίου, γενημένος στην Αθήνα το 1971 είναι απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Παπαντωνοπούλου οπου σπούδασε Ηχοληψία.Απο τότε εργάζεται ως Ηχολήπτης στη Τηλεόραση και στο Κινηματογράφο. Είναι μέλος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η δουλειά του στο κινηματογράφο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τπολυβραβευμένες ταινίες: “Το σπίτι του Καιν” του Χρήστου Καρακεπέλη, “Μαύρο γάλα” του Ν.Τριανταφυλλιδη, ”No budget story”  του Ρ.Χαραλαμπιδη, “Ένα τραγούδι δε φτάνει” της Ε. Χρονοπούλου, “Hardcore” του Ν.Ηλιάδη, “Εύκολη Λια” του Β.Σειτανίδη, “Κινέττα” του Γ.Λανθιμου, “ 5 λεπτα ακόμα του Γ.Ξανθόπουλου” , ”Straight story τουΒ Κυριακιδη, “ Διόρθωση” του  Θ.Ανεστοπουλου, “Bank Bang” του Α. Παπαδημητρόπουλου, “Φιλί της Ζωής”  του Ν.Ζαπατίνα, “Qadir- ενας Αφγανός Οδυσσέας”  της Α. Παπαθανασίου,  “Ψυχή Βαθιά” του Π. Βούλγαρη  (Βραβείο Ήχου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), “Νήσος 1” του Χ. Δήμα, “Αννίβας Προ των Πυλών” της Ε. Χρονοπουλου, “Κόκκινος Ουρανός” της Λ. Γιούργου,” L” του Μ. Μακρίδη, “Νήσος 2” του Α. Αγγελοπουλου , “ Το Δέντρο και η Κούνια”  της Μ. Ντούζα, “ Ο Εχθρός μου “  του Γ.Τσεμπερόπουλου,  “Μικρά Αγγλία” του Π. Βούλγαρη   (Βραβείο Ήχου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), Μικρή Άρκτος της Ε.Χρονοπούλου.

 

Η  Έρση Κρούσκα γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται στο στούντιο της ‘Ersi Krouska architecture+design’. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου. Έχει δουλέψει πάνω στη μουσειολογία με την Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη και τους αρχιτέκτονες RCL. Ήταν στο ‘Campana’s Workshop in Athens’, για το σχεδιασμό του New Hotel Athens. Έχει συμμετάσχει διεθνώς, σε εκθέσεις Αρχιτεκτονικής, Design και Τέχνης. Έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις ‘Design 2011’ και ‘Anti-Design 2014’ με την Πόπη Κρούσκα. Το 2013 βραβεύτηκε με το Architizer Α+ Pop Award, στη Νέα Υόρκη, για το project της @kinito.

 

Sebastien Simon Γεννημένος το 1983 στο Colmar,στη Γαλλία, ο Sébastien Simon είναι απόφοιτος από το E.S.E.C ,σχολή κινηματογράφου,και από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού 1 Panthéon Sorbonne και ξεκίνησε με έδρα το Παρίσι ως μοντέρ.Τώρα ως διεθνής νομαδικός σκηνοθέτης από το 2011 εργάζεται επίσης για το Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Busan , για το Jeju-fo γαλλικό φεστιβάλ κινηματογράφου, για το διεθνές φεστιβάλ στη Σεούλ ακραίων ταινιών μικρού μήκους (Νότια Κορέα ) και για το Rencontres Cinématographiques de Cavaillon (Γαλλία ).

 

 

To Film Market Psarokokalo φιλοξενείται στο Νεοκλασικό Κτίριο Κανθάρου στον Πειραιά κατόπιν ραντεβού. ( Ηρ. Πολυτεχνείου 91 & Κανθάρου), εως τέλος Οκτωβρίου. Αποστείλατε email με τα στοιχεία επικοινωνίας και τον φορέα σας, στο info@psarokokalo.gr ή καλέστε στο τηλ. 6930902022.

 

Το Φεστιβάλ δραστηριοποιείται για πρώτη φορά υπό την Αιγίδα Του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θέατρο ΑΣΚΤ .

 

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με Αγγλικούς υπότιτλους.

Σχετικές ειδήσεις
Τα βραβεία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας
10.02.2017 13:54
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας AIDFF διεξήχθη από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2017. Φιλοξένησε πάνω από 150 ταινίες από 30 χώρες, ενώ 60 από αυτές έκαναν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες του Νέου Σινεμά: Μυθοπλασία μικρού και μεγάλου μήκους, video art, video dance, experimental, ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους.
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας – PSAROKOKALO X Edition
12.09.2016 12:52
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας – PSAROKOKALO γιορτάζει τα 10 του χρόνια και επιστρέφει στην πρωτεύουσα, από 15 έως 21 Σεπτεμβρίου 2016.
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Οι 46 ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους
06.09.2016 11:21
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των ταινιών που θα συμμετάσχουν στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου: Υποβολή ταινιών
10.05.2016 16:19
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου μας προσκαλεί στο νησί της Πάτμου. Μια επταήμερη γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Tαινίες μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, ντοκυμαντέρ και ενα πλούσιο πρόγραμμα μικρού μήκους ταινιών σε συνεργασία με άλλα Διεθνή Φεστιβάλ.
The Green Room, της Λουκίας Αλαβάνου στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
09.05.2016 10:33
Το μικρού μήκους στερεοσκοπικό 3D φιλμ “The Green Room”, της Λουκίας Αλαβάνου (παραγωγή Βέλγιο/Ελλάδα, 2015-2016), συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό (international competition) του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν (62 Internationale Kurzfilmtage Oberhausen), που πραγματοποιείται από 5 έως 10/05 2016.