Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Όψεις Αρχαίου Δράματος, στη Σμύρνη

Όψεις Αρχαίου Δράματος, στη Σμύρνη
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Νικήτας Τσακίρογλου παραβρέθηκε στη Σμύρνη στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης των Θεάτρων της Ν. Α. Ευρώπης .Σκοπός της ήταν η προετοιμασία του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ν. Α. Ευρώπης: Όψεις  Αρχαίου Δράματος που θα γίνει στη Σμύρνη από τις 15-30 Ιουλίου. Το φεστιβάλ  εκτός από παραστάσεις Αρχαίου Δράματος θα περιλαμβάνει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: σεμινάρια , συζητήσεις, master class.

Οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές των χωρών που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ επισκέφτηκαν τα 12 αρχαία θέατρα της περιοχής, ανάμεσα σ’ αυτά τα αρχαία θέατρα της Εφέσου και της Μιλήτου, προκειμένου να  επιλέξουν τα καταλληλότερα για τις παραστάσεις.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετέχει στην εναρκτήρια παράσταση του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου  Ν.Α. Ευρώπης: Όψεις  Αρχαίου Δράματος με τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη , σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Πάτσα και τη Λήδα Πρωτοψάλτη στο ρόλο της Εκάβης.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης στη Σμύρνη, συζητήθηκαν επίσης θέματα που προωθούν τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες μεταξύ των Θεάτρων της Ν.Α. Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την παράσταση  Βασιλιάς Ληρ στο Βελιγράδι και στο Νόβισαντ, προσκεκλημένο απ’ το Εθνικό Θέατρο  Βελιγραδίου τον Μάιο του 2009.
Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ν. Α. Ευρώπης: Όψεις  Αρχαίου Δράματος, θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία το 2011, στην περιοχή Viminacium -σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Βελιγράδι- όπου βρίσκεται ένας τεράστιος σε έκταση  αρχαιολογικός χώρος με αρχαίο θέατρο 12.000 θέσεων που χρονολογείται στη Ρωμαϊκή περίοδο.

Στην 3η Συνάντηση των Θεάτρων της Ν.Α. Ευρώπης που συντονίστηκε απ’ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και οργανώθηκε από τον Οργανισμό Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας πήραν μέρος 11 Θεατρικοί Οργανισμοί από Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμανία, Αλβανία και  FYROM.
Σχετικές ειδήσεις
To ΚΘΒΕ στο Masterclass για νέους Ευρωπαίους σκηνοθέτες και σκηνογράφους της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης
11.11.2016 15:50
To Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στο «Masterclass για νέους Ευρωπαίους σκηνοθέτες και σκηνογράφους σε συνεργασία με Ρώσους ηθοποιούς» με θέμα «Ο πόλεμος στα έργα του Σαίξπηρ» που διοργανώνει η ΄Ενωση Θεάτρων της Ευρώπης στο Ροστόφ της Ρωσίας από 23 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2016.
Αντιγόνη σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας
04.08.2016 16:34
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από την 5η Εποχή Τέχνης, θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, στις 21.30, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, στα πλαίσια του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας 2016 – Θεσμός Αρχαίου Δράματος.
Το ΚΘΒΕ στην ομάδα ISO της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης!
02.08.2016 14:36
Στην ομάδα ISO της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκπροσωπούμενο από την ηθοποιό Αίγλη Κατσίκη.
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
Συμμετοχή του ΚΘΒΕ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Conflict Zones
24.03.2016 15:33
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Conflict Zones", που υλοποιείται από την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης με την παράσταση "Το αγόρι με τη βαλίτσα" του Μάικ Κένι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.