Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Νικήτας Τσακίρογλου παραβρέθηκε στη Σμύρνη στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης των Θεάτρων της Ν. Α. Ευρώπης .Σκοπός της ήταν η προετοιμασία του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου Ν. Α. Ευρώπης: Όψεις  Αρχαίου Δράματος που θα γίνει στη Σμύρνη από τις 15-30 Ιουλίου. Το φεστιβάλ  εκτός από παραστάσεις Αρχαίου Δράματος θα περιλαμβάνει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: σεμινάρια, συζητήσεις, master class.

Οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές των χωρών που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ επισκέφτηκαν τα 12 αρχαία θέατρα της περιοχής, ανάμεσα σ’ αυτά τα αρχαία θέατρα της Εφέσου και της Μιλήτου, προκειμένου να  επιλέξουν τα καταλληλότερα για τις παραστάσεις.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετέχει στην εναρκτήρια παράσταση του 2ου Φεστιβάλ Θεάτρου  Ν.Α. Ευρώπης: Όψεις  Αρχαίου Δράματος με τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, σκηνικά και κοστούμια Γιώργου Πάτσα και τη Λήδα Πρωτοψάλτη στο ρόλο της Εκάβης.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης στη Σμύρνη, συζητήθηκαν επίσης θέματα που προωθούν τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες μεταξύ των Θεάτρων της Ν.Α. Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την παράσταση  Βασιλιάς Ληρ στο Βελιγράδι και στο Νόβισαντ, προσκεκλημένο απ’ το Εθνικό Θέατρο  Βελιγραδίου τον Μάιο του 2009.
Το 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ν. Α. Ευρώπης: Όψεις  Αρχαίου Δράματος, θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία το 2011, στην περιοχή Viminacium -σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Βελιγράδι- όπου βρίσκεται ένας τεράστιος σε έκταση  αρχαιολογικός χώρος με αρχαίο θέατρο 12.000 θέσεων που χρονολογείται στη Ρωμαϊκή περίοδο.

Στην 3η Συνάντηση των Θεάτρων της Ν.Α. Ευρώπης που συντονίστηκε απ’ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και οργανώθηκε από τον Οργανισμό Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας πήραν μέρος 11 Θεατρικοί Οργανισμοί από Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμανία, Αλβανία και  FYROM.