Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Κύκλος διαλέξεων για αστρονομία και αστροφυσική στο Floral

Κύκλος διαλέξεων για αστρονομία και αστροφυσική στο Floral

Το Floral παρουσιάζει από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 ένα κύκλο διαλέξεων για την αστρονομία, την αστροφυσική, τις επιστήμες και τον πολιτισμό με τον Στράτο Θεοδοσίου και τον Μάνο Δανέζη.

 

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τον κόσμο των αστερισμών, του σύμπαντος, των επιστημών και του πολιτισμού, μέσα από τέσσερις πρωτότυπες διαλέξεις, με την καθοδήγηση δύο αναγνωρισμένων επιστημόνων του χώρου. Ο Στράτος Θεοδοσίου είναι αστροφυσικός, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Ο Μάνος Δανέζης είναι επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ. Έχουν παρουσιάσει πολυάριθμες επιστημονικές και μη δημοσιεύσεις, και έχουν συμμετάσχει σε συνέδρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών με θέματα σχετικά με τις επιστήμες («Το σύμπαν που αγάπησα» -107 επεισόδια και «Έτσι βλέπω τον Κόσμο» - 16 επεισόδια με αντίστοιχη επιστημονική θεματολογία στην ΕΤ3). Είναι επίσης συγγραφείς πολλών επιτυχημένων βιβλίων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δίαυλος.

 

Πρόγραμμα:

 

Δευτέρα 12.10.15, Ώρα 19:30, Στράτος Θεοδοσίου

Η μυθολογία των άστρων και των αστερισμών

 

Τα ουράνια σώματα, σε συνδυασμό με την τρομακτική εμφάνιση άλλων γήινων φαινομένων, όπως ο κεραυνός και η αστραπή γέμισαν τις καρδιές των πρώτων ανθρώπων με δέος και φόβο. Αποτέλεσμα ήταν η συγκλονισμένη ανθρώπινη σκέψη να θεοποιήσει και να λατρέψει αρκετά από αυτά, στην προσπάθειά της να τα εξευμενίσει και να τα κάνει φιλικά.

Μη μπορώντας όμως η ανθρώπινη νόηση να δώσει λογικά ικανοποιητικές εξηγήσεις, για την ύπαρξη και τα φαινόμενα του κόσμου, τα συνέδεσε, μέσα από πολύπλοκους και θαυμαστούς μύθους, με φιλικά και αγαπημένα πρόσωπα ή με ισχυρούς θεούς και ήρωες, που η παράδοση τους ήθελε αθάνατους και κραταιούς να ελέγχουν και να κατευθύνουν τις τύχες των ανθρώπων από ψηλά. 

Έτσι, γεννήθηκε η υπέροχη ελληνική αστρονομική μυθολογία, αυτό το θαυμαστό παραμύθι των άστρων, που θα το δούμε να ξετυλίγεται από τους αειφανείς αστερισμούς του Βόρειου ουρανού.

 

Δευτέρα 19.10, Ώρα 19:30, Μάνος Δανέζης

Η Επιστήμη ως Δημιουργός Νέων Πολιτισμών

 

Ποιές είναι οι αναγκαιότητες συγκρότησης ενός πολιτισμού και ποιά η δομή του; Τι ρόλο παίζουν οι έννοιες του φόβου και της ανάγκης στη συγκρότησή του; Ποιά είναι η σχέση μεταξύ κοινωνικών συστημάτων – Θεολογίας και Επιστήμης στα πλαίσια ενός Πολιτισμού και ποιες οι κοινές ρίζες τους. Με

ποιό τρόπο έχει τη δυνατότητα η Επιστήμη να αλλάζει έναν Πολιτισμό; Τι είναι τελικά αυτό που ονομάζουμε Επιστήμη και Τεχνολογία και ποιό είναι το ουσιαστικό περιεχόμενό τους; Υπάρχει καλή και κακή Επιστήμη και Τεχνολογία; Ποιός είναι ο ρόλος της Πνευματικότητας στην ουμανιστική εξέλιξη ενός Πολιτισμού; Ποιός είναι ο ρόλος του Επιστήμονα στη δομή ενός πολιτισμικού ρεύματος;

 

Δευτέρα 26.10, Ώρα 19:30, Στράτος Θεοδοσίου

Αστρική εξέλιξη, από τον Ήλιο στα κβάζαρς.

 

Στην υστερότερη περίοδο των γαλαξιών, οι πρωτοαστέρες –στην αστρική κύηση– σχηματίζονται από την κατάρρευση πυκνών μεσοαστρικών αερίων. Μόλις σχηματιστεί ο πρωτοαστέρας είναι αρκετά ψυχρός και μεγάλων διαστάσεων. Στις πρώτες φάσεις της ζωής του ένα πυκνό «κουκούλι» αερίων και σκόνης τον προφυλάσσει από τα βέβηλα μάτια μας, ενώ αρχίζουν τα πρώτα στάδια της συστολής του υπό την επίδραση των δυνάμεων της ίδιας της βαρύτητάς του. Οι πρωτοαστέρες, ανάλογα με τη μάζα τους, ακολουθούν μια πορεία προς την Κυρία Ακολουθία μηδενικής ηλικίας, που είναι το πρώτο στάδιο πριν μεταπηδήσουν στην Κυρία Ακολουθία, όπου διαρκώς θα μετατρέπουν το υδρογόνο του πυρήνα τους σε ήλιον, δηλαδή θα γίνουν πραγματικοί αστέρες. Ένα ουράνιο σώμα που καίει διαρκώς τα πυρηνικά του αποθέματα έως την τελική κατάρρευσή του.

 

Δευτέρα 2.11, Ώρα 19:30, Μάνος Δανέζης

Η Γέννηση και η εξέλιξη του Σύμπαντος - Σκέψεις και προβληματισμοί.

 

Είναι η Μεγάλη Έκρηξη η αρχή του σύμπαντος; Τι υπάρχει πριν και μετά τη Μεγάλη Έκρηξη; Υπάρχει θεωρία και πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξης προγενέστερων της ΜΕ περιόδων; Μπορεί ο συμπαντικός χώρος να έχει 10 ή 11 διαστάσεις; Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Τι υπήρχε πριν τη δημιουργία του σύμπαντος; Με ποιό τρόπο η γνώση όλων των προηγουμένων μπορεί να μεταβάλλει τις απόψεις μας για τη φύση του Κόσμου και του Ανθρώπου;

Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι μέσω των αισθήσεών μας, και όλων των αστρονομικών ενισχυτικών μηχανημάτων μας, δεν σχηματίζουμε μια εικόνα για το πώς είναι στην πραγματικότητα το Σύμπαν, αλλά μια εικόνα του πώς οι ανθρώπινες ατελείς αισθήσεις μας έχουν την ικανότητα να το αντιλαμβάνονται.

Σχετικές ειδήσεις
Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: Συζήτηση στο Megaron Plus
02.06.2016 14:13
Ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Η επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron Plus ολοκληρώνεται την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στις 7 το βράδυ, με τρεις διαπρεπείς επιστήμονες, τον Μηνά Καφάτο, τον Μάνο Δανέζη και τον Στράτο Θεοδοσίου που συμμετέχουν στη συζήτηση «Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: πώς η σύγχρονη επιστήμη συναντά την αρχαία φιλοσοφία».
Genes and bits - Η ζωή πέρα από τη χημεία: Η 5η διάλεξη του Hub Science
22.02.2016 11:32
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.
Οι διαλέξεις στο Αθήνεο: Α' Κύκλος Φεβρουάριος - Δεκέμβριος 2016
15.02.2016 14:47
Στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα που άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2015, φιλοξενώντας σειρά εκθεμάτων με αντικείμενο την ιστορία της μπίρας και τον πολιτισμό της αλλά και παρουσιάζοντας μέσα από πρωτότυπα συλλεκτικά αντικείμενα τη συναρπαστική ιστορία των 50 ετών λειτουργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, εγκαινιάζεται ο πρώτος ετήσιος κύκλος Διαλέξεων & Ξεναγήσεων, με θεματολογία συνδεδεμένη με τα εκθέματα του χώρου και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Ξεκινούν οι Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με τον Κώστα Βαρώτσο
03.02.2016 15:26
Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, στην Τράπεζα της Ελλάδος αρχίζει ο κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού», που οργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας.
Living a healthy life beyond 100: διάλεξη στο πλαίσιο του Hub Science
28.01.2016 16:54
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.