Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, το Θέατρο Πέτρας, την αρχαία Δωδώνη και το Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη δίνουν την τελευταία παράσταση στην Ελλάδα, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας και στη συνέχεια αναχωρούν για το εξωτερικό.

Θα είναι μια μοναδική βάρδια σε ένα μοναδικό χώρο της Αττικής, το Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Η παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη, ένα από τα διασημότερα έργα του Αρχαίου Δράματος, αναμένεται να αποτελέσει μια εκδήλωση-σταθμό και για τα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, του Πειραιά. Το έργο είναι μια sui generis τραγωδία, αφού είναι η μοναδική σωζόμενη με διονυσιακό θέμα και συνδυάζει συγκλονιστική ένταση και απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα.

Η φιλανθρωπικού χαρακτήρα παράσταση, η οποία αποτελεί τον έκτο, στην Ελλάδα σταθμό μιας μοναδικής περιοδείας έχει υλοποιηθεί από το Πειραϊκό Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης» και την εταιρεία «ΑΝΘΟΣ» και υπογράφεται από τον σκηνοθέτη Γιώργο Παπαθεοδώρου. Η απόδοση του έργου στα νέα ελληνικά είναι του Χρήστου Σάββα, ενώ της παραγωγής προΐσταται ο Κυριάκος Κερανόπουλος.

Την μουσική της επιβλητικής τραγωδίας επιμελείται ο Σάκης Τσιλίκης, η ερμηνεία των χωρικών ανήκει στην Χριστίνα Καζαντζή σε στίχους της Τούλας Καρώνη, ενώ χορογραφία και κινησιολογία δίδαξε η Κάλια Θεοδοσιάδη.

Το καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει τους, Σπύρο Κατηφόρη, Αλέξανδρο Μαρτζούκο,  Βασίλη Zωή, Κυριακή Υψηλάντη, Πέτρο Τσαπαλιάρη, Νέστορα Αφιανέ, Κωνσταντίνα Σπάθη, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Ιφιγένεια Καφετζοπούλου, Κατερίνα Χολή, Μαρία Μανωνά, Κέλυ Νικηφόρου, με επικεφαλής την Τιτίκα Σαριγκούλη.

Επιπλέον η πρωτοποριακή υλοποίηση περιλαμβάνει επί σκηνής live ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα από τον ειδικό μεταφραστή Στράτο Πατρινό, του οποίου η ενσωμάτωση στην παράσταση προσδίδει μοναδικότητα στην όλη εκτέλεση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως χάρη στην ευγενική χορηγία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς η παράσταση της 9ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας θα έχει δωρεάν είσοδο για όλους και όχι μόνο για τους αναξιοπαθούντες, κωφούς συνανθρώπους μας, όπως οι προηγούμενες.

Σημειώστε τέλος, πως μετά τη Νίκαια, ο θίασος θα αναχωρήσει για τη Γαλλία, και θα ανεβάσει το έργο και στη Μασσαλία στις 30 Οκτωβρίου 2015, δίνοντας τον απαραίτητο διεθνή χαρακτήρα στο πρωτότυπο εγχείρημα.

Είναι, άλλωστε, στα σχέδια της Ανθός και του Πειραϊκού Θεάτρου-Δημήτρης Ροντήρης, το πρόγραμμα «BACCHAE THEATROUR  – European culture from Greece», να καταστεί μια μοναδική ετήσια σειρά δράσεων με θέμα την Ελληνική αρχαία δραματική τέχνη που θα συνδυάζεται πάντα με την απόδοση των επί σκηνής δρώμενων στη νοηματική γλώσσα, και θα καθιερωθεί ως μια ακολουθία από μοναδικά, παγκόσμιας ακτινοβολίας ετήσια πολιτιστικά γεγονότα.