Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, το Θέατρο Πέτρας, την αρχαία Δωδώνη και το Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, οι «Βάκχες» του Ευριπίδη δίνουν την τελευταία παράσταση στην Ελλάδα, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας και στη συνέχεια αναχωρούν για το εξωτερικό.

 

Θα είναι μια μοναδική βάρδια σε ένα μοναδικό χώρο της Αττικής, το Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας. Η παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη, ένα από τα διασημότερα έργα του Αρχαίου Δράματος, αναμένεται να αποτελέσει μια εκδήλωση-σταθμό και για τα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, του Πειραιά. Το έργο είναι μια sui generis τραγωδία , αφού είναι η μοναδική σωζόμενη με διονυσιακό θέμα και συνδυάζει συγκλονιστική ένταση και απαράμιλλη τεχνική αρτιότητα.

 

Η φιλανθρωπικού χαρακτήρα παράσταση, η οποία αποτελεί τον έκτο, στην Ελλάδα σταθμό μιας μοναδικής περιοδείας έχει υλοποιηθεί από το Πειραϊκό Θέατρο «Δημήτρης Ροντήρης» και την εταιρεία «ΑΝΘΟΣ» και υπογράφεται από τον σκηνοθέτη Γιώργο Παπαθεοδώρου . Η απόδοση του έργου στα νέα ελληνικά είναι του Χρήστου Σάββα, ενώ της παραγωγής προΐσταται ο Κυριάκος Κερανόπουλος.

 

Την μουσική της επιβλητικής τραγωδίας επιμελείται ο Σάκης Τσιλίκης, η ερμηνεία των χωρικών ανήκει στην Χριστίνα Καζαντζή σε στίχους της Τούλας Καρώνη, ενώ χορογραφία και κινησιολογία δίδαξε η Κάλια Θεοδοσιάδη.

 

Το καστ των ηθοποιών περιλαμβάνει τους, Σπύρο Κατηφόρη, Αλέξανδρο Μαρτζούκο,  Βασίλη Zωή, Κυριακή Υψηλάντη, Πέτρο Τσαπαλιάρη, Νέστορα Αφιανέ, Κωνσταντίνα Σπάθη, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Ιφιγένεια Καφετζοπούλου, Κατερίνα Χολή, Μαρία Μανωνά, Κέλυ Νικηφόρου, με επικεφαλής την Τιτίκα Σαριγκούλη.

 

Επιπλέον η πρωτοποριακή υλοποίηση περιλαμβάνει επί σκηνής live ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα από τον ειδικό μεταφραστή Στράτο Πατρινό, του οποίου η ενσωμάτωση στην παράσταση προσδίδει μοναδικότητα στην όλη εκτέλεση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως χάρη στην ευγενική χορηγία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς η παράσταση της 9ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας θα έχει δωρεάν είσοδο για όλους και όχι μόνο για τους αναξιοπαθούντες, κωφούς συνανθρώπους μας, όπως οι προηγούμενες.

 

Σημειώστε τέλος, πως μετά τη Νίκαια, ο θίασος θα αναχωρήσει για τη Γαλλία, και θα ανεβάσει το έργο και στη Μασσαλία στις 30 Οκτωβρίου 2015, δίνοντας τον απαραίτητο διεθνή χαρακτήρα στο πρωτότυπο εγχείρημα.

 

Είναι, άλλωστε, στα σχέδια της Ανθός και του Πειραϊκού Θεάτρου-Δημήτρης Ροντήρης, το πρόγραμμα «BACCHAE THEATROUR  - European culture from Greece», να καταστεί μια μοναδική ετήσια σειρά δράσεων με θέμα την Ελληνική αρχαία δραματική τέχνη που θα συνδυάζεται πάντα με την απόδοση των επί σκηνής δρώμενων στη νοηματική γλώσσα, και θα καθιερωθεί ως μια ακολουθία από μοναδικά, παγκόσμιας ακτινοβολίας ετήσια πολιτιστικά γεγονότα. 

Σχετικές ειδήσεις
Πέρσες, του Αισχύλου από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. στο Κηποθέατρο Παπάγου (νέα ημερομηνία)
08.09.2016 16:02
Το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του, ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στο Κηποθέατρο Παπάγου το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου «Πέρσες», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.
Οι «Επτά επί Θήβας» στο Κατράκειο θέατρο Νίκαιας
05.09.2016 17:25
Τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας- Αγ Ι. Ρέντη για τα 30 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου.
Η Αντιγόνη του Ζαν Ανουίγ στην Αττική
19.08.2016 16:54
Η παράσταση «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, θα παρουσιαστεί στο Άλσος Βεΐκου - Γαλάτσι στις 22 Αυγούστου, στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα στις 31 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο Πολιτισμού & Αθλητικού Πάρκου της Νέας Μάκρης στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Πέτρας στις 7 Σεπτεμβρίου, στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 8 Σεπτεμβρίου και στο Κατράκειο της Νίκαιας στις 11 Σεπτεμβρίου.
Ο «Ματωμένος Γάμος» στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας
19.08.2016 13:23
Η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Έκφραση που γνώρισε την αποθέωση στα Γιάννενα, Ο «Ματωμένος Γάμος» συνεχίζει την περιοδεία του σε όλη την Ήπειρο! Το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Πρέβεζας.
Η Σταχτοπούτα στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας
06.07.2016 11:45
Ποια ψάχνει το γοβάκι της στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας; Το κλασικό αγαπημένο παραμύθι των παιδιών «Η Σταχτοπούτα» παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Μπροντγουαίη το Σάββατο 16 Ιουλίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη.