Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Οι δίδυμοι της Βενετίας του Κάρλο Γκολντόνι στα 50α Δημήτρια

Οι δίδυμοι της Βενετίας του Κάρλο Γκολντόνι στα 50α Δημήτρια

Το έργο Οι δίδυμοι της Βενετίας του Κάρλο Γκολντόνι θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, στον Νέο Επιβατικό Σταθμό του Ο.Σ.Ε. στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων.

Ο Τζανέτο έρχεται από τη Βενετία στη Βερόνα για να παντρευτεί τη Ροζάουρα, γάμο με τον οποίο συμφωνεί, βέβαια, η μητέρα της, αλλά διαφωνεί κάθετα ο Παγκράτσιο, που θέλει τη Ροζάουρα για τον εαυτό του. Στη Βερόνα όμως βρίσκεται και η Βεατρίκη με την οποία είναι ερωτευμένος ο Τονίνο – από τη Βενετία κι αυτός, όπως και η Βεατρίκη – δίδυμος αδερφός του Τζανέτο. Ο Τονίνο έχει εμπιστευθεί τη Βεατρίκη στον Φλορίντο, επιστήθιο φίλο του, όσο εκείνη θα βρίσκεται στη Βερόνα και μέχρι εκείνος να ξεμπλέξει από διάφορους καυγάδες στη Βενετία. Αλλά ο Φλορίντο είναι κι αυτός ερωτευμένος με τη Βεατρίκη και θα κάνει τα πάντα για να την κερδίσει. Όπως και ο Λέλιο, ανιψιός της Ντοτορέσας, μητέρας της Ροζάουρα, που δεν θα διστάσει να μονομαχήσει με τον οποιονδήποτε προκειμένου να την αποκτήσει. Ο Τονίνο θα συναντήσει τη Ροζάουρα  κι εκείνη θα νομίζει ότι είναι ο Τζανέτο, ενώ η Βεατρίκη θα νομίζει ότι ο Τζανέτο είναι ο Τονίνο. Μέσα σ’ αυτό το γαϊτανάκι των παρεξηγήσεων –και είναι μόνο η αρχή– ο Αρλεκίνος, η Κολομπίνα, ο Μπριγκέλα και οι άλλοι δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μπερδεύουν την υπόθεση .

Ο Κάρλο Γκολντόνι σε μεγάλα κέφια διαπερνά το χρόνο και χαρίζει απλόχερα το γέλιο ακόμα και σήμερα.

Το Γ’ Έτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ανακαλύπτει τους κώδικες της Commedia del Arte. Βγαίνοντας στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, δεν διστάζει, από τη μια, να ακολουθήσει αυτούς τους κώδικες πιστά και, από την άλλη, να εμπιστευθεί το βλέμμα της σημερινής νεολαίας που θα κάνει τον Γκολντόνι και πάλι επίκαιρο.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Χάρης Βλαβιανός
Διδασκαλία/Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Κίνηση: Ειρήνη Καλογηρά
Μουσική: Gil Gourdier - Leroy

ΔΙΑΝΟΜΗ
Ζηνοβία: Ζηνοβία Ανανιάδου – Κόκκοτα
Κολομπίνα: Ιωάννα Δεμερτζίδου
Ροζάουρα: Ελένη Ζιάνα, Χρυσή Μπαχτσεβάνη
Ντοτορέσσα: Πηνελόπη Βασιλείου
Μπριγκέλα: Γιώργος Ευαγόρου
Υπηρέτριες Ροζάουρας: Σταυρούλα Κουλούρη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη
Τζανέτο: Νίκος Κουσούλης
Πανγκράτσιο: Γιώργος Ματζιάρης
Φλορίντο: Θανάσης Ραφτόπουλος, Γιώργος Ευαγόρου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη
Βεατρίκη: Βιβή Μιτσίτσκα, Άννη Χούρη
Λέλιο: Βασίλης Παπαδόπουλος
Γυναίκες του Λέλιο: Ελένη Ζιάνα, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Άννη Χούρη, Ζηνοβία Ανανιάδου – Κόκκοτα
Τονίνο: Μιλτιάδης Τσιάντος – Κολέσης
Αρλεκίνος: Σταυρούλα Κουλούρη
Αχθοφόρος: Γιώργος Ευαγόρου
Μπαργκέλο: Ζηνοβία Ανανιάδου – Κόκκοτα
Χωροφύλακες: Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Ελένη Ζιάνα
Τιμπούρτσιο: Χρυσή Μπαχτσεβάνη
Περαστικοί, ξιφομάχοι, χορεύτριες, τεχνικοί: Ο θίασος

Τα όργανα της ορχήστρας παίζουν:
Πιάνο: Μίλτιάδης Τσιάντος – Κολέσης, Πηνελόπη Βασιλείου, Ιωάννα Δεμερτζίδου
Βιολί: Βιβή Μιτσίτσκα, Ιωάννα Δεμερτζίδου
Κιθάρα: Θανάσης Ραφτόπουλος, Σταυρούλα Κουλούρη
Σαξόφωνο: Βιβή Μιτσίτσκα
Τούμπα, τρομπέτα: Γιώργος Ευαγόρου
Κρουστά: Ο θίασος

Σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

Σχετικές ειδήσεις
Ο
19.01.2017 16:03
Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση των MANETUWAK, ΟΘΕΛΛΟΣ: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ του William Shakespeare σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αχτάρ - Παναγιώτη Μπρατάκου.
Hotel, από την ομάδα blindspot στα 51α Δημήτρια
04.10.2016 10:41
Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» που πραγματοποίησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την πολυσυζητημένη performance με τίτλο «Ένα Άτομο την φορά» στην έκθεση «As One» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς και του ΝΕΟΝ, η ομάδα blindspot theatre group επιστρέφει με το τελευταίο της πρότζεκτ, με τίτλο «HOTEL» στα 51α Δημήτρια.
Compassion. The History of the Machine Gun στα 51α Δημήτρια
28.09.2016 15:33
Η παράσταση «Compassion. The History of the Machine Gun» σε σκηνοθεσία Milo Rau με το Schaubühne Berlin Theatre, θα παρουσιαστεί στα 51α Δημήτρια, στις 5 Οκτωβρίου 2016 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Αμύντας, του Γεωργίου Μόρμορη στο Ηρώδειο
14.06.2016 16:47
Ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος παρουσιάζει για πρώτη φορά τον Αμύντα, ένα κείμενο που τυπώθηκε ανώνυμα το 1745 στη Βενετία, ως ελεύθερη παράφραση στα ελληνικά της ομώνυμης κωμωδίας του μεγάλου Ιταλού ποιητή Τορκουάτο Τάσσο.
Τση... λοκαντιέρας, του Κάρλο Γκολντόνι στο Θέατρο Βεάκη
19.05.2016 10:40
Το Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς θα παρουσιάσει στο Θέατρο Βεάκη την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι “τση... λοκαντιέρας” σε σκηνοθεσία Πάνου Βαρδάκου και μουσική Κώστα Χαριτάτου το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 21:00 και την Κυριακή 5 Ιουνίου στις  19:00.