Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Reality of Paradox: έκθεση του Γιώργου Παπαφίγκου στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος

Reality of Paradox: έκθεση του Γιώργου Παπαφίγκου στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 την ατομική έκθεση του Γιώργου Παπαφίγκου, με τίτλο «Reality of Paradox».

Η πρώτη ατομική έκθεση του Γιώργου Παπαφίγκου με τίτλο «Reality of Paradox» θα παρουσιάσει τα νέα του ζωγραφικά και γλυπτικά έργα σε μικτή τεχνική, εξερευνώντας τον κόσμο που δημιούργησε ο καλλιτέχνης, ένα κόσμο κάθε άλλο παρά ρεαλιστικό. Ο ίδιος προσκαλεί  τον θεατή να διεισδύσει στο έργο του μέσα από παράδοξα, παράξενα τοπία μέσα στα οποία θα νιώσει οικειότητα. Αυτό συμβαίνει διότι η τέχνη του πραγματεύεται τα κεντρικά θέματα, συνειδητά και υποσυνείδητα, που απασχολούν την ανθρώπινη σκέψη και ζωή, όπως η γονιμότητα, το σεξ, ο θάνατος, ο χρόνος, η αγωνία, η πίστη, μέσα από μια προσέγγιση που είναι ταυτόχρονα πνευματική και σατυρική.

Η δουλειά του Γιώργου Παπαφίγκου εστιάζει στις αρχαίες και λαϊκές ελληνικές τελετουργίες, παρμένες από ιστορικούς και θρησκευτικούς μύθους και από καθημερινές εμπειρίες. Μέσα από μια διαδικασία καταστροφής των εικόνων που συλλέγονται από διαφορετικές τοποθεσίες και περιβάλλοντα, ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα οπτικά ελεγχόμενο χάος. Το αρχέτυπο στοιχείο στη δουλειά του Παπαφίγκου αφηγείται μια τελετουργία, θρησκευτική, σεξουαλική, ατομική ή ακόμα εικαστική, η οποία βιώνεται ως εμπειρία, καταφύγιο μέσα από το οποίο λαμβάνουν χώρα οι εξορμήσεις στα αφαιρετικά και αινιγματικά τοπία που δημιουργεί.

Τα νέα έργα του Γιώργου Παπαφίγκου αποτελούν μια πρόταση για την αποκάλυψη, το τέλος του κόσμου, που εκφράζουν τα τοπία του, δημιουργώντας ερωτικές και μη φαντασιώσεις, μπορεί να είναι σάτιρα και κριτική της καθημερινής ζωής , αλλά με παράδοξο τρόπο, όλα οδηγούν στα πιο βαθιά αισθητικά μας τοπία. Ο καλλιτέχνης δεν ψάχνει απεγνωσμένα να πει κάτι καινούργιο, αλλά να παρατηρήσει τον κόσμο από την δική του, την πολύ ιδιαίτερη σκοπιά και να εκφράσει μια ανησυχία που παίζει με τα όρια, τα όνειρα και τις ορμές, μια σοβαρή διασκέδαση ανάμεσα στην αισθησιακή – και αισθητική – ηδονή και τα λείψανα του χρόνου. Εξ’ ου και αυτή η φοβερή αίσθηση ελευθερίας που αποπνέει το έργο του. Το ελεγχόμενο χάος.

Ο Γιώργος Παπαφίγκος έχει παρουσιάσει το έργο του σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

 

Κειμένο: Σοφία Ε. Μπουράτση

Διδάκτωρ Αισθητικής και Επιστημών της Τέχνης

Σχετικές ειδήσεις
ROOMS2017 plus+ στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος
08.02.2017 17:12
Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS2017 plus+”.
Rooms2017: η 17η έκθεση από την Αίθουσα Τέχνης Καππάτος στο St George Lycabettus
09.01.2017 11:21
Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει από την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου μέχρι την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, για δέκατη έβδομη φορά από το 1999, την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS2017” στο Ξενοδοχείο “St George Lycabettus”, στην Δεξαμενή, Κολωνάκι, Αθήνα.
Τοπία του νου: έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης
07.11.2016 10:51
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ η Μαρία Δημητριάδη θα παρουσιάσει στη Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης τη δεύτερη ατομική έκθεση της Έλλης Κουτσουκέλλη.
The fantastic journeys of Εnergy: ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος
27.09.2016 15:39
Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016 την έκθεση The fantastic journeys of Εnergy.
Architecture of Reality: Μία έκθεση τέχνης με αφορμή το έργο του Le Corbusier
24.03.2016 13:47
Το πρόγραμμα Visual Arts της σχολής Frances Rich of Fine and Performing Arts του Deree - Αμερικανικού κολλεγίου Ελλάδος, παρουσιάζει την έκθεση Architecture of Reality, στην οποία συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι του τμήματος.