Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Δεσποινίς Μαργαρίτα

Δεσποινίς Μαργαρίτα
Την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009 ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα του Αντώνη Αντύπα παρουσιάζει στο Απλό Θέατρο Νέα Σκηνή το πολυσυζητημένο έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε Δεσποινίς Μαργαρίτα ,με την Όλια Λαζαρίδου .

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1973 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα , οι παραστάσεις απαγορεύτηκαν από τις αρχές, το έργο πέρασε από λογοκρισία και ξαναπαίχτηκε αφού επιβλήθηκαν περικοπές στο κείμενο .
  
Το 1975 η Έλλη Λαμπέτη ενσαρκώνει στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη ενώ αντίστοιχα το ρόλο ερμηνεύουν στην Αμερική η Εστέλ Πάρσονς και στη Γαλλία η Ανί Ζιραρντό. Το έργο  του Ρομπέρτο Ατάιντε  έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα, μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας παλεύει ανάμεσα στη διττή της ταυτότητα, του εκπαιδευτικού και της γυναίκας. Δύο παράλληλοι αλλά εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Πέρα από τα μαθήματα Βιολογίας, Μαθηματικών, Ιστορίας και Γραμματικής, η Δεσποινίς Μαργαρίτα αναφέρεται στη ζωή και στο θάνατο, τη δικαιοσύνη και την αδικία, στην ισότητα, την εξουσία και το σεξ… 

Ο μονόλογος της Δεσποινίδας Μαργαρίτας είναι μια αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας. Της εξουσίας όπως την συναντάμε σε όλες τις μορφές κοινωνικότητας. Την οικογένεια, το σχολείο, την εκκλησία, το κράτος.

Το έργο Δεσποινίς Μαργαρίτα θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Άρη Αρμαγανίδη, σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, σκηνικά - κοστούμια  Άντζελας Μπρούσκου, φωτισμούς Μαρίας Αθανασοπούλου και βοηθό σκηνοθέτη την Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου .

Δεσποινίς Μαργαρίτα η Όλια Λαζαρίδου, μαθητής ο Άρης Μπινιάρης.

Σχετικές ειδήσεις
Η
30.01.2017 16:43
Η «Δεσποινίς Τζούλια» του Α. Στρίντμπεργκ , ανεβαίνει στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας – Β Σκηνή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.
Η
11.01.2017 17:18
Στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού, μια νύχτα ξεφαντώματος γίνεται αφορμή για να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα όριά τους η αριστοκράτισσα Δεσποινίς Τζούλια, ο υπηρέτης Ζαν και η μαγείρισσα Κριστίν, οι ήρωες του έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» που ανεβάζει η Ομάδα CARTEL.
Δεσποινίς Μαργαρίτα, για 2η χρονιά στο Θέατρο Ζίνα
17.08.2016 16:15
Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Ρομπέρτο Ατάιντε, Δεσποινίς Μαργαρίτα, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με την 'Εφη Μουρίκη, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από τον Οκτώβριο στο Θέατρο ΖΙΝΑ.
Δεσποινίς Μαργαρίτα, του Roberto Athayde στο Θέατρο Σοφούλη
30.03.2016 10:49
Οι Θεατρικές Παραγωγές ΤΕΧΝΟΚΟΣΜΟΣ παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση “Miss Margarita” του Roberto Athayde, σε μετάφραση-διασκευή της Γαλήνης Αναστασούδη, στο Θέατρο Σοφούλη, στη Θεσσαλονίκη, για λίγες μόνο παραστάσεις.
Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα …ένα πικνίκ με το διάβολο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
08.03.2016 14:34
Η τέταρτη παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» …ένα πικνίκ με το διάβολο, είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργιά.