Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Exulat [...poeta in terra...] στο Αλατζά Ιμαρέτ στο πλαίσιο των Δημητρίων

Exulat [...poeta in terra...] στο Αλατζά Ιμαρέτ στο πλαίσιο των Δημητρίων

Τα 50ά Δημήτρια φιλοξενούν στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη την εκδήλωση Exulat [...poeta in terra...].

Στο ΕXULAT […poeta in terra…], ο ποιητής και ιστορικός της τέχνης Βασίλης Αμανατίδης διοργανώνει μία σπονδυλωτή σκυταλοδρομία ποίησης και επιτέλεσης, όπου διερευνώνται τα όρια μεταξύ γραπτού και προφορικού ποιητικού λόγου, με έμφαση στη σωματοποίηση της ποίησης καθώς και στην ποικιλότροπη διάδραση της ποιήτριας-ποιητή με το κοινό.

Οι εδώ επιτελέσεις χρησιμοποιούν ένα ευρύ λεξιλόγιο: από την επιτελεστική ανάγνωση μέχρι την αμιγέστερη performance, και από τη διάλεξη και τη χρήση video, φωτισμών και κοστουμιού μέχρι τις ακροβασίες με την προσωδία και τη μουσική . Έτσι, το «EXULAT […poeta in terra…]» μπορεί να ιδωθεί και ως ένας ενδεικτικός χάρτης των όρων και ορίων της παραστατικότητας του ποιητικού λόγου στην Ελλάδα τού σήμερα.

Στόχος: η ζωντανή εμπειρία υβριδικής μετατόπισης από το ένα είδος στο άλλο, από το κέντρο στο έκκεντρο και απόκεντρο, από την ποιητική σιωπή στον ήχο και στη φωνή , στην παρουσία, στη δράση και στη διαφορετικότητα του καθενός.

Επιμέλεια: Βασίλης Αμανατίδης / Πρόταση: Θούλη Μισιρλόγλου / Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Απόστολος Ρίζος + Les Yper Yper (http://lesyperyper.com/)

Συμμετέχουν οι ποιητές: Φοίβη Γιαννίση, Λένια Ζαφειροπούλου, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ζαφείρης Νικήτας, Γιάννης Στίγκας, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Βασίλης Αμανατίδης

Και οι εικαστικοί: Ράνια Εμμανουηλίδου, Γιάννης Ισιδώρου

Στο EXULAT [...poeta in terra...] θα παρακολουθήσουμε-βιώσουμε τις παρακάτω επιτελέσεις (15-25 λεπτά έκαστη) των ποιητριών/ποιητών:

- Φοίβης Γιαννίση, «ΑΙΓΑΙ_Ω: Τα τραγ-ούδια IV»
- Λένιας Ζαφειροπούλου, «Σκληρό να σκοντάφτεις σε πέτρες»
- Κατερίνας Ηλιοπούλου (βίντεο-ήχος: Γιάννης Ισιδώρου), «Α-πορεία»
- Ζαφείρη Νικήτα, «Τα νερά του μετανάστη»
- Γιάννη Στίγκα, «Ο πόνος του παράξενου»
- Μάριου Χατζηπροκοπίου / Δρ. Νικηφόρος Ερράντες, «Ολολυγμός»
- Βασίλη Αμανατίδη (γλυπτά-βίντεο: Ράνια Εμμανουηλίδου), «μ_otherlands: μια συνομιλία»

Σχετικές ειδήσεις
Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο: έκθεση κοστουμιών από το ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ
04.10.2016 15:35
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνει μια έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.
Το περιέχον περιεχόμενον: Ο ποιητής Αργύρης Χιόνης (1943-2011)
23.09.2016 12:27
Το βιβλίο "Το περιέχον περιεχόμενον. Ο ποιητής Αργύρης Χιόνης", με εισαγωγή και ανθολόγηση του έργου του Χιόνη από τον ποιητή Γιάννη Πατίλη, είναι το τρίτο της σειράς "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης" που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.
Techniques of the Body: εγκατάσταση των Κωνσταντίνου Γιάνναρη και Mark Mazower στο Αλατζά Ιμαρέτ
24.06.2016 16:29
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Mark Mazower παρουσιάζουν στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη την εγκατάσταση της ταινίας Techniques of the Body.
Η 11η Γιορτή Ποίησης –  Γιορτή των Ποιητών
21.03.2016 10:13
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, διοργανώνουν εκδήλωση την «11η Γιορτή Ποίησης – Γιορτή των Ποιητών» της πόλης μας, για να τιμήσουμε τον Παγκόσμιο Εορτασμό που καθιέρωσε η UNESCO.
Το κατορθωμένο σώμα - Γιώργος Βαρθαλίτης
09.03.2016 11:59
Το βιβλίο Το κατορθωμένο σώμα - Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός με εισαγωγή και ανθολόγηση του σικελιανικού έργου από τον ποιητή Γιώργο Βαρθαλίτη, είναι το δεύτερο της σειράς "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης" που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.