Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Τα Αισχύλεια 2015 ρίχνουν αυλαία με την performance του Tarek Atoui

Τα Αισχύλεια 2015 ρίχνουν αυλαία με την performance του Tarek Atoui

Ο Tarek Atoui ολοκληρώνει την παρουσίαση του έργου του I/E Elefsis, στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2015, στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Ελευσίνα, με την 3η performance την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 18:00 σε συνεργασία με τους Chris Watson & KK Null.

O Tarek Atoui παρουσιάζει το έργο I/E Elefsis, το οποίο προκύπτει από μια in situ έρευνα στο ηχητικό τοπίο της Ελευσίνας και μέσα από το όργανο I/E, δικής του επινόησης. Ο Atoui με τη σειρά του προσκάλεσε τον Chris Watson, ειδικός στις ηχογραφήσεις περιβάλλοντος, να συλλέξουν από κοινού ήχους από τον αρχαιολογικό χώρο, τη θάλασσα, το λιμάνι και το εγκαταλελειμένο μετα-βιομηχανικό Ελαιουργείο, όπου γίνονται οι εκθέσεις του Φεστιβάλ.

Αυτή η συλλογή ήχων διαμόρφωσε τα θεμέλια για να δημιουργηθεί μια ηχητική σύνθεση βασισμένη στην παράδοση της musique concrete και, μέσα από αυτή, μια νέα αφήγηση για την πόλη. Οι καθαροί αυτοί ήχοι του Ελευσινιακού τοπίου είναι η βάση για τις τρεις κύριες περφόρμανς της έκθεσης κατά τις οποίες Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα αυτοσχεδιάσουν τις συνθέσεις του Atoui και οι οποίες αφενός διαμορφώνουν το χρονολόγιο της έκθεσης, αφετέρου ενεργοποιούν διαφορετικούς χώρους στο Ελαιουργείο.

Ο Atoui προσκάλεσε  επίσης το φωτογράφο Alexandre Guirkinger ο οποίος κατέγραψε με τις εικόνες του τη διαδικασία της ηχογράφησης. Η καταγραφή αυτή, οι ηχογραφήσεις και οι συνθέσεις  είναι προσβάσιμες εντός τουI/E*κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που ολοκληρώνεται στις 11 Οκτωβρίου. Το I/E είναι ένα ηχομονωμένο κοντέινερ ναυτιλιακού τύπου και ένα σύνθετο συλλογικό μουσικό όργανο, επινόησης του καλλιτέχνη. Το κοντέινερ αυτό λειτουργεί πολλαπλά ως σημείο αναφοράς όλου του έργου, ως σταθμός αναπαραγωγής του ήχου, οπτικής πληροφορίας και ως πλάτφόρμα για τις περφόρμανς.

Ο Tarek Atoui είναι ένας Λιβανέζος καλλιτέχνης ο οποίος δουλεύει αποκλειστικά με ήχο, διακεκριμένος για το έργο και τις συνθέσεις του. Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκεται μια διαρκής περισυλλογή για την έννοια του μουσικού οργάνου και την πράξη της περφόρμανς ως μια σύνθετη και παράλληλα ανοιχτή διαδικασία. Ο βρετανικής καταγωγής Chris Watson είναι μια αναγνωρισμένη φυσιογνωμία στο χώρο του field recording και ιδρυτής της πειραματικής μπάντας Cabaret Voltaire. Ο Alexandre Guirkinger είναι Γάλλος φωτογράφος και δουλεύει αποκλειστικά με αναλογικά μέσα. Η locus Athens είναι ένα ανεξάρτητο νομαδικό σχήμα σύγχρονης τέχνης με επίκεντρο τη διερεύνηση του δημοσίου χώρου της πόλης και την παραγωγή νέων έργων, αποτελούμενο από τη Μαρία-Θάλεια Καρρά και την Όλγα Χατζηδάκη.

Επιμέλεια locus athens: Μαρία-Θάλεια Καρρά & Όλγα Χατζηδάκη

Η τελευταία performance του Tarek Atoui ολοκληρώνει το φετινό φεστιβάλ των Αισχυλείων.

Σχετικές ειδήσεις
Τα συναρπαστικά καλλιτεχνικά projects του MIRfestival 2016
29.11.2016 14:36
Απρόσμενο, ασυνήθιστο και με επαναστατική διάθεση, το MIRfestival 2016 προσγειώνεται για πέμπτη φορά στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί του συναρπαστικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ, τα οποία ρίχνουν το καθένα το δικό του, διαφορετικό φως στο ζήτημα της ουτοπίας.
Φεστιβάλ Αυλαία στο θέατρο Αυλαία
04.11.2016 16:57
Το πολιτιστικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης Αυλαία, δημιουργεί ένα θεατρικό φεστιβάλ και από 7-22 Νοεμβρίου ανεβαίνουν στην πόλη σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.
Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια: Performance από την Αιμιλία Μπουρίτη στο Φεστιβάλ Θριάσια 2016
05.09.2016 14:49
Η χορογράφος και εικαστικός Αιμλία Μπουρίτη παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Θριάσια 2016 ένα βιωματικό συμμετοχικό δρώμενο, με τίτλο “Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια" και μία διάλεξη με θέμα “Η τέχνη σε διάλογο με ένα μεταβιομηχανικό και αγροτικό βίωμα”.
Αισχύλεια 2016: Ο Πολιτισμός για την Ελευσίνα είναι τρόπος ζωής
27.06.2016 15:57
Μία από τις σημαντικότερες χρονιές της νεότερης ιστορίας της Ελευσίνας αποτελεί το 2016, μια χρονιά που η πόλη πέρασε στην τελική φάση και διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
RPT Meets Athens: η 2η βραδιά του φεστιβάλ στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
15.03.2016 17:13
Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, στο hard listening, στην performance, στο θόρυβο και σε άλλες μη κατηγοριοποιήσιμες live actions. Η δεύτερη βραδιά του τριήμερου φεστιβάλ φιλοξενείται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.