Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Μαξιλάρι, του Κωνσταντίνου Κακογιάννη στην Αλκυονίδα

Μαξιλάρι, του Κωνσταντίνου Κακογιάννη στην Αλκυονίδα

Από τις 8 έως 11 Οκτωβρίου 2015 θα προβάλλεται η ταινία "Μαξιλάρι" του Κωνσταντίνου Κακογιάννη στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema. Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Κωνσταντίνος Κακογιάννης εξετάζει την επίκληση στην ιδεολογία ως ένα βολικό «μαξιλάρι» απέναντι σε όσα μας κάνουν να ασφυκτιούμε, ανεξάρτητα από τη δυνατότητα ή τη βαθύτερη επιθυμία αποφυγής τους.

 

Υπόθεση:

 

Τρεις φίλοι, κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, μακριά από τον πολιτισμό. Θέλουν να ξεχάσουν, να περάσουν καλά, να ονειρευτούν. Ο καθένας κουβαλάει και το μαξιλάρι του. Μιλάνε για τον κομφορμισμό, τον πολιτισμό, την πολιτική, την βία, τον άνθρωπο. Ψάχνουν απαντήσεις: ποιοι είμαστε, τι κάνουμε... ως άτομα, ως ομάδα. Η άφιξη τριών φιλενάδων περιπλέκει τα πράγματα, και οδηγεί σε συναισθηματικές εντάσεις. Μεταξύ παιχνιδιού, απόλαυσης και μελαγχολίας, προσπαθούν να είναι δημιουργικοί, αδυνατώντας όμως να βρουν κοινούς τόπους.

 

Μπορείς να το μοιραστείς; Μπορείς να θυσιάσεις το μαξιλάρι σου; Ένας καθρέφτης της παρακμιακής μας φύσης την στιγμή που, ζαλισμένοι από τα μαξιλάρια μας, περιμένουμε κάτι να συμβεί.

 

Συμμετέχουν:


Πανάγoς Ιωακείμ

Ρηνιώ Κυριαζή

Κλεοπάτρα Μάρκου

Μυρτώ Στράμπη

Άρης Τσαμπαλίκας

και ο Τάκης Μόσχος

 

Συνεργείο:

 

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Κωνσταντίνος Κακογιάννης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μυρτώ Βουδούρη

Κάμερα: Νύσσος Βασιλόπουλος

Βοηθός κάμεραμαν/φροντιστής: Γιώργος Παπάζογλου

Σκηνικά/καλλιτεχνική διεύθυνση: Παύλος Καπάλας

Ηχολήπτης/Μουσική/Μουσική Επιμέλεια: Στέλιος Γιαννουλάκης

Μοντάζ/2ος βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Ρούφος

Διευθυντής παραγωγής: Δημήτρης Συρινάκης

Βοηθοί παραγωγής: Πηνελόπη Γκαβέτα, Βασσιλική Κατρινάκη

Παραγωγή: Atopia GbR

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

 

«Σε εποχές κρίσης, πλασματικής ή μη, όπου το κάλεσμα για πράξη μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί, ίσως το πιο ριζοσπαστικό πράγμα είναι να μην κάνεις τίποτα και να κάτσεις να σκεφτείς. Οι πρωταγωνιστές του Μαξιλαριού αποφασίζουν να κάνουν “δύο βήματα πίσω” από τον κόσμο και να πάρουν αποφάσεις ενώ αναμένουν κάποιο Συμβάν. Προσπαθούν να απομακρυνθούν από τις επιταγές της υπερ-κατανάλωσης, αλλά ο καθένας τους κουβαλάει και το μαξιλάρι του -ένα σύμβολο τεμπελιάς, αλλά και αναστοχασμού. Όσο προβληματική, γεμάτη ανισότητα, αίμα και βία και αν είναι η ιστορία, ο πολιτισμός και η γλώσσα μας, δεν έχει νόημα να πετάξουμε τα πάντα. (Τίποτα δεν είναι ιερό, τίποτα δεν είναι για τα σκουπίδια).

 

Έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσουμε τα δικά μας τέρατα. Μέσα από τις αντιφάσεις και το μεταφυσικό μας κενό. Έχει έρθει ώρα να αντεπιτεθούμε, να αγωνιστούμε για να επανακτήσουμε κάποιες λέξεις, και ίσως αργότερα να επανα-προσδιορίσουμε ιδέες για έναν κόσμο με λιγότερη ανισότητα, εκμετάλλευση και αδικία.

 

Το Μαξιλάρι διηγείται την ιστορία μιας απόπειρας γεφύρωσης ετεροτήτων, αγάπης και έρωτα, χιούμορ και μελαγχολίας, ύπνου και παιχνιδιού, μια γεφύρωση του ουρανού με την θάλασσα.

 

Το τέρας Μαξιλάρι πραγματοποιήθηκε γιατί είμαι πλούσιος σε φίλους, με ελάχιστα χρήματα και πολύ ιδεαλισμό. Με έναν ασκητικό και συλλογικό τρόπο.

 

Ο κόσμος μου είναι η γλώσσα που μοιράζομαι, ελπίζω να βρούμε κοινό έδαφος.»

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι από την Αλκυονίδα
02.11.2016 13:45
Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Παζολίνι, η Αλκυονίδα παρουσιάζει ένα αφιερώμα με τρεις σημαντικές ταινίες του σπουδαίου κινηματογραφιστή.
Πόλεμος και Ειρήνη, του Σεργκέι Μπονταρτσούκ στην Αλκυονίδα
09.09.2016 11:18
Η New Star παρουσιάζει τη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αλκυονίδα το αριστούργημα του Λέων Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη» στην καλύτερη μεταφορά του από τον Σεργκέι Μπονταρτσούκ.
Η Καύση του Στράτου Τζίτζη στην Αλκυονίδα
24.03.2016 11:14
Η ταινία "Καύση", του Στράτου Τζίτζη, η μαύρη κωμωδία ενός κόσμου υπό διάλυση, θα προβληθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου στον κινηματογράφο Αλκυονίδα new star art cinema.
23.03.2016 11:42
Με αφορμή την προβολή της Ιρανικής ταινίας «Ταξί στην Τεχεράνη» του Τζαφάρ Παναχί, στο Αλκυονίς New star art cinema, από Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016, σας δίνουμε την ευκαιρία να συνδυάσετε την προβολή με περσικό φαγητό από το Περσέπολις.
Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!, του Νίκου Νούλα στην Αλκυονίδα
22.03.2016 12:20
Η New Star θα προβάλλει από τις 24 Μαρτίου 2016 στην Αλκυονίδα, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Νούλα, «Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!».