H Nana Simopoulos, η διακεκριμένη μουσικοσυνθέτις που ζει στη Νέα Υόρκη, θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Διέλευσις» το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, δίνοντας μια ιδιαίτερη νότα και χροιά, καθώς θα παρουσιάσει νέες συνθέσεις της πάνω σε ποίηση των Sufi, καθώς και σε ποίηση Σαμάνων ποιητών.

H Nana Simopoulos επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα πια, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους θαυμαστές της.  Η μουσική της κινείται στη σκηνή της world jazz, τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα, μπουζούκι και σιτάρ. Παίζοντας με ένα δικό της ξεχωριστό τρόπο ινδικό σιτάρ, jazz κιθάρα και μπουζούκι δημιουργεί ηχητικές δονήσεις που είναι βαθιά μυστικιστικές. Στη μουσική της η Ινδία σμίγει με την Ελλάδα, η Ελλάδα με την Αφρική και όλα συναντούν  την τζαζ. Οι ελληνικοί ρυθμοί που χρησιμοποιεί είναι κυρίως Καλαματιανό, Συρτό, αργό Ζεϊμπέκικο και Τσάμικο. Οι αρμονίες της είναι από την κλασική μουσική και τη τζαζ, ενώ χρησιμοποιεί συχνά το ισοκράτημα από τη βυζαντινή μουσική, η οποία είναι παρόμοια με την ινδική μουσική.

Οι συναυλίες της είναι βιωματικού χαρακτήρα, σε αντίθεση με τον τυπικό ήχο ενός κουαρτέτου jazz. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών είναι ένας συνεχής διάλογος που άλλες φορές εναρμονίζεται κι άλλες φορές οδηγεί σε ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς. Συχνά καλεί το κοινό να συμμετέχει με τη δημιουργία δικών του ήχων, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο κάθε ερμηνεία της.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο έργο της, «Daughters of the Sun», βρέθηκε στην πρώτη θέση στα τσαρτς των ραδιοφωνικών σταθμών της Νέας Παγκόσμιας Μουσικής της Αμερικής (NAV New Age and World radio charts), ενώ έχει συνθέσει κομμάτια για παραστάσεις μοντέρνου μπαλέτου των ομάδων Joffrey Ballet και Dance Theatre of Harlem.

Σημαντικές είναι οι συνεργασίες της Nana με κορυφαίους καλλιτέχνες – εκπροσώπους της jazz, όπως ο μπασίστας Charlie Haden, ο τρομπετίστας Don Cherry, ο βραζιλιάνος κρουστός Café Da Silva, ο κρουστός και κλακετίστας Royal Hartigan κ.α. Έχει εμφανιστεί με τη διάσημη σοπράνο Lauren Flanigan στο θέατρο Symphony Space της Νέας Υόρκης και στο Kennedy Center στην Ουάσιγκτον με τη Mary Ann McSweeney στo πλαίσιο του festival, «Γυναίκες της Jazz».

Είναι καθηγήτρια Κινηματογραφικής Μουσικής (Professor of Music for Film) στο Τμήμα Κινηματογράφου της σχολής Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης (School of Visual Arts).

Το 2015 συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ “Giving birth to sound” (Women in creative music) που περιλαμβάνει έργα 47 καινοτόμων γυναικών δημιουργών και μουσικών από την Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Η Nana ετοιμάζει αυτό τον καιρό το νέο της cd που θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το φθινόπωρο, με τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης περκασιονίστα Royal Hartigan, αλλά και σημαντικών ελλήνων μουσικών!

Nana Simopoulos – σιτάρ, κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι

Μάνος Λούτας – μπάσο,

Σώλης Μπαρκή – κρουστά

Μιχάλης Ορφανίδης – τύμπανα

Δημήτρης Βασιλάκης – σαξόφωνο