Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί τον Σωκράτη Σινόπουλο και το κουαρτέτο του σε μία συναυλία όπου θα παρουσιαστεί το άλμπουμ Eight Winds.

Από την ECM στη Στέγη, ο Σωκράτης Σινόπουλος σηκώνει 8 ανέμους με την πολίτικη λύρα του.

Ο ήχος του Σωκράτη Σινόπουλου στην πολίτικη λύρα είναι χαρακτηριστικός και νιώθει κανείς πως μεταφέρει μια μεγάλη ποσότητα πολιτισμικής ιστορίας και «ελληνικότητας», αλλά παράλληλα ότι παραμένει ανοιχτός σε όλες τις σύγχρονες προσεγγίσεις ή μουσικές προκλήσεις. Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να παίζει με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd, και να βάζει τη δική του εκφραστική σφραγίδα σε ιδιώματα που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από την παράδοση έως τη σύγχρονη, διεθνή δημιουργική μουσική . Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο Eight Winds, στη γνωστή μας γερμανική εταιρία ECM και σε παραγωγή του εμβληματικού ιδρυτή και διευθυντή της, Manfred Eicher.

Οι μουσικοί άνεμοι, δηλαδή τα χιλιάδες διαφορετικά ακούσματα, στυλ, είδη, τάσεις ενός σημερινού δημιουργού αλλά και ακροατή, μπορούν να γεννήσουν άπειρους συνδυασμούς από και προς τα χθες-σήμερα-αύριο. Τα κομμάτια του άλμπουμ είναι εν μέρει αυτοσχεδιαστικά και. έως ένα βαθμό, γραμμένα με νότες . Ο Σινόπουλος περιγράφει αυτή την ιδιαίτερη ποιητική ως «ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο τίτλος του άλμπουμ περιγράφει, τρόπον τινά, τη μουσική μας τεχνοτροπία και αισθητική κατεύθυνση...».

Η μουσική του Eight Winds, αν και έχει σαφείς αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από τον ήχο της πολίτικης λύρας του Σινόπουλου, αλλά και μέσα από το πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη, το κοντραμπάσο του Δημήτρη Τσεκούρα και τα κρουστά του Δημήτρη Εμμανουήλ. Τέσσερις μουσικοί και τέσσερα χρόνια κοινής πορείας. Ξεκίνησαν με διασκευές από την εγχώρια παράδοση. Προχώρησαν και επικεντρώθηκαν σε πρωτότυπα θέματα του Σινόπουλου, ενός συνθέτη έμπειρου και ανοιχτού σε συνεργασίες από διαφορετικούς χώρους όπως η τζαζ και η σύγχρονη μουσική. Ο Σωκράτης Σινόπουλος, γεννημένος το 1974 στην Αθήνα, έχει μια μακρά πορεία στη μουσική, με σπουδές παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και δημοτικού τραγουδιού. Αν και έχει ασχοληθεί με πολλά όργανα , το ενδιαφέρον του τράβηξε η πολίτικη λύρα, στα 14 του χρόνια. Συνεργάζεται με πολλά σχήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού τον έχει τιμήσει με το Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών.

Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ: τύμπανα
Σχεδιασμός ήχου/ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης
Σχεδιασμός και επιμέλεια φωτισμού: Μαρία Βενετάκη
Video: Θωμάς Φίλιος

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το άλμπουμ Eight Winds είναι η πολυσυλλεκτικότητα των προτάσεων. Πρόκειται για υλικό ικανό να οδηγεί και να οδηγείται από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στον ήχο του κουαρτέτου ομογενοποιούνται απομακρυσμένες επιδράσεις και λεξιλόγια.

Η σύγκλιση των τεσσάρων συνεργατών διακρίνεται από ερευνητικό πνεύμα, παγκοσμιότητα, εκλέπτυνση, αφαίρεση και μουσικότητα.   

Οι οκτώ άνεμοι, στους οποίους αναφέρεται ο τίτλος του άλμπουμ, είναι η Τραμουντάνα ή Βοριάς (Β), ο Γραίγος ή Μἐσης (ΒΑ), ο Λεβάντες ή Απηλιώτης (Α), ο Σορόκος ή Εύρος (ΝΑ), η Όστρια ή Νοτιάς (Ν), ο Γαρμπής ή Λίβας (ΝΔ), ο Πουνέντες ή Ζέφυρος (Δ) και ο Μαΐστρος ή Σκίρων (ΒΔ).

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Μετά τη συναυλία, συζήτηση με τον Σωκράτη Σινόπουλο


Φωτογραφίες: Νικόλας Μάστορας

Σχετικές ειδήσεις
Το Χάρης Λαμπράκης Quartet στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
16.01.2017 17:23
Χάρης Λαμπράκης Quartet: Τέσσερις Αθηναίοι μουσικοί ενώνουν τη modal jazz και τη μουσική της Ηπείρου με τα ταξίδια και τις ζωές τους.
Ο Σωκράτης Μάλαμας live στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης
17.08.2016 10:24
Ο Σωκράτης Μάλαμας παρέα με τους φίλους του κορυφαίους μουσικούς έρχεται στη Σαντορίνη και το Εργοστάσιο Τεχνών για την πιο διαδραστική συναυλία, στις 29 Αυγούστου 2016.
Ο Σωκράτης Μάλαμας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
28.07.2016 13:43
Την επιστροφή στα αθηναϊκά εδάφη -μετά από τις καλοκαιρινές του συναυλίες- σηματοδοτεί η συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 19 Σεπτεμβρίου 2016.
Ο Σωκράτης Μάλαμας σε καλοκαιρινή περιοδεία 2016
09.06.2016 14:36
Ο Σωκράτης Μάλαμας ξεκινά τις καλοκαιρινές εμφανίσεις με διάθεση και κέφι για ωραίες βραδιές.
Το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima live στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
23.05.2016 13:20
Με το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, θα κλείσει η σειρά συναυλιών "2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο" τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου.