Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (AMKE), ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Ωνάση, παρουσίασαν μια σειρά νέων ψηφιακών εφαρμογών, στο πλαίσιο της ημερίδας «Πρόσβαση στον Πολιτισμό και τη Γνώση».

Η ημερίδα διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία την 1η Οκτωβρίου στο χώρο της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του έργου «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων & Τεχνών».

Βασική προτεραιότητα του έργου αποτελεί η ανοιχτή πρόσβαση του κοινού στο ψηφιακό υλικό που έχει παραχθεί από τις συλλογές της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση καθώς και στις εφαρμογές που αναδεικνύουν το περιεχόμενό της.  Επίσης το έργο λειτουργεί ως πεδίο  καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και εξοικείωσης του κοινού σε θέματα εικαστικών τεχνών, θεάτρου, χορού μουσικής και των σχετικών παραγωγών της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η δράση «Ανοικτές Διαδικτυακές Πλατφόρμες Γραμμάτων & Τεχνών» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση, την ανάπτυξη και διάχυση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου και την υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών που συμβάλλουν στην προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, το κοινό, από το μελετητή έως το μαθητή, μπορεί να ξεφυλλίσει σπάνιες εκδόσεις, να ενημερωθεί, να εκπαιδευτεί, να «παίξει» και να ψυχαγωγηθεί, μέσα από αμφίδρομη επικοινωνία.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Θεμέλιο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση 100.000 τεκμηρίων από την Ελληνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, που βασίζεται στην ομότιτλη συλλογή του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου. Η Ελληνική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει την πνευματική έκφραση και την εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων από την εποχή της Αναγέννησης έως τα ύστερα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, από το 1476 ως το 1830 περίπου.

H Βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερους από 1.400 τίτλους, αριθμός εξαιρετικά σημαντικός δεδομένου ότι το σύνολο των τίτλων που εντάσσονται στην ελληνική βιβλιογραφία και εκδόθηκαν εκείνη την εποχή δεν ξεπερνά τις 7.000, περιλαμβάνει δε μεταξύ άλλων τη «Χάρτα» του Ρήγα Φεραίου και την «Ελληνική Νομαρχία», Ανωνύμου του Έλληνος του 1806.

Με αφετηρία το παραπάνω υλικό, έχουν δημιουργεί 7 εφαρμογές, εκ των οποίων ορισμένες  περιστρέφονται γύρω από θέματα της Βιβλιοθήκης (π.χ. Χρονολόγιο – παρουσίαση της ιστορίας της ελληνικής τυπογραφίας) είτε  γύρω από καλλιτεχνικό περιεχόμενο το οποίο μπορούν να παράξουν, να αναρτήσουν και να επιμεληθούν οι ίδιοι οι χρήστες.

Η ευρεία πρόσβαση στο σπάνιο και πολύτιμο υλικό της Ελληνικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ωνάση εντάσσεται μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία του Ιδρύματος Ωνάση για την ανάδειξη σπάνιων αρχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.  Με την ίδια ακριβώς λογική, το Αρχείο Καβάφη, που ανήκει στο Ίδρυμα Ωνάση από το 2012, αξιοποιείται πλέον για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μέσω  πλήθους  δραστηριοτήτων και εργαλείων, που στοχεύουν τόσο σε μαθητές όσο και σε ειδικά κοινά (εξ’ ου και η πρώτη έκδοση ποιημάτων του Κ. Καβάφη σε Braille για μη-βλέποντες).