Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Επίσημη «αυλαία» της Λυρικής στο Θέατρο Ολύμπια

Επίσημη «αυλαία» της Λυρικής στο Θέατρο Ολύμπια

Στο κατάμεστο φουαγιέ του ιστορικού Θεάτρου Ολύμπια επί της οδού Ακαδημίας, πραγματοποιήθηκε στην εκπνοή του Σεπτέμβρη η συνέντευξη τύπου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2015- 2016. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα για διάφορους λόγους. Από τη μία, υπάρχει το άγχος για την πολιτιστική διαχείριση ενός τέτοιου μεγάλου οργανισμού σε αυτήν την ρευστή κοινωνικοοικονομική φάση που διανύει η χώρα, ενώ από την άλλη ο δυνατός άνεμος ανανέωσης που πνέει τον τελευταίο καιρό, δημιουργεί ένα εντυπωσιακό κλίμα αισιοδοξίας.

 

Από την Αναστασία Ρίζου

 

Η φετινή σεζόν ξεκινά στον απόηχο ενός δύσκολου καλοκαιριού, με οικονομικές και πολιτικές ανακατατάξεις που θα ήταν αδύνατον να αφήσουν ανεπηρέαστο έναν κρατικό φορέα. Τον Ιούλιο ακυρώθηκε μία μεγάλη παραγωγή, η Κάρμεν, ενώ οι εκλογές καθυστέρησαν την ανανέωση της θητείας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Παρόλα αυτά, είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι η Λυρική όχι μόνο «στέκεται στα πόδια» της, μα το ενδιαφέρον του κοινού ολοένα και ενεργοποιείται ή μεγαλώνει για τις παραγωγές της και φυσικά τα μελλοντικά δρώμενα.

 

Το 2016 η Λυρική θα αφήσει οριστικά το εμβληματικό κτίριο της Ακαδημίας και θα κοσμεί πια το Φαληρικό Δέλτα, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η κίνηση αυτή αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στο έργο και στη δράση της ίδιας της ΕΛΣ, μα και στον πολιτιστικό τομέα γενικότερα, αφού θα αποτελέσει αφορμή και για άλλους φορείς να κάνουν ανοίγματα στην κοινωνία, εκσυγχρονίζοντας τις πρακτικές τους και αποκτώντας περισσότερη εξωστρέφεια.

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρωνας Μιχαηλίδης, ο οποίος εκτός από σημαντικός καλλιτέχνης, αποδεικνύεται και διορατικός μάνατζερ, κάτι που σε ανάλογους φορείς της χώρας απουσιάζει, μιλώντας για τα οικονομικά στοιχεία, δεν παραλείπει ποτέ να τονίσει πόσο εξυγιάνθηκε η κατάσταση της Λυρικής, τα κέρδη που έχει αποφέρει στα ταμεία, καθώς και τις επιδιώξεις ή τους στόχους της σεζόν που έρχεται, η οποία αναμένεται να εξισορροπήσει το χαμένο έδαφος του τελευταίου καιρού. Όσον αφορά το οικονομικό μέλλον της Λυρικής, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ανέλαβα μία εθνική όπερα - ένα λυρικό θέατρο που συγκρίνεται και συνεργάζεται με κορυφαία ευρωπαϊκά. Δεν θα επιτρέψω, όσο αυτό περνάει από το χέρι μου, αυτό το ιστορικό θέατρο, η μοναδική λυρική σκηνή της Ελλάδας, νσ συρρικνωθεί σε έναν επαρχιακό θίασο. Δεν θα το επιτρέψει κανείς μας».

 

Αν ρωτούσε κάποιος τι θα προτείναμε να παρακολουθήσει από τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν, θα λέγαμε πως αποτελεί ολόκληρος ένα ενδιαφέρον ψηφιδωτό από πασίγνωστα έργα που προσφέρονται τόσο στους μυημένους, όσο και σε αυτούς που διαθέτουν μία πιο επιδερμική σχέση με το λυρικό τραγούδι. Αν όμως ξεχωρίζαμε κάποια με την πρώτη ματιά, αυτά θα ήταν αναμφισβήτητα οι «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» που αποτελούν συμπαραγωγή με το «Λα Φενίτσε» της Βενετίας και την «Αρένα» της Βερόνας, ο «Κουρέας της Σεβίλης», ο «Μαγεμένος αυλός», ο «Ριγολέττος», έργο που καταξίωσε τον Δημήτρη Πλατανιά και φυσικά η επανάληψη της «Φόνισσας» του Κουμεντάκη, που αναμένεται να έχει τεράστια επιτυχία, μετά την περσινή φήμη της που εξαπλώθηκε στο φιλοθεάμον κοινό. 

 

Βεβαίως, έχουν ήδη ετοιμαστεί και οι δράσεις για το 2017, που πλέον το κοινό θα πρέπει να κατευθυνθεί νοτιότερα για να απολαύσει το πλούσιο ρεπερτόριο που μας επιφυλάσσει η ΕΛΣ.

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι όποιος επιθυμεί να μυηθεί στην ιστορία και τις ιδιαίτερες πτυχές των παραστάσεων που έχουν ανέβει στην Ελλάδα, θα πρέπει να πληκτρολογήσει virtualmuseum.nationalopera.gr. Εκεί θα βρει ψηφιοποιημένες συλλογές και τεκμήρια, τα οποία συνεχώς ανανεώνονται και είναι ιδανικά για μια φανταστική περιήγηση στο ψηφιακό μουσείο που με κόπο έχει δημιουργηθεί. 

 

*Λεζάντα φωτογραφίας: I Capuleti e i Montecchi (Courtesy of Fondazione Arena di Verona)

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο: Εθνική Λυρική Σκηνή: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2015-2016

Διαβάστε επίσης: Οκτώβριος 2015 στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Σχετικές ειδήσεις
Γαλαξίας του Αντώνη Φωνιαδάκη από το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή
12.10.2016 15:51
Η πρώτη και για τον λόγο αυτό ιστορικής σημασίας συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Εθνικό Θέατρο είναι γεγονός. Από τις 3 Νοεμβρίου και για 16 παραστάσεις, ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει την νέα του δημιουργία -ανάμεσα στο χορό και το θέατρο-, στο Θέατρο ΡΕΞ - Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη".
Ρεσιτάλ τραγουδιού για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης
22.09.2016 12:43
Με ένα ρεσιτάλ τραγουδιού με την σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την μνήμη της Μαρία Κάλλας, συνεισφέροντας με τα έσοδα από τα εισιτήρια στην δημιουργία της Ακαδημία Λυρικής Τέχνης "Μαρία Κάλλας", η οποία θα δημιουργηθεί στο διαμέρισμα που έζησε η Μαρία Κάλλας στα νεανικά της χρόνια, στην Οδό Πατησίων 61, στην Αθήνα.
Links: από τους Αντώνη Φωνιαδάκη και APOTOSOMA στο Θέατρο Ολύμπια
10.03.2016 12:50
Η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνή, που έχει την υπογραφή του σπουδαίου χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη και είναι αφιερωμένη στους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, τον Γ. Σ. Μπαχ και τον Γ. Φ. Χαίντελ, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια.
Ο Πειραιάς γιορτάζει με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
22.12.2015 11:12
Ο Πειραιάς γιορτάζει μια διπλή επέτειο την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015, στην κεντρική σκηνή, του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και με τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Χριστούγεννα στη Λυρική με τη Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι!
27.11.2015 13:16
H δημοφιλέστατη Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια για επτά παραστάσεις λίγο πριν τα Χριστούγεννα, υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρωνα Μιχαηλίδη.