Ο καλλιτέχνης Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής παρουσιάζει στη γκαλερί Έρση την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Το μαύρο τετράγωνο της Φαντασίας».

Πρόκειται για την προσπάθειά του να προσεγγίσει το αντικείμενο αλλά κυρίως να δώσει σε αυτό μια νέα διάσταση με γνώμονα τη φαντασία.

Μαύρα τετράγωνα από τα οποία εξέρχονται ή εισέρχονται αντικείμενα, ζώα, ποιήματα και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας είναι ένας χώρος φανταστικός και μυστηριώδης. Τα αντικείμενα που το περιβάλλουν αποδίδονται με απλές φόρμες ή λέξεις που περιμένουν τη φαντασία για να ολοκληρωθούν. Πίσω από κάθε αντικείμενο ή υποκείμενο κρύβονται διάφορες ιστορίες υπαρκτές και μη υπαρκτές. Καλείται ο καθένας να τις ανακαλύψει ή να δημιουργήσει καινούριες. Με το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας οι μορφές αλλάζουν, μεταλλάσσονται, μεταμορφώνονται και μέσα από αυτό παρουσιάζονται ιστορίες σε εξέλιξη. Από ένα χώρο περνούν σε έναν άλλο και μεταβάλλονται διαρκώς. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας μετατρέπει το αντικείμενο από υλικό και άψυχο σε κάτι το έμβιο και έμψυχο. Έτσι η απλή καρέκλα ξεκινά να ίπταται εγκαταλείποντας τη φυσική της ροή και όψη. Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας θα λέγαμε πως λειτουργεί σαν φίλτρο εμπειριών και συνάμα χώρος πηγαίας φαντασίας. Ο καλλιτέχνης διαλέγει σαν σχήμα το τετράγωνο για την τελειότητά του, την λεπτότητά του και την άμεση κατανόησή του από τον ανθρώπινο νου. Το τετράγωνο είναι κάτι οικείο.

Τα έργα αυτά είναι χαρακτικά σχέδια σε ξύλο, τυπωμένα σε χαρτί από βαμβάκι(ξυλογραφίες) και ανήκουν στη θεματική ενότητα «Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας». Μαύρες φιγούρες σε άσπρο φόντο.

«Το μαύρο τετράγωνο της φαντασίας είναι τόπος ευημερίας! …δίνει ζωή σε καθετί και με μια δύναμη μοναδική τόσο τα αντικείμενα όσο τον άνθρωπο μετακινεί…».

Την έκθεση επιμελούνται ο Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής και η ιστορικός τέχνης Άνθεια Κώτση. Τα γραφιστικά και τη φωτογραφία επιμελήθηκε η Βερόνικα Παπαδοπούλου.