Η έκθεση του Πέτρου Καραβέβα με τίτλο “Πίστη στον άνθρωπο” θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015, στις 8:00 μ.μ. στην γκαλερί ARTZONE 42.

Γνωστός για το ενδιαφέρον του για τα κλασικά θέματα όπως είναι η τοπιογραφία καθώς και για την άψογη τεχνική του, ο Πέτρος Καραβέβας, στην τελευταία ενότητα έργων του- η οποία χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί- στρέφεται αποκλειστικά στην προσωπογραφία.

Με λάδι σε καμβά και δουλεύοντας κυρίως εκ του φυσικού, ο ζωγράφος επικεντρώνεται στο πορτρέτο.

Έντονα και εκφραστικά βλέμματα, σοβαρές και στοχαστικές παρουσίες παρελαύνουν από τον καμβά του, με εξαιρετικά δουλεμένες τις αντιθέσεις φως-σκιά καθώς και τις υφές, μιας και ο θεατής πλησιάζοντας τα έργα μπορεί να νιώσει την ύλη.

Η ζωγραφική του Πέτρου Καραβέβα είναι παραστατική και ανθρωποκεντρική. Ο ίδιος την χαρακτηρίζει νεο-παραστατική και μη φωτογραφική.

Τα πορτρέτα του, ζωγραφισμένα με ρεαλισμό και τρυφερότητα, παρουσιάζουν σκεπτόμενους ανθρώπους που απεικονίζονται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, σαν να θέλουν να απαθανατιστούν για όσους θα τους αντικρύσουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι πόζες, η στάση του σώματος, η κατεύθυνση του βλέμματος και ιδιαίτερα τα μάτια απεικονίζουν τελικά την ίδια την ψυχή των ανθρώπων, με διάθεση ατμοσφαιρική που δίνει στα έργα μια μεταφυσική διάσταση.

Tο χρώμα, ενώ υπάρχει άφθονο στην παλέτα του, αφήνει μια αίσθηση ουδέτερη, χαμηλών τόνων, που οδηγεί το βλέμμα του θεατή κυρίως στα πρόσωπα.

Ο ζωγράφος, με το διαπεραστικό του βλέμμα και την εσωτερική του πειθαρχία, μοιάζει να αναζητά την αίσθηση του αληθινού, του βιωμένου, ενώ η διαπραγμάτευση της φιγούρας διαθέτει μια συγκρατημένη εξπρεσιονιστική χροιά. Οι κλασικές αρχές της σύνθεσης σε συνδυασμό με τις δικές του σύγχρονες ελεύθερες ανησυχίες για τη φιγούρα δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Όλα τα πορτρέτα, τελικά, ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητα και τις σχεδιαστικές τους αρετές, ενώ μελετούν σε βάθος τον άνθρωπο μαρτυρώντας την πίστη του ζωγράφου σ’ αυτόν. Όσο για την μακραίωνη παράδοση της παραστατικής ζωγραφικής, έχει κερδίσει έναν ακόμη υπέρμαχό της.

Ήρα Παπαποστόλου – Κριτικός & Ιστορικός τέχνης

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Πέτρος Καραβέβας, γεννήθηκε το 1963 στην Ερμούπολη της Σύρου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στη Lyon από το 1994 έως το 1996 και στην Αθήνα, στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών “Άποψη”, από το 1996 έως το 2000, με δάσκαλο τον Γιώργο Ρόρρη. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρος) και έχει συμμετάσχει σε πλειάδα ομαδικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές Ιδιωτικές και Δημόσιες Συλλογές, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.