Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Με πίστη στον άνθρωπο: Έκθεση του Πέτρου Καραβέβα στην γκαλερί ArtZone 42

Με πίστη στον άνθρωπο: Έκθεση του Πέτρου Καραβέβα στην γκαλερί ArtZone 42

Η έκθεση του Πέτρου Καραβέβα με τίτλο "Πίστη στον άνθρωπο" θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015, στις 8:00 μ.μ. στην γκαλερί ARTZONE 42.

 

Γνωστός για το ενδιαφέρον του για τα κλασικά θέματα όπως είναι η τοπιογραφία καθώς και για την άψογη τεχνική του, ο Πέτρος Καραβέβας, στην τελευταία ενότητα έργων του- η οποία χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί- στρέφεται αποκλειστικά στην προσωπογραφία.

 

Με λάδι σε καμβά και δουλεύοντας κυρίως εκ του φυσικού, ο ζωγράφος επικεντρώνεται στο πορτρέτο.

 

Έντονα και εκφραστικά βλέμματα, σοβαρές και στοχαστικές παρουσίες παρελαύνουν από τον καμβά του, με εξαιρετικά δουλεμένες τις αντιθέσεις φως-σκιά καθώς και τις υφές, μιας και ο θεατής πλησιάζοντας τα έργα μπορεί να νιώσει την ύλη.

 

Η ζωγραφική του Πέτρου Καραβέβα είναι παραστατική και ανθρωποκεντρική. Ο ίδιος την χαρακτηρίζει νεο-παραστατική και μη φωτογραφική.

 

Τα πορτρέτα του, ζωγραφισμένα με ρεαλισμό και τρυφερότητα, παρουσιάζουν σκεπτόμενους ανθρώπους που απεικονίζονται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, σαν να θέλουν να απαθανατιστούν για όσους θα τους αντικρύσουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

 

Οι πόζες, η στάση του σώματος, η κατεύθυνση του βλέμματος και ιδιαίτερα τα μάτια απεικονίζουν τελικά την ίδια την ψυχή των ανθρώπων, με διάθεση ατμοσφαιρική που δίνει στα έργα μια μεταφυσική διάσταση.

 

Tο χρώμα, ενώ υπάρχει άφθονο στην παλέτα του, αφήνει μια αίσθηση ουδέτερη, χαμηλών τόνων, που οδηγεί το βλέμμα του θεατή κυρίως στα πρόσωπα.

 

Ο ζωγράφος, με το διαπεραστικό του βλέμμα και την εσωτερική του πειθαρχία, μοιάζει να αναζητά την αίσθηση του αληθινού, του βιωμένου, ενώ η διαπραγμάτευση της φιγούρας διαθέτει μια συγκρατημένη εξπρεσιονιστική χροιά. Οι κλασικές αρχές της σύνθεσης σε συνδυασμό με τις δικές του σύγχρονες ελεύθερες ανησυχίες για τη φιγούρα δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 

Όλα τα πορτρέτα, τελικά, ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητα και τις σχεδιαστικές τους αρετές, ενώ μελετούν σε βάθος τον άνθρωπο μαρτυρώντας την πίστη του ζωγράφου σ' αυτόν. Όσο για την μακραίωνη παράδοση της παραστατικής ζωγραφικής, έχει κερδίσει έναν ακόμη υπέρμαχό της.

 

Ήρα Παπαποστόλου - Κριτικός & Ιστορικός τέχνης

 

Βιογραφικό Σημείωμα

 

Ο Πέτρος Καραβέβας, γεννήθηκε το 1963 στην Ερμούπολη της Σύρου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στη Lyon από το 1994 έως το 1996 και στην Αθήνα, στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών "Άποψη", από το 1996 έως το 2000, με δάσκαλο τον Γιώργο Ρόρρη. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρος) και έχει συμμετάσχει σε πλειάδα ομαδικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές Ιδιωτικές και Δημόσιες Συλλογές, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις
Η Κόκκινη Γραμμή: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί ARTZONE 42
11.01.2017 11:51
Η γκαλερί Art Zone 42 φιλοξενεί από τις 12 Ιανουαρίου ως τις 4 Φεβρουαρίου 2017 την ομαδική έκθεση με τον τίτλο Η Κόκκινη Γραμμή σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Mykonos to Athens: ομαδική  έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
19.09.2016 13:31
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. το βράδυ, η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘Mykonos to Athens’, στην Γκαλερί Σκουφά Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εικαστικού της προγράμματος για το Χειμώνα 2016-2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Οκτωβρίου.
Coocles!: Έκθεση της Δέσποινας Τσιαπάρα στην γκαλερί ARTZONE 42
04.04.2016 12:46
Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 εγκαινιάζεται στην γκαλερί ARTZONE 42 η ατομική έκθεση της Δέσποινας Τσιαπάρα με τίτλο ‘Coocles!’.
Erase and Rewind: έκθεση του Αντώνη Γιακουμάκη στη γκαλερί Art Zone 42
04.03.2016 14:52
Τη νέα ενότητα έργων του με τίτλο Erase and Rewind παρουσιάζει ο Αντώνης Γιακουμάκης στην γκαλερί ArtZone 42, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.