Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αντι-Ζυστίν - Ρεστίφ ντε λα Μπρετόν

Αντι-Ζυστίν - Ρεστίφ ντε λα Μπρετόν

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο, Αντι-Ζυστίν του Ρεστίφ ντε λα Μπρετόν σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη. 


Αφήγημα σεξουαλικής αφύπνισης και ερωτικής μύησης, η Αντι-Ζυστίν του Ρεστίφ ντε λα Μπρετόν, εμπνευσμένη από τις σεξουαλικές περιπέτειες του ίδιου του συγγραφέα, είναι μια μνημειώδης οδύσσεια σωματικών απολαύσεων και ηθικής απελευθέρωσης. «Αντίδοτο στο δηλητήριο του Ντε Σαντ», όπως χαρακτήριζε το βιβλίο ο ίδιος ο συγγραφέας του, η Αντι-Ζυστίν, όπως και ο τίτλος δηλώνει, γράφτηκε σε αντιδιαστολή προς την περίφημη Ζυστίν του μαρκήσιου ντε Σαντ, τον οποίο ο Ρεστίφ απεχθανόταν βαθιά. Χαριτωμένο, αθυρόστομο και αναίσχυντο, το αφήγημα δίνει το μέτρο της ελευθεριότητας μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας εποχής.


Ο Nicolas Edme Restif, που έμεινε στην ιστορία της λογοτεχνίας με το όνομα Restif de La Bretonne (αλλά και τα παρατσούκλια Retif και de La Breton), γεννήθηκε στο Sacy, κοντά στην Auxerre, το 1734 και πέθανε στο Παρίσι το 1806 (όπου έζησε μετά το 1761). Εργάστηκε αρχικά ως τυπογράφος στην Οξέρ, στη Ντιζόν και στο Παρίσι, όπου γνώρισε μερικούς από τους συγγραφείς της εποχής του όπως οι Beaumarchais, Louis-Sebastien Mercier, Grimod de La Reyniere και Cazotte. Ως συγγραφέας υπήρξε πολυγραφότατος. Ασχολήθηκε με πολλά διαφορετικά είδη του λόγου, όπως η ερωτική λογοτεχνία ("L'Anti-Justine", η "απάντηση" στη Ζυστίν του Ντε Σαντ), η προσωπική του μαρτυρία της Γαλλικής Επανάστασης ("Les Nuits de Paris ou le Spectateur nocturne", 1788-1794, 8 τόμοι), η βιογραφία ("La Vie de mon pere", μια σχεδόν ειδυλλιακή αναπαράσταση της προ-επαναστατικής γαλλικής υπαίθρου, 1779), τα θεατρικά έργα, κ.ά.


Σχετικές ειδήσεις
O συγγραφέας Ζακ Εμπραχίμ έρχεται στην Ελλάδα και στα Public
23.01.2017 12:10
Τα Public, το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο, και οι εκδόσεις Key Books σας προσκαλούν να γνωρίσετε από κοντά τον συγγραφέα του βιβλίου «Γιος Τρομοκράτη: Η αληθινή ιστορία μιας επιλογής», Ζακ Εμπραχίμ. Στο βιβλίο του ο Αμερικανοαιγύπτιος συγγραφέας διηγείται μια αληθινή, συγκλονιστική ιστορία, πιο επίκαιρη από ποτέ.
Οι υποψήφιοι για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015
14.11.2016 16:52
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, Μυθιστορήματος, Διηγήματος - Νουβέλας Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Χρονικού-Μαρτυρίας. Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, στους οποίους κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.
Η Σουηδεζα συγγραφέας Tove Alsterdal στην Αθήνα
17.10.2016 11:34
Η Σουηδέζα Tove Alsterdal, η ανερχόμενη Σκανδιναβή συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, μιλά για το Human Trafficking και συναντά τους Έλληνες αναγνώστες της.
Καθημερινές σεξουαλικές διαστροφές - Σίγκμουντ Φρόυντ
11.10.2016 10:36
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο του Σίγκμουντ Φρόυντ, Καθημερινές σεξουαλικές διαστροφές σε μετάφραση Σοφίας Λεωνίδη.
Γκάμπο - Graphic novel
31.05.2016 10:55
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο Γκάμπο: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής, το πρώτο graphic novel για τη ζωή του δημοφιλούς Κολομβιανού συγγραφέα, σε μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου.