Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

1ο TEDxChania: Τετραγωνίζοντας τον κύκλο

1ο TEDxChania: Τετραγωνίζοντας τον κύκλο

Φέτος τα Χανιά ανεβάζουν στροφές με το πρώτο TEDxChania που θα διεξαχθεί στις 10 Οκτωβρίου 2015 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων και έχει θέμα "Τετραγωνίζοντας τον κύκλο". Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα άλυτο πρόβλημα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δοθέντος ενός κύκλου, δε μπορεί να σχεδιαστεί με κανόνα και διαβήτη ένα τετράγωνο με ίδιο εμβαδόν.

 

Αν όμως εξορίσουμε την πραγματικότητα στη σφαίρα της ποιητικής μεταφοράς, το πρόβλημα μετατίθεται από την επιστήμη στους προσωπικούς μας στόχους. Με τον διαβήτη σχεδιάζεται ένας κύκλος με κέντρο εμάς και ακτίνα το εκτόπισμά μας, ο οποίος εμπεριέχει τις αξίες μας, τις πεποιθήσεις και τις δυνατότητές μας. Με τον κανόνα σχεδιάζονται τέσσερις γραμμές, περιμετρικά του κύκλου, ορίζοντας τις κοινωνικές, οικονομικές, θρησκευτικές και πολιτικές συνθήκες στις οποίες θα εξελιχθούμε.

 

Αυτά τα ξέρουμε όλοι, απλώς τα λέμε πιο ποιητικά. Η πρόκληση αρχίζει όταν αναρωτηθούμε: ποιος κρατάει τον κανόνα και ποιος τον διαβήτη; Έχουμε έλεγχο στον σχεδιασμό ή είναι όλα δοσμένα; Και, τα όρια, είναι πράγματι περιορισμοί, ή κίνητρο εξέλιξης;

 

Οι φιλοσοφικές και πρακτικές προεκτάσεις των ερωτημάτων αυτών ενέπνευσαν μία ομάδα νέων να οργανώσουν το πρώτο TEDxChania. Δεκαεννέα προσωπικότητες και ισάριθμα όνειρα και φιλοδοξίες, βρήκαν ένα σημείο τομής: ένα κώδικα επικοινωνίας και έναν κοινό προβληματισμό. Ο καθένας με τις δεξιότητες και τον τρόπο του, ανέλαβε το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διεκπεραίωση άγνωστων έως τώρα καθηκόντων. Με εργαλεία τη διάθεση, τη συνεργασία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έφερε ο καθένας, η δυναμική της ομάδας είναι υποσχόμενη μα και εν εξελίξει. Ο κύκλος μεγαλώνει.

 

Ο στόχος; Να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις αυτές σε μία πόλη με ισχυρές παραδόσεις, μα και δίψα για καινοτομία. Σε μία πόλη δεμένη με το παρελθόν της που, άλλοτε την κρατάει πίσω, κι άλλοτε της δίνει την ώθηση που χρειάζεται για να χαράξει μεγαλύτερους κύκλους, ομόκεντρους.

 

Το αποτέλεσμα; Ελπίζουμε να καταφέρουμε να διασαφηνίσουμε τους περιορισμούς, μόνο και μόνο για να τους ανατρέψουμε. Να εξελιχθούμε, και μαζί μας να εξελιχθούν οι συνθήκες που μας περιορίζουν. Να αυξήσουμε το διαμέτρημά μας, για να πλησιάσουμε τα όρια, να τα ξεπεράσουμε και τελικά, να τα εμπεριέξουμε.

 

Τι κι αν έχει αποδειχθεί πως ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι αδύνατος; Ακόμα και τα άλυτα προβλήματα εμπνέουν.

 

“Τίποτα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο μία ιδέα της οποίας η ώρα έχει φτάσει”, Βίκτορ Ουγκώ

 

Το TEDxChania είναι μία διοργάνωση με σκοπό την επικοινωνία ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Βασισμένο στα πλαίσια της TED, που εδώ και 25 χρόνια προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, το TEDxChania θα διεξαχθεί στις 10 Οκτωβρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Με 15 ομιλητές, 4 performaces και 4 workshops, το TEDxChania από τις 10:00 και για 12 ώρες υπόσχεται να ψυχαγωγήσει και να δώσει τροφή για σκέψη, με ομιλίες που θα κινηθούν γύρω από τον κεντρικό άξονα της διοργάνωσης: «Τετραγωνίζοντας τον Κύκλο»

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη στο ΚΕΤ
17.02.2017 17:23
Μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Το Κλαρινέτο, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για ένα νέο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Mαρτίου μέχρι την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη στο ΚΕΤ
23.01.2017 12:18
Μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Το Κλαρινέτο, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για ένα νέο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Mαρτίου μέχρι την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Aίτηση συμμετοχής στη 18η Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου
15.12.2016 16:38
Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με στόχο την υποστήριξη του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των νέων και την ενίσχυση και ανάδειξη της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προσκαλεί τους νέους καλλιτέχνες της χώρας μας, ηλικίας 18 μέχρι 34 ετών (να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1982), να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη 18η Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου.
Mediterranea 18: Ανοιχτή πρόσκληση για τη 18η Biennale Νέων Δημιουργών
29.11.2016 11:50
Η Διεθνής Ένωση BJCEM-Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée και το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αλβανίας ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για τη διοργάνωση της 18ης Biennale των νέων δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου – Mediterranea 18, ένα διεθνές πολύ-τομεακό καλλιτεχνικό γεγονός, που θα φιλοξενηθεί στα Τίρανα και το Δυρράχιο, από τις 4 μέχρι και τις 9 Μαΐου 2017 και θα φέρει κοντά 230 καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την άλλη πλευρά της Μεσογείου.
Διάλεξη της LAVA στο πλαίσιο της απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αρχιτεκτονικής
15.09.2016 12:26
Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies με αφορμή την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Αρχιτεκτονικής - European Prize for Architecture 2016- στο αρχιτεκτονικό γραφείο LAVA Laboratory for Visionary Architecture, σας προσκαλούν στην ομιλία των ιδρυτών της εταιρείας LAVA, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18.30 στο Divani Palace Acropolis, στην αίθουσα Ερέχθειον.