Οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν σε βραδιές  Cinema Therapy στον Πολυχώρο από τον Οκτώβριο 2015 έως τον Ιανουάριο 2016, μία Δευτέρα τον μήνα, 8 με 10 το βράδυ με τις Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων.

Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς;
Με σινεφίλ διάθεση συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πετυχημένο βιωματικό εργαστήριο στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Με πρώτη ύλη μια κινηματογραφική σεκάνς (λιγότερο ή περισσότερο γνωστή), συζητάμε, μοιραζόμαστε συναισθήματα, προσωπικές εμπειρίες, διλήμματα και προβληματισμούς, βγάζουμε τα… ξίφη μας και τα διασταυρώνουμε σε δημιουργικούς καβγάδες κινηματογραφικής φύσης. Έτοιμοι; Μπείτε στο παιχνίδι.


H μαγεία του Cinema Therapy στον πολυχώρο Μεταίχμιο!
Στο Cinema Therapy το παραδοσιακό ψυχολογικό σεμινάριο συναντά την κινηματογραφική προβολή και το αποτέλεσμα είναι μια διαδραστική βιωματική άσκηση φωτισμένη από τη μαγική λάμψη του κινηματογράφου που μας επιτρέπει να μοιραστούμε συναισθήματα, να λύσουμε το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων, να προβληματιστούμε και εν τέλει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.

Οι συντονίστριες -επαγγελματίες ψυχολόγοι και κατάλληλα καταρτισμένες στην κινηματογραφο-θεραπεία- επιλέγουν τα κινηματογραφικά ερεθίσματα και σας καλούν να τις ακολουθήσετε σε ένα δίωρο ταξίδι αυτογνωσίας, επιτρέποντας σε αγαπημένους κινηματογραφικούς ήρωες να σας συνεπάρουν και να «αναδείξουν» νέες πτυχές της προσωπικότητάς σας. 
Με αφορμή το κινηματογραφικό απόσπασμα που θα προβάλλεται κάθε φορά, εκτός από τη διασκέδαση και τον προβληματισμό, απώτερος στόχος είναι η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό.


Κινηματογραφικοί ήρωες και ψυχολογική κάθαρση
Υπάρχει τουλάχιστον ένας κινηματογραφικός χαρακτήρας που μας μοιάζει ή φαίνεται να περνά στο σινεμά όσα κι εμείς στην αληθινή ζωή, και σίγουρα κάποια πτυχή της ζωής μας την έχουμε δει να ξετυλίγεται στη μεγάλη οθόνη. Όλοι θυμόμαστε εκείνη τη μαγική στιγμή που, ενώ παρακολουθούμε μια ταινία βιώνουμε τόσο έντονα συναισθήματα που μπορούμε να μιλάμε για μια μορφή κάθαρσης.  
Υπάρχουν πάλι κάποιες ταινίες που, γνωρίζοντας τι συμβαίνει,  αρνούμαστε να τις παρακολουθήσουμε ή το έχουμε κάνει με μεγάλη δυσκολία. Αυτός είναι ο αναπάντεχα υπέροχος τρόπος που το σινεμά έχει βρει για να τρυπώνει στη ζωή μας: φτάνει σε ελάχιστα φωτισμένα βάθη στο μυαλό και την ψυχή μας και ανακαλύπτει πράγματα που έχουμε κρύψει εκεί!
Στις cinema therapy συναντήσεις μας στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ θα παραλληλίσουμε όσα βλέπουμε στην οθόνη, με όσα βιώνουμε, όσα έχουμε σκεφτεί και όσα έχουμε νιώσει. Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στον εντοπισμό και την έκφραση των συναισθημάτων που ανακινήθηκαν, όπως επίσης και στο «μοίρασμα» των προβληματισμών μας, με αφορμή το κοινό ερέθισμα – ένα κινηματογραφικό απόσπασμα! Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να μιλήσουν όσο προσωπικά θέλουν και να αναδειχτεί το βιωματικό στοιχείο.

Συντονίζουν οι ψυχολόγοι Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων.


Θεματικές και ημέρες συναντήσεων


Μαζί με όρους: Όταν ο έρωτας δεν είναι αμοιβαίος
  Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015
Στην πρώτη cinema-therapy συνάντηση της φετινής σεζόν, θα συζητήσουμε για τα άτυπα συμβόλαια που «υπογράφουμε» σε κάθε νέα σχέση, για τους όρους και τις διαπραγματεύσεις, αλλά και τις προσδοκίες μας. Με αφορμή ένα ιδιαίτερο κινηματογραφικό απόσπασμα, θα προβληματιστούμε σχετικά με την έλλειψη αμοιβαιότητας στη σχέση, και θα αναρωτηθούμε αν η ανισότητα αυτή μπορεί να αποτελέσει λόγο διακοπής της σχέσης και κατά πόσο είναι εφικτό να αλλάξουν οι ισορροπίες.


Ανασφάλεια: Πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας;  Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015
Η ανασφάλεια είναι ένα συναίσθημα γνωστό και οικείο σε όλους μας, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Στη συνάντηση αυτή θα παρακολουθήσουμε παρέα ένα απόσπασμα από μια ταινία-σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου και θα συζητήσουμε για το πώς διαχειριζόμαστε την ανασφάλειά μας, πόσο μας ενώνει ή μας χωρίζει και πώς μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας με τις αδυναμίες του.


Αδικία: Πόσο μας αγγίζει και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε; Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015
Ποια είναι η σχέση σας με την αδικία; Έχετε την εντύπωση ότι κανείς δεν σας καταλαβαίνει; Τι σας κάνει να νιώθετε αδικημένοι; Είτε βιώνετε την αδικία σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, ποιες σκέψεις και ποια συναισθήματα σας ανακινεί; Με αφορμή το  κινηματογραφικό ερέθισμα, θα προβληματιστούμε και θα στρέψουμε τον φακό στις βαθύτερες πτυχές της αδικίας, αναζητώντας πιο λειτουργικούς και βοηθητικούς τρόπους διαχείρισής της.


Φθορά και ρουτίνα στη σχέση: αναπόφευκτο κακό;  Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016
Ή αλλιώς, όσα θα θέλατε να μάθετε για τις μακροχρόνιες σχέσεις και πώς τις διαχειριζόμαστε! Σχέση, γάμος, δουλειά, παιδιά, υποχρεώσεις… Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε εγκαίρως και να προλάβουμε τη φθορά στη σχέση; Πώς θα διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών ζωντανό; Με αφορμή μια αγαπημένη κινηματογραφική σχέση, θα ψάξουμε μαζί για πιθανές απαντήσεις και θα αναρωτηθούμε πώς μας έχουν επηρεάσει τα οικογενειακά μας βιώματα και οι προσδοκίες της κοινωνίας.

Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης αξίας 9 ευρώ πριν από κάθε συνάντηση.
Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.


Οι συντονίστριες


Η Μαρία Κωσταλά είναι ψυχολόγος, πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc in Abnormal and Clinical Psychology) έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea, και έχει παρακολουθήσει το «Certificate Program In Cinema Therapy» του Zur Institute. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων, ενώ ταυτόχρονα ειδικεύεται στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο «Λόγω Ψυχής». Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαλάνδρι και συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και ομάδες κινηματογραφο-θεραπείας.

Η Ελίνα Πανταλέων είναι ψυχολόγος, πτυχιούχος του Προγράμματος  Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Manchester Metropolitan University (UK) και έχει ειδικευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της, ολοκλήρωσε τη διπλωματική της με θέμα «Η Θεραπευτική Αξία των Ταινιών», όπου μελέτησε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχολογία, μέσα από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις με πρωτοπόρους του κλάδου. Εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος και ασχολείται επαγγελματικά με την εφαρμογή του cinema-therapy, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.