Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς και η μεγάλη γιορτή της τέχνης του animation πλησιάζει γεμάτη εκπλήξεις και συναρπαστικό πρόγραμμα. Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015 σας περιμένουμε στην Ερμούπολη της Σύρου με αφιερώματα, πρεμιέρες, νέες ενότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους animaniacs.

Με περισσότερες από 300 μικρού και, για πρώτη φορά, μεγάλου μήκους ταινίες αυτή, η 8η διοργάνωση θα είναι η μεγαλύτερη της ιστορίας του animasyros. Φέτος στρέφουμε το βλέμμα στην αλληλεπίδραση του animation με τις κατεστημένες τέχνες, την επιστροφή σε πιο παραδοσιακές φόρμες (το χειροποίητο και το ζωγραφιστό κυριαρχούν), την αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου (ισότητα και σχέσεις των φύλων), τις μικρές προσωπικές ιστορίες, την ποίηση και τον χορό, το συναίσθημα αλλά και την επίκαιρη επιμονή στα πολιτικά, με την ευρεία έννοια, μηνύματα (θέματα αναπηρίας, προσφυγικό κ.α.). Δεν μένουμε, όμως, μόνο σε αυτά αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, σκοτεινό χιούμορ, ακόμα και ταινίες τρόμου.

Την εντυπωσιακή επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα σημάνει η παρθενική συνεργασία του animasyros με έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας: την Εθνική Λυρική Σκηνή. Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου επιλεγμένα αποσπάσματα της διάσημης οπερέτας Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους ζωντανεύουν επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, με φόντο το ονειρικό ψηφιακό σκηνικό και τα εκπληκτικά animation της Ειρήνης Βιανέλλη.

Νέα, νέα, νέα

Νέα ενότητα στο Φεστιβάλ το διαγωνιστικό ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, με σπουδαίες ταινίες που θα διεκδικήσουν το νέο μας Βραβείο Κοινού, προσκαλώντας το σε μια βόλτα σε κόσμους πραγματικούς αλλά και φανταστικούς. Από την Ισπανία του μυστηριακού Pos Eso του Samuel Ortí Martí, στην Κοπεγχάγη του Little From The Fish Shop του Τσέχου Jan Balej, μια ελεύθερη προσαρμογή της «Μικρής Γοργόνας” του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κι από εκεί στις συναρπαστικές περιπέτειες του μικρού Harry, αρκετά χρόνια πριν αυτός γίνει ο μεγαλύτερος μάγος όλων των εποχών (‘Houdini”του Cédric Babouche / Γαλλία-Βέλγιο) αλλά και το ταξίδι δύο αδελφών σ’ ένα παράλληλο, μεσαιωνικό σύμπαν για να βρουν το φάρμακο που θα σώσει την άρρωστη μητέρα τους (Zlote Krople των Daniel Zduńczyk και Marcin Męczkowski / Πολωνία). Άφθονο σκοτεινό χιούμορ προσφέρει το Manniegs: Revenge of Hard Egg του Zlota Miklosy / Ουγγαρία, που αποδομεί όλα τα κλισέ των ταινιών δράσης. Στην ίδια ενότητα, η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους από τη Μαρτινίκα, το Battledream Chronicle του Alain Bidard  αλλά και το Βραζιλιάνικο, Historia Antes de Uma Historia του Wilson Lazaretti, με πρωταγωνιστή τον σοφό γερο-Doctor K.

Κριτική Επιτροπή

Εκλεκτά μέλη της φετινής Κριτικής Επιτροπής, η δική μας, Πόλυ Λυκούργου, γνωστή κριτικός κινηματογράφου (NOVA, FLIX.GR), η Ελληνοαμερικανίδα Aliki Theofilopoulos, animator και πρώτη γυναίκα executive producer της Disney και η σπουδαία Σλοβένα animator, Spela Cadez.

Παράλληλα με τα χρέη της ως μέλους της κριτικής επιτροπής η Aliki Theofilopoulos θα παρουσιάσει οκτώ ταινίες απ’ την σπουδαία μέχρι σήμερα διαδρομή της, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και έξι ταινίες της Spela Cadez, κορωνίδα των οποίων αποτελούν τα πολυβραβευμένα Boles (με υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου) και Lovesick.

Επίτιμος Προσκεκλημένος

Ανάμεσα στους πολλούς και σημαντικούς προσκεκλημένους μας, ξεχωρίζει φέτος ο σπουδαίος Ari Folman: ο Ισραηλινός σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου “Βαλς με τον Μπασίρ” επιστρέφει στην Ελλάδα σε ένα διάλειμμα από την δημιουργία του επόμενου πολυαναμενόμενου πρότζεκτ του, την animation διασκευή του Ημερολογίου της Άννας Φρανκ.

Αγορά

Σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, δημιουργούς και παραγωγούς από όλον τον κόσμο, το καθιερωμένο επαγγελματικό φόρουμ του φεστιβάλ μετεξελίσσεται σε Agora. Με εκτεταμένα networking events, εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις από επαγγελματίες του animation και λειτουργία βιντεοθήκης, το animasyros προσφέρει στους δημιουργούς μια εξαιρετική ευκαιρία δικτύωσης και ταυτόχρονα πρόσβασης σε inside information της βιομηχανίας. Θεωρητικές γνώσεις και πολύτιμες πρακτικές συμβουλές θα αναπτυχθούν μέσα από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες όπως της Aliki Theofilopoulos, “Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων! Το θαυμαστό ταξίδι της σκηνοθέτιδος, παραγωγού, animator, τραγουδοποιού, καλλιτέχνιδος Αλίκης Θεοφιλοπούλου», του Dan Richards (A recipe for making stop-motion), της Άννας Ευσταθίου, μέλους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Η Ευρώπη δίπλα σου: Ευκαιρίες για νέους και όχι μόνο») και της Mirna Keshishian (Licensing and Merchandising 101).  Παράλληλα στοχευμένες δράσεις, όπως το κλειστό δείπνο εργασίας Meet The Producers, θα δώσουν την ευκαιρία σε δημιουργούς με έργα που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης της παραγωγής τους να διερευνήσουν τις πιθανότητες ευρύτερης χρηματοδότησης μέσω της ανάπτυξης συνεργιών.

Αφιερώματα

Πιστή στην παράδοση των οκτώ χρόνων και η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί σπουδαία αφιερώματα, όπως αυτά στις Theofilopoulos και Cadez (βλ. παραπάνω), ένα αφιέρωμα στο Ιράν, με μια συλλογή ταινιών που δείχνουν το current stature της εκεί ανθούσης βιομηχανίας αλλά και στον μοναδικό Raoul Servais, έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή καλλιτέχνες animation, ο οποίος μάλιστα επιμελήθηκε αυτοπροσώπως την επιλογή ταινιών του που θα προβληθούν.

Ακόμα, αφιερώματα Poetry in Motion με ταινίες βασισμένες στον διαρκή διάλογο ποίησης και κινουμένου σχεδίου, αφιέρωμα Dance, με ταινίες που υπογραμμίζουν την αρμονία και το χρώμα στις κινήσεις των χορευτών αλλά και αφιέρωμα Blender Institute, με προβολές του συνόλου των επίσημων κυκλοφοριών του, συμπεριλαμβανομένου του ολόφρεσκου και υπέροχου Cosmos Laundromat, που αποτελεί πιλότο για την πρώτη open source μεγάλου μήκους ταινία.

Τέλος, υπογραμμίζουμε την θεματική που διατρέχει ολόκληρο το φετινό μας πρόγραμμα και είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Αναπτύσσεται μέσα από μεικτά εργαστήρια και ταινίες όπως το Ernie Biscuit του Adam Elliott στο Διεθνές Διαγωνιστικό (περιγράφει τις πεντανόστιμες περιπέτειες ενός κωφού Παριζιάνου) και το Ways of Seeing του Jerrold Chong στο Σπουδαστικό (δύο τυφλοί συναντιούνται σε ένα παγκάκι και “βλέπουν” στις αφηγήσεις τους τη θάλασσα, την αλητεία, εν τέλει τον έρωτα).

Μικροί Ανιμάνιαξ

Το AnimaSyros αφιερώνει τα πρωινά του στους αμέτρητους μικρούς φίλους του animation, με μία σειρά παιδικών εργαστηρίων από επαγγελματίες του χώρου αλλά και την μουσικοθεατρική παράσταση «Η Κυόκο στον Κύκλο» της Νάντιας Δρακούλα, που διηγείται την περιπέτεια της βατραχίνας Κυόκο  από το Μπρούκλυν στην Αθήνα. Με δεκάδες ταινίες που φιλοδοξούν να κερδίσουν τις καρδιές των λιλιπούτειων ανιμάνιαξ, το K.I.D.S.φιλοδοξεί να επαναλάβει την περσινή μεγάλη του επιτυχία, ενώ ανάμεσα στις προβολές που ξεχωρίζουν είναι οι «Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill” των Thibaut Chatel, Marc Boréal, Le jour des corneilles του Jean-Christophe Dessaint, σε ανοιχτή προβολή κάτω απ’ τον έναστρο Συριανό ουρανό και Couleur de peau: Miel των Laurent Boileau και Jung με πρωταγωνιστή έναν κομίστα που επιστρέφει στη Σεούλ για πρώτη φορά από παιδί, αφού υιοθετήθηκε στην Αμερική. Τέλος, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματος στο Φεστιβάλ VAFI, θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα από βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες από παιδιά (σε παιδικά εργαστήρια μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο ελληνικές).

Ελληνικό Πανόραμα

Ξεχωρίζουμε το βλάσφημο Sisters του Άγγελου Παπαντωνίου (παππάς εκτελεί κατά λάθος καλόγρια), το, δυστυχώς, επίκαιρο Mediterranean της Αντωνίας Διακομοπούλου με θέμα τους πρόσφυγες και το ρατσισμό, το ιδιοσυγκρασιακό Ciel της Φαίδρας Δεριζιώτη, τα γευστικά Μουστουκούλουρα του Γιώργου Νικόπουλου που βασίζονται στο παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, το κόμικ ύφους Oliloves των Μελάχρη και Μελισσαρόπουλου, το Ξύπνιο Καλαμάρι της Κατερίνας Ευθυμίου, το Rains of Castamere, που θέλει τον καλλιτέχνη (Αρίσταρχος Παπαδανιήλ) να τραγουδάει Game of Thrones πάνω από σχέδια ηρώων της σειράς, το Tales of Fish and Liesτου Παντελή Παραδείση, ο οποίος συμμετείχε πέρυσι στο σπουδαστικό διαγωνιστικό αλλά και το Ichographs, που επιδεικνύει μια ενδιαφέρουσα πατέντα του Γιάννη Κρανιδιώτη για την αποδόμηση διάσημων έργων ζωγραφικής, σε ήχους και χρώμα.

Εκδηλώσεις

Ξεκινώντας με μια μεγάλη προφεστιβαλική εκδήλωση στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου συνεχίζουμε με πλήθος παράλληλων δράσεων κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Ανάμεσα σε αυτές το “Meet the Directors”, δίνει την σπάνια ευκαιρία στο κοινό του Φεστιβάλ να γνωρίσει από κοντά σκηνοθέτες και συντελεστές των ταινιών που προβάλλονται. Parties, open air προβολές και θεματικά events θα μετατρέψουν για λίγες μέρες την Ερμούπολη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του animation.

To Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς 8.0 πραγματοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ- Εταιρία Αστικού Πολιτισμού σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.