Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, σε συνεργασία με την Inter Show Productions και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του πρώτου Διεθνούς Mime Φεστιβάλ, παρουσιάζουν την εξαιρετική παράσταση ONLY YOU από το Teatr Formy της Πολωνίας.

Όσοι βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015, στις 21:00, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη συγκίνηση και κωμικά στοιχεία.

Η παράσταση ξεκινάει στις αρχές του ’30 στην Πολωνία. Η υπόθεση διατρέχει μια περίοδο περίπου 60 χρόνων. Κάποια από τα γεγονότα της ιστορίας είναι ένα ομιχλώδες όνειρο, η ίδια η ιστορία είναι ένα ομιχλώδες όνειρο που επέστρεψε από την παιδική ηλικία… Είναι η καταγραφή μιας σκληρής, κάποτε παράλογης, μα πιθανής αγάπης…

Με μοναδικό στιλ και φόρμα και με διαφορετικές κινήσεις από την κλασική παντομίμα, αξιοποιώντας τόσο τον κλασικό και μοντέρνο χορό όσο και το δραματικό θέατρο, το Teatr Formy έχει διαμορφώσει το δικό του καλλιτεχνικό κώδικα.

Ιδρύθηκε το 1996 από τον Józef Markocki (ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παντομίμας KINEMA, του Διεθνούς Φεστιβάλ Παντομίμας STREAM και διευθυντή της Σχολής Παντομίμας) και μία ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών. Στις παραστάσεις του εμπνέεται από τη Σχολή Παντομίμας της Πολωνίας, που δημιουργήθηκε από τον ηθοποιό του φημισμένου Θεάτρου Παντομίμας του Βρότσλαβ, Henryk Tomaszewski.

Παραγωγές του έχουν παρουσιαστεί σε σκηνές στην Πολωνία και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά: «Alternations of Space», «The Sacred Spot», «The Mystery of Bread and Stone», «Battle of Carnival and Lent», «HomoSensibilis», «Babel», «Only you», «The Hunger».

Το Teatr Formy έχει εμφανιστεί σε Ιαπωνία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Λευκορωσία, Ρωσία, Ουκρανία, Ιράν, Γεωργία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία, Ουγγαρία.

«Στο έργο δυο ηθοποιοί περιγράφουν χωρίς λόγια την ιστορία της ζωής δυο ανθρώπων – από την παιδική τους ηλικία μέχρι τα γεράματα. Με τις κινήσεις, τις χειρονομίες και την εκφραστικότητά τους μας διηγούνται με τρόπο τόσο ξεκάθαρο και ευδιάκριτο που γνωρίζουμε όχι μόνο την ιστορία της ανέμελης νεανικής ηλικίας των ηρώων, της γνωριμίας τους, του έρωτα, του γάμου, των δυσκολιών της κοινής ζωής τους και του χωρισμού, αλλά αντιλαμβανόμαστε επίσης τις σκέψεις τους, τις επιθυμίες και τις προθέσεις τους. Γίνονται κοντινοί μας άνθρωποι, φίλοι. Ζούμε μαζί τους τις χαρές, τις ανησυχίες, τις λύπες και το δράμα της κοινής τους ζωής»…

Józef Markocki

Με την υποστήριξη της ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το πρώτο Διεθνές Mime Φεστιβάλ είναι ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών μικρής φόρμας.

Κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές και απόλυτα πρωτότυπες παραστάσεις του εξωτερικού, όπου το λόγο αντικαθιστά μονάχα η έκφραση, παρουσιάζονται στις σκηνές του Μεγάρου Μουσικής.

Το σώμα, η μουσική, τα εφέ, αλλά και όλες οι σύγχρονες τεχνικές του σωματικού θεάτρου και του τσίρκου συνδυάζονται και δημιουργούν νέες φόρμες θεατρικής έκφρασης. Εδώ, οι λέξεις παραμερίζουν και δίνουν τη θέση τους σε μια άλλου είδους «ομιλία»…