Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Μιλένα Δημητροκάλλη: Δήλωση καλλιτεχνικής ελευθερίας

Μιλένα Δημητροκάλλη: Δήλωση καλλιτεχνικής ελευθερίας

Η ζωγραφική ήταν πάντα μέσα στο μυαλό μου και η τέχνη, σε διάφορες μορφές, πάντα μέσα στη ζωή μου. Οι οικονομικές σπουδές όμως ήταν ασφαλέστερη επιλογή κι έτσι αυτές ολοκλήρωσα. Με την ζωγραφική άρχισα να ασχολούμαι καθημερινά πριν από πέντε χρόνια, έχοντας περιορίσει τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις. Από τότε, σταδιακά, συνειδητοποίησα ότι είχε αρχίσει για μένα ένα πανέμορφο ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Νομίζω ότι η απόφαση μου να ξαναβάλω ενεργά τη ζωγραφική στη ζωή μου προέκυψε καθαρά από μία ανάγκη μου για καλλιτεχνική έκφραση αλλά και από προσωπική παρόρμηση. Αυτή που μας παρακινεί να τολμάμε καινούργια πράγματα και να ανακαλύπτουμε όσα περισσότερα κομμάτια του εαυτού μας μπορούμε.

 Προτιμώ τα έργα μου να δημιουργούν χαρά, αισιοδοξία και ευφορία παρά αδιέξοδους προβληματισμούς. Αυτό για μένα προσδιορίζει και το νόημα της ίδιας της ζωής . Λειτουργώ καλύτερα στο φως παρά στο σκοτάδι γι’αυτό και συνειδητά επιλέγω να βλέπω με χιούμορ προς την αισιόδοξη πλευρά της ζωής.  Και αυτό ακριβώς ζωγραφίζω μέσα από ένα προσωπικό ημερολόγιο σκέψεων και συναισθημάτων. Τη στιγμή της λύτρωσης και το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως.

Ζωγραφίζω κατευθείαν πάνω σε μεγάλου μεγέθους κυρίως καμβά, χωρίς προσχέδιο. Συνήθως τα πρώτα στρώματα χρώματος γίνονται με πινέλο ενώ ακολουθούν η χρήση σπάτουλας και τεχνικές όπως το ξύσιμο και το στάξιμο του χρώματος στον καμβά.  

Έντονα χρώματα, αφηρημένα σχήματα και γραμμές ελεύθερα τραβηγμένες είναι το μέσο για να εκφράσω και να αποδώσω τα συναισθήματά μου και την εσωτερική οπτική μου για κάθε τι που παρατηρώ γύρω μου. Αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό. Είναι μία διαδικασία ελεύθερη και διαισθητική στη σύλληψη, σύνθετη και αυτοελεγχόμενη στη δημιουργία.  

Η καινούργια μου δουλειά με τίτλο “Atmospheres” θα παρουσιαστεί στη γκαλερί Melkart στο Παρίσι, 1-18 Οκτωβρίου 2015.Info: Η Μιλένα Δημητροκάλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Οικονομικά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων στη Φιλοσοφία του Νου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ολοκλήρωσε μαθήματα Σχεδίου και Ζωγραφικής στην Αθήνα.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές γκαλερί και διοργανώσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και  στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ και στο Μουσείο Κοπελούζου .  Έχει διακριθεί σε διεθνείς εικαστικούς διαγωνισμούς και το 2013 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό τέχνης Mitteleuropa Prix International Art Prize.

Έργα της ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.   

www.milenadimitrokallis.com


Φωτό (πορτραίτο): Χριστόφορος Δουλγέρης

Έργο 1: "Box of Possibilities", 2015, ακρυλικό σε καμβά, 100Χ100εκ., Melkart Gallery, Παρίσι

Έργο 2: "Something Changed", 2015, ακρυλικό σε καμβά, 100Χ100εκ., Melkart Gallery, Παρίσι

Σχετικές ειδήσεις
Εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία τέχνης της Ευρώπης το 2017
12.01.2017 16:39
Το 2017 για τους λάτρεις της τέχνης προμηνύεται, αν μη τι άλλο, πυρετώδες. Πρώτα από όλα, είναι η χρονιά της λεγόμενης «Μεγάλης Περιήγησης» (Grand Tour) για τη σύγχρονη τέχνη, μια συγκυρία που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια, όταν τρεις κορυφαίες εκθέσεις, η Biennale της Βενετίας, η Documenta και το Münster Sculpture Project συμπίπτουν. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης έχουν ήδη παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων για το 2017 και ως συνήθως, ποικίλλει από τους μεγάλους κλασικούς στους μοντέρνους με αναδρομικές περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες, που φιλοδοξούν να φέρουν μια νέα ματιά στο πολυ-ιδωμένο, ή σύγχρονους δημιουργούς και επίκαιρα επιμελητικά projects. Ακολουθεί μια επιλογή από εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε φέτος, πραγματικά ή έστω..ψηφιακά!
Μαρία Φιλοπούλου: Το αντίδοτο του νερού (l'eau comme antidote)
08.06.2016 10:53
Έχω εμμονή με το νερό και ό,τι έχει σχέση μ´ αυτό, στην προσωπική μου ζωή και στην ζωγραφική μου τα τελευταία χρόνια.
Νατάσσα Πουλαντζά: Ανασκευάζοντας τον χρόνο
27.05.2016 12:47
Το κύριο εκφραστικό μου μέσο είναι η ζωγραφική, χωρίς να τη δεσμεύω πάντα στις δύο διαστάσεις και στη χρήση κλασικών υλικών και τεχνικών. Συνήθως, ως πρώτη ύλη στη δουλειά μου, χρησιμοποιώ φωτογραφικό υλικό που προέρχεται είτε από «σκηνοθετημένες» λήψεις στον χώρο του εργαστηρίου μου είτε από υλικό το οποίο συλλέγω από τον Τύπο και το διαδίκτυο.
Δημήτρης Παπατρέχας: Έξοδος
22.04.2016 16:43
Μου αρέσουν οι δρόμοι. Κατά περιόδους ζωγραφίζω δρόμους. Καινούργιους. Μου αρέσουν τα διαβατάρικα πουλιά που πετούν συντεταγμένα. Οι δρόμοι οδηγούν κάπου, γι΄ αυτό υπάρχουν. Άλλοτε το σημείο που θέλεις να φτάσεις είναι ορατό και καθαρό. Άλλοτε όχι. Σημασία έχει η πορεία προς αυτό. Η ζωγραφική πράξη & όχι το τελείωμα του πίνακα. Τα πουλιά σε πτήση και κατεύθυνση προσανατολισμένα δείχνουν την έξοδο πηγαίνουν προς αυτή. Τα πουλιά είναι πνεύμα, είναι σύμβολο αρχέτυπο.
Κωνσταντίνος Πάτσιος: Kunst macht frei - H τέχνη ελευθερώνει
15.04.2016 13:38
Μεγάλωσα και ζω στη Κηφισιά, την οποία θα ονόμαζα Βαυαρία των Αθηνών, τόσο για τη βλάστηση και τα υπόγεια ρεύματα, όσο και για τους πύργους και τα κατάλοιπα της κεντροευρωπαϊκής αισθητικής. Η τέχνη με γοήτευε από πολύ νεαρή ηλικία, αλλά η συστηματική και καθημερινή μου ενασχόληση με τη ζωγραφική ξεκίνησε στα 18, όταν βρέθηκα με υποτροφία στην κεντρική Γαλλία στο Πουατιέ. Οι τακτικές επισκέψεις μου στο Παρίσι, στο κέντρο Georges Pompidou και η επαφή με το έργο του Marcel Duchamp, του Francis Picabia και άλλων Γάλλων ντανταϊστών υπήρξε καθοριστική για την πορεία μου.