Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Το έργο του Ηρακλή Κόπιτα στο πλαίσιο του project ΕΝΤΟΣ / ΕΚΤΟΣ

Το έργο του Ηρακλή Κόπιτα στο πλαίσιο του project ΕΝΤΟΣ / ΕΚΤΟΣ

«Μικρές πόλεις» μέσα στην ίδια την πόλη, οι στοές της Αθήνας έχουν τις δικές τους ιστορίες να αφηγηθούν. Δίκτυα κίνησης και θύλακες της εμπορικής ζωής , συνενώνουν κεντρικούς δρόμους και οικοδομικά τετράγωνα, ενώ πάλλονται στο εσωτερικό τους εισχωρώντας σε κτίρια, υπόγειους χώρους και ορόφους. Η ιστορία του καταστήματος της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44, στο οποίο στεγάζεται το εικαστικό πρόγραμμα του Εντός/Εκτός, καθώς και τα ίχνη των προηγούμενων δραστηριοτήτων του, αποτελούν το δημιουργικό ερέθισμα για την εγκατάσταση του Ηρακλή Κοπίτα, Τhe past as about to happen #1: α false memory incident in the form of a stolen glance of pasts.

Υπακούοντας στη δυναμική του αστικού χώρου να μεταλλάσσεται και να αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτούμενες ανάγκες, χρήσεις και συνθήκες, το κατάστημα της στοάς εξυπηρέτησε για καιρό εμπορικούς σκοπούς –μεταξύ άλλων υπήρξε μαγαζί για την επισκευή ρολογιών και αναπτήρων, και χώρος προβολής εκδόσεων– ενώ, μέσα στην οικονομική ύφεση και μέχρι τη χρήση του ως χώρου εκθέσεων, παρέμενε κενό.

Ο Κοπίτας διαμορφώνει το εσωτερικό του χώρου ανασυνθέτοντας το παλίψηστο μιας ενδεχόμενης πρότερης χρήσης του καταστήματος και φανερώνοντας ένα κολάζ αποσπασματικών εικόνων, συνηθειών, προσωπικών συμβάντων και συλλογικών γεγονότων, προκειμένου να οδηγήσει τη σκέψη στον καμβά μιας προηγούμενης εποχής. Καταγράφοντας εικαστικά τα ίχνη του παρελθόντος –με αντικείμενα και αφηγήσεις άλλοτε διακριτά κι άλλοτε παραπλανητικά και σχεδόν αδιόρατα– η εγκατάσταση του Κοπίτα μετεωρίζεται ανάμεσα στην πραγματική και φανταστική αποτύπωση του χώρου, της λειτουργίας του και της θέσης του στο σώμα της Αθήνας, προσφέροντας το χρονικό νήμα μιας διαδρομής στο παρελθόν, με σαφή υλική αρχή και σχεδόν διάφανη απόληξη, που χάνεται με την απαρχή της λήθης.

Σε έναν χώρο που έχει υπάρξει σιωπηλός και ανενεργός, και για πολλούς περαστικούς ακόμα και αόρατος στη βοή της πόλης, ο Κοπίτας προσκαλεί το θεατή να ανασύρει θραυσματικές αναμνήσεις , αλλά και να παρασυρθεί υποσυνείδητα από αυτές, επιτρέποντας στην ασαφή αίσθηση του παρελθόντος να συνυπάρξει με την παρούσα στιγμή. Παράλληλα και ταυτόχρονα, η ιστορία διαπλέκεται με την πραγματικότητα και αποκτά οργανική θέση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον , σε μια απόπειρα να αποκαλυφθεί η διαχρονική ζωή και ένεργεια του κτίσματος, το διαρκές φορτίο που συγκεντρώνει με την ύπαρξή του στο χώρο της πόλης και της ίδιας της αστικής ζωής.

Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜoΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τον Μάρτιο του 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ φιλοξενούνται διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.

Σχετικές ειδήσεις
Περφόρμανς με την Caroline de Corniere στο πλαίσιο του project hYgge
12.01.2017 14:40
Το metamatic:taf μας προσκαλεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 στις 20.30 σε μία συλλογική περφόρμανς με την Caroline de Corniere, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του project hYgge.
Filmink Project, από το ΙΝΚ Project.Exhibition στο metamatic:taf
12.05.2016 11:39
Το metamatic:taf εγκαινιάζει το FILMINK Project σε διοργάνωση του ΙΝΚ Project.Exhibition τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.
Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης: έκθεση του GMB Akash στο Μουσείο Μπενάκη
15.04.2016 10:23
Ο διακεκριμένος φωτογράφος GMB Akash, με εύγλωττη λιτότητα και αμεσότητα αποτυπώνει το δράμα των προσφύγων, μέσα από τις φωτογραφίες που απαρτίζουν την έκθεσή του «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη.
GOMENES I από το Netting the Work στο πλαίσιο της Athens Biennale 2015 - 2017
14.04.2016 11:45

Το project Netting the Work παρουσιάζει τις GOMENES I, ένα project εικαστικής performance με επίκεντρο το Φύλο και τα Στερεότυπα, στο πλαίσιο της Αθηναϊκής Biennale 2015-2017 OMONOIA.
Εντός Εκτός…: Έκθεση της Ελένης Δαβιλά στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι  - κartάλος»
05.04.2016 13:04
Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος» οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαβιλά με τίτλο «Εντός Εκτός…». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 9 Απριλίου 2016.