Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

“Μεθύστερη δράση: διασκευές του καλλιτεχνικού ριζοσπαστισμού”: Ομαδική έκθεση στο ΙΣΕΤ

“Μεθύστερη δράση: διασκευές του καλλιτεχνικού ριζοσπαστισμού”: Ομαδική έκθεση στο ΙΣΕΤ

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης σε συνεργασία με την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΚΤ σας προσκαλούν την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 στα εγκαίνια της έκθεσης “Μεθύστερη δράση: διασκευές του καλλιτεχνικού ριζοσπαστισμού”.

 

Στα πλαίσια των καλλιτεχνικών/ερευνητικών εργαστηρίων της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΚΤ (ΜοΚΕ), φοιτητές, απόφοιτοι, μεταπτυχιακοί κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο πείραμα «μεθύστερης δράσης» αξιοποιώντας το αρχείο του ΙΣΕΤ. Κλήθηκαν να επισκεφτούν ξανά το έργο καλλιτεχνών της δεκαετίας του ’70 που απάντησαν στον κοινωνικό αναβρασμό και στην πολιτική καταπίεση πειραματιζόμενοι με την κοινωνική αναφορά και σημασία      της καλλιτεχνικής πράξης. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που κέρδισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχουσών/όντων είναι η Μαρία Καραβέλα, η Χρύσα Ρωμανού, οι Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές, ο Δημήτρης Αληθεινός, η Νίκη Καναγκίνη, η Λήδα Παπακωνσταντίνου κ.α.

 

Στόχος της έρευνας ήταν να ιχνηλατήσουν την σχέση των καλλιτεχνικών αυτών πρακτικών με την εποχή τους, τη κοινωνική συνθήκη που τις πλαισιώνει. Οι συμμετέχουσες/οντες κλήθηκαν να δημιουργήσουν παρεμβάσεις, διασκευές, παρεκβάσεις που στοχάζονται πάνω στις επιπτώσεις της «επταετίας» και στις ιδέες της «μεταπολίτευσης», με σκοπό να δουν κριτικά τις «κληρονομιές» της διαγενεακής αφήγησης. Η ερευνητική αυτή χειρονομία ολοκληρώνεται σε μια εποχή που οι έννοιες της δικτατορίας και της μετάβασης επιστρέφουν διαρκώς στη δημόσια σφαίρα για να επανακαθορίσουν ποικιλοτρόπως τη σύγκρουση και τη πολιτικο-ιδεολογική ταυτότητα. Η ερευνητική αυτή διαδικασία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της σαν αυτό που η ψυχαναλυτική σκέψη ονομάζει «μεθύστερο βίωμα», την εκ των υστέρων αναμόχλευση, κωδικοποίηση και (ανά)παραγωγή του τραύματος. 

 

Το γεγονός ότι η έκθεση αυτή λαμβάνει χώρα στο ΙΣΕΤ, μετά από έρευνα στον ίδιο χώρο, έχει ίσως τη δική του σημασία. Και μια διάσταση της σημασίας αυτής αφορά στον ίδιο τον «ρόλο» του ΙΣΕΤ, που από εκθεσιακός χώρος ανάδειξης ποικίλων αισθητικών τάσεων της μεταπολεμικής ελληνικής τέχνης μετατρέπεται (το 2009) σε αρχειακό/ερευνητικό μηχανισμό. Τούτο το γεγονός δεν συνιστά μια εξαιρετικά πλούσια σε ερεθίσματα περίπτωση μεθύστερης δράσης;

 

Έτσι, η έκθεση ερευνά τα προβλήματα του καταναλωτισμού και της κριτικής του, τη διαχρονικότητα της σχέσης μεταξύ της μαζικής κουλτούρας και της ριζοσπαστικής τέχνης, τον διαρκή ανασχηματισμό των κριτηρίων που καθορίζουν την καλλιτεχνική ιδιότητα, τη σχέση της πολιτικής αμφισβήτησης με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, τη διαμόρφωση του «γούστου», τη σχέση μεταξύ νοσταλγίας και χειραφέτησης, την αμφίσημη σχέση του λόγου του καλλιτέχνη με την τέχνη του, την αναπαραγωγή έμφυλων ρόλων, τα πειράματα του καλλιτεχνικού κολλεκτιβισμού.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Μαριλένα Αλιγιζάκη, Στεφανία Αμπλιανίτη & Σταυρούλα Μωρακέα, Σοφία Γρηγοριάδου, Campus Novel (Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Φωτεινή Παλπάνα, Γιάννης Σινιόρογλου, Γιάννης Χειμωνάκης), Αιμιλία Μωραΐτη, Γιώργος Νίκας, Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Άντα Πετρανάκη και Μάϊρα Στέφου.

 

Επιμέλεια ερευνητικού εργαστηρίου και έκθεσης: Κωστής Σταφυλάκης

Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, Εντεταλμένος Διδασκαλίας στη ΜοΚΕ της ΑΣΚΤ

 

Επιστημονικός υπεύθυνος ΜοΚE της ΑΣΚΤ: Βασίλης Βλασταράς

Εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΚΤ

Σχετικές ειδήσεις
Mere-exposure effect, ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
15.02.2017 16:13
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση 6 νέων καλλιτεχνών με τίτλο Mere-exposure effect. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου 2017.
Τραμουντάνα: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
31.10.2016 10:01
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ομαδική έκθεση με τίτλο Τραμουντάνα, σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία.
Με τα εντελώς απαραίτητα: Ομαδική έκθεση – δράση στο Τρένο στο Ρουφ
01.06.2016 12:51
Ο «Ορίζοντας Γεγονότων» σε συνεργασία με την ομάδα «Εν Φλω», μετά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας (14-24.05) και την Art Athina 2016 (26-29.05), σταθμεύει στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ από τις 7 Ιουνίου 2016 «Με τα εντελώς απαραίτητα», μία ζωντανή δράση-καταγραφή, που μας καλεί να βρούμε, να επανεκτιμήσουμε τα "εντελώς απαραίτητα" και να πορευτούμε μαζί τους.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.