Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

The Heart Wants What it Wants: Έκθεση της Ντέμης Κάϊα στην a.antonopoulou.art

The Heart Wants What it Wants: Έκθεση της Ντέμης Κάϊα στην a.antonopoulou.art

Τη δεύτερη ατομική της έκθεση παρουσιάζει στην a.antonopoulou.art, η Ντέμη Κάϊα, με τίτλο «The Heart Wants What it Wants», Το μαύρο μουσείο της Ντέμης Κάϊα. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015 στις 20:00-22:00.

 

Γράφει στο κείμενο της έκθεσης ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος: ”…Οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στα νέα έργα της Ντέμης Κάϊα αποπνέουν μια μελαγχολική έκσταση αντίστοιχη με αυτή στην οποία βρίσκονται οι ήρωες του Mandiargues, στο διήγημα Το αίμα του αμνού, που περιλαμβάνεται στον τόμο Το μαύρο μουσείο (1946).

 

Για τους λάτρεις της ερωτικής λογοτεχνίας, τα θέματα που κεντρίζουν την Κάϊα ώστε να τα αποδώσει ζωγραφικά είναι λίγο πολύ γνωστά: ο συγχρωτισμός του ανθρώπου με τα ζώα, σε σημείο ερωτικής έλξης· το θαύμα του γυμνού σώματος και ο φετιχισμός του· η γυμνότητα και οι θεολογικές της προεκτάσεις· η κοινή φύση του ερωτισμού και της αγιοσύνης. Αν σε αυτά προσθέσουμε το ενδιαφέρον της Κάϊα για τον ναρκισσισμό της αυτοφωτογράφισης –τα λεγόμενα σέλφι, που κατακλύζουν το διαδίκτυο κυρίως μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης– μπορεί κανείς να σχηματίσει μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τη ζωγραφική της...

 

...Εντέλει η Ντέμη Κάϊα σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας παρέκκλισης: ερωτικής, συναισθηματικής, ψυχολογικής, κοινωνικής. Η σκοτεινή ευτυχία που διατρέχει τα περισσότερα έργα της δεν είναι παρά η σκοτεινή πλευρά της επιτυχίας, της δημοσιότητας, της δημόσιας έκθεσης του εαυτού και του (φωτογραφημένου) σώματος. Οι επιρροές της Κάϊα, δηλαδή οι πηγές στις οποίες ανατρέχει και αποτελούν το υπόστρωμα της νέας ζωγραφικής της δουλειάς, κυμαίνονται από τα φωτογραφικά αυτοπορτρέτα επωνύμων και ανωνύμων ως τις παρενέργειες του ερωτικού παροξυσμού…”

Σχετικές ειδήσεις
Το Ντεπό της Γκαλερί στην a.antonopoulou.art
16.12.2016 14:13
Συνδυάζοντας το Gallery Weekend 2016, τον αποχαιρετισμό του έτους και τα εγκαίνια της νέας ομαδικής έκθεσης "Το Ντεπό της Γκαλερί", η γκαλερί a.antonopoulou.art μας καλεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, 12:00-19:00 στο χώρο της για τα εγκαίνια και ένα εορταστικό πάρτι.
Θανάσιμα αμαρτήματα: έκθεση της L. Levi στο κτίριο των Εκδόσεων Καλέντη
10.10.2016 16:19
Η δεύτερη ατομική έκθεση της εικαστικού L. LEVI, με τίτλο Θανάσιμα αμαρτήματα, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στο κτίριο των Εκδόσεων Καλέντη.
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη στη γκαλερί Artis Causa
12.04.2016 13:53
Μια πολύ σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στη γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιλογή έργων διαφόρων εποχών, τεχνικών και μέσων του πολύ γνωστού καλλιτέχνη Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης του αναδρομικής έκθεσης πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη.
Άτιτλο: έκθεση της Ηλιοδώρας Μαργέλλου στην a.antonopoulou.art
01.03.2016 10:31
Η νέα έκθεση της Ηλιοδώρας Μαργέλλου, Άτιτλο, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Μαρτίου στην a.antonopoulou.art.