Στα πλαίσια του 3rd Handmade and Recycled Theatre Festival, ο Τεχνοχώρος Fabrica Athens υποδέχεται την ομάδα genWHY στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου 2015 με την παράσταση «Ο Τομ Πέθανε».

Η ομάδα genWHY αποτελείται από τρεις εφήβους, δεκαεπτά χρονών, συμμαθητές στο ίδιο σχολείο. Την περασμένη χρονιά, παρόλη την αφόρητη πίεση της Β’ Λυκείου, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με πρωταθλητισμό, επένδυσαν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους στο θέατρο. Αποφάσισαν να παρακολουθήσουν ένα ετήσιο σεμινάριο βασικών αρχών του θεάτρου της επινόησης, περισσότερο ως μία μορφή αντίστασης στην εμμονή των πανελληνίων εξετάσεων, που σαρώνει μονοδιάστατα οποιαδήποτε άλλη ανάγκη και δραστηριότητα ενός εφήβου.

Το αποτέλεσμα αυτής της απόδρασης μέσω θεάτρου είναι η παράσταση O Τομ πέθανε, επινοημένη εξ ολοκλήρου από την ομάδα, που παρουσιάζει με βιωματικό και συνθηματικό τρόπο τις θέσεις, τις αντιρρήσεις και τις επιθυμίες τους, μέσα από το στιβαρό και αβάσταχτο (για τους ενήλικες) άσπρο-μαύρο πρίσμα των δεκαεπτά τους χρόνων.

Παίζουν (αλφαβητικά):

Λεωνίδας Σπανδάγος, Σοφία Σταματουλά, Στέλιος Φετάνης

Διδασκαλία, επιμέλεια παράστασης: Παρασκευή Καλογεράκη

Video: Στέλιος Φετάνης

Πρωτότυπη μουσική: Λεωνίδας Σπανδάγος

Παραγωγή: Μεταξύ Σοβαρού και Αστείου ΑΜΚΕ

Διάρκεια: 60 λεπτά

genWHY

Ο Λεωνίδας Σπανδάγος, μαθητής Γ’ Λυκείου, θέλει να σπουδάσει μηχανικός στο ΕΜΠ. Σπουδάζει μουσική (κιθάρα-φωνητική) και ήδη έχει γράψει δικά του τραγούδια αλλά και μουσικές επενδύσεις για ταινίες μικρού μήκους του συμμαθητή του Στέλιου. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων αποκαλύφθηκε η ισχυρή συναισθηματική ευφυία του, ο θυμός του, ο εξαιρετικός έλεγχος στο σώμα του.

Η Σοφία Σταματουλά, μαθήτρια Γ’ Λυκείου, θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία και Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Έχει κάνει εκτενή μαθήματα χορού και έχει πάρει μέρος σε πολλές παραστάσεις του σχολείου της. Αγαπάει ιδιαίτερα την πρόζα, έχει σαφή προσανατολισμό στο δράμα και την τραγωδία και μεγάλα όπλα τα μάτια-δέκτες που διαθέτει και την ισχυρή, ξεκάθαρη φωνή της!

Ο Στέλιος Φετάνης, μαθητής Γ’ Λυκείου, έχει για την ώρα επιλέξει τον Προσανατολισμό Πληροφορικής και Οικονομίας. Έχει κάνει αρκετές ταινίες μικρού μήκους, σε σενάρια δικά του και ηθοποιούς τους συμμαθητές του και έχει εκπροσωπήσει το σχολείο του σε κινηματογραφικούς διαγωνισμούς. Στο θέατρο της επινόησης επιβεβαιώθηκε ότι δρα, κινείται και αντιλαμβάνεται ως σκηνοθέτης. Η δομή της παράστασης αποτυπώνει ξεκάθαρα τη λιτή και στοχευμένη αισθητική του.

Η Παρασκευή Καλογεράκη είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος της θεατρικής εταιρίας Μεταξύ Σοβαρού και Αστείου AMKE που από το 2005 έχει παρουσιάζει μεταξύ άλλων έργα των Ντάριο Φο, Αλεσσάντρο Μπαρίκο, Λεονίντ Αντρέγιεφ, Ευγένιου Ο Νηλ. Πιο πρόσφατη δουλειά της είναι η παράσταση “Ο Άνθρωπος Αντίγραφο”, θεατρική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου, σε δική της θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννη, τον Απρίλιο-Μάιο 2015, με πρωταγωνιστή τον Μάξιμο Μουμούρη και την υποστήριξη της Πορτογαλικής Πρεσβείας και των Εκδόσεων Καστανιώτη.