Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, έρχεται και πάλι στη Μυτιλήνη και σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2015! 70 πολυβραβευμένα κινηματογραφικά έργα ποιότητας από 22 χώρες, που προβάλλονται εντελώς δωρεάν για το κοινό, συνθέτουν ένα παγκόσμιο πανόραμα πολιτισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο κ. Κώστας Σπυρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, μίλησε στο Culturenow γι’ αυτή τη μεγάλη γιορτή  πολιτισμού και διασκέδασης που πραγματοποιείται -παρά τις κακουχίες- για τρίτη συνεχή χρονιά και μας καλεί όλους «σε μια περιοχή που ενώνει διαφορετικούς λαούς με διαφορετικούς πολιτισμούς» για «να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε, να νοσταλγήσουμε, να μάθουμε και στο τέλος να διασκεδάσουμε».

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

Culturenow. Gr: Το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs» επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Μυτιλήνη και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, από 28 Σεπτεμβρίου- 4 Οκτωβρίου, με 70 ταινίες από 22 χώρες. Πως προέκυψε η ιδέα γι’ αυτό το Φεστιβάλ και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις;

Κώστας Σπυρόπουλος: Σε μια εποχή πρωτοφανούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, τίθεται συχνά το εξής ερώτημα: Ποια είναι η θέση του πολιτισμού σε όλη αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε;  Το AegeanDocs ήλθε λοιπόν για να δώσει την ευκαιρία στους δημιουργούς των ντοκιμαντέρ η δυνατότητα να φωτίσουν άγνωστες πτυχές της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας, με βασικούς άξονες την ιστορική, κοινωνική και πολιτική έρευνα. Άλλωστε, το φεστιβάλ διεξάγεται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε μια περιοχή που ενώνει διαφορετικούς λαούς με διαφορετικούς πολιτισμούς και αυτός ήταν ο λόγος που  ονομάστηκε AegeanDocs.

Cul. N.: Γύρω από ποιες βασικές θεματικές ενότητες διαμορφώθηκε ο φετινός καλλιτεχνικός προγραμματισμός και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Κ. Σπ.: Τα ντοκιμαντέρ τα οποία θα προβληθούν στο AegeanDocs στην πλειονότητα τους παρουσιάζουν, όπως προανέφερα, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Θρησκευτικός φανατισμός, φυλετικές και πολιτισμικές διαφορές, ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιστορική αναδρομή σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους, λαογραφία και μουσική παράδοση αποτελούν λέξεις κλειδιά για τα υπό προβολή ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ. Βασικό κριτήριο για την επιλογή τους αποτέλεσε η διεθνής διάσταση  του θέματος που καταδεικνύει το κάθε ντοκιμαντέρ (π.χ. μετανάστευση, θρησκεία, οικονομική κρίση) και τα βραβεία που έχουν αποσπάσει μέχρι στιγμής οι δημιουργοί τους.

Cul. N.: Δώστε μας συνοπτική εικόνα από τις ταινίες, τα αφιερώματα και τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες που θα έχουν τη χαρά να δουν οι φίλοι του Φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο.

Κ. Σπ.: Οι ταινίες αποτελούν μια περιπλάνηση, μέσω της μεγάλης οθόνης, από τα Μέση Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη και την Κεντρική Ευρώπη, από τη Δυτική Αφρική στα Βαλκάνια και τις Σκανδιναβικές Χώρες. Ένα ταξίδι εκεί όπου αντιπαρατίθενται και συγκρούονται εθνοτικές ομάδες  πολιτισμοί, καθεστηκυίες αντιλήψεις, οικονομικές και πολιτικές ελίτ μέσα από τη μελωδία της νοσταλγίας και της συγκίνησης.  Διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις ταινίες τους στο κοινό και απαντούν στις ερωτήσεις τους.

Cul. N.: Το AegeanDocs με εκπαιδευτικά σεμινάρια και ειδικές προβολές ανοίγει τις πύλες του και στη νεολαία! Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Δήμο Λέσβου, αλλά και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;

Κ. Σπ.: Φεστιβάλ δεν σημαίνει μόνο προβολές ταινιών. Πέρα από το ψυχαγωγικό σκέλος του AegeanDocs, θέλαμε εξαρχής να προσθέσουμε και μια εκπαιδευτική διάσταση στο όλο πολιτιστικό γεγονός με τη πολύτιμη συνδρομή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου και της Δ.Δ.Ε. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε ένα κίνητρο στους νέους της Λέσβου να λάβουν μέρος στο AegeanDocs. Αφενός οι μαθητές μπορούν να ανακαλύψουν νέους δρόμους στον μετέπειτα ακαδημαϊκό και επαγγελματικό προσανατολισμό και αφετέρου οι φοιτητές καλούνται να εμπλουτίσουν και να διευρύνουν το ακαδημαϊκό τους προφίλ με την τέχνη των οπτικοακουστικών μέσων.

Cul. N.: Με φόντο τις σημερινές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αντιξοότητες, πόσο δύσκολη –αλλά και σημαντική ταυτόχρονα- είναι η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου Φεστιβάλ;

Κ. Σπ.: Βασική πεποίθησή μας είναι ότι σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, βασική προϋπόθεση  για την εκτέλεση ενός πετυχημένου project είναι η συγκρότηση στρατηγικών συνεργασιών και δημιουργικών συμπράξεων ανάμεσα σε ιδιώτες και ενεργούς πολίτες – δημότες, με την αρωγή του πνευματικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν το πάζλ της δημιουργίας του AegeanDocs, το οποίο παρά τις κακουχίες που αναφέρατε βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά κοντά στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου.

Cul. N.: Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας για το μέλλον του Φεστιβάλ;

Κ. Σπ.: Καταρχήν η καθιέρωση στις συνειδήσεις των πολιτών και η ανάδειξη του ως σήμα κατατεθέν στην πολιτιστική ατζέντα των νησιών. Επιδιώκουμε, όμως, και κάτι ακόμη. Το AegeanDocs να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ευρύτερη πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου, κόντρα στα σημερινά προβλήματα που το ταλανίζουν και την μιζέρια της οικονομικής κρίσης.

Cul. N.: Κλείνοντας, τί μήνυμα- σύνθημα θέλει να δώσει σε όλους αυτή η μεγάλη γιορτή  του πολιτισμού και της 7ης τέχνης;

Κ. Σπ.: Ελάτε όλοι μαζί να ταξιδέψουμε, να ονειρευτούμε, να νοσταλγήσουμε, να μάθουμε και στο τέλος να διασκεδάσουμε.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs  θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη και σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες.