Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ζωγραφική και κατασκευές στον Αστρολάβο

Ζωγραφική και κατασκευές στον Αστρολάβο
Την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος Δεξαμενή η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Αντώνη Παπαδόπουλου με τίτλο Ins & outs και η έκθεση ζωγραφικής της Κασσιανής Τσακιρίδη, με τίτλο Φέρουσες εκρήξεις.

Στην έκθεση Ins and outs o Αντώνης Παπαδόπουλος παρουσιάζει ενότητα ζωγραφικών έργων και κατασκευών, με θέμα το Σπίτι. Η έννοια του Σπιτιού προσεγγίζεται μέσα από ένα πρίσμα συναισθηματικού υπερρεαλισμού. Έργα – ανθρωπόμορφα πορτρέτα του σπιτιού, όπου το απ\' έξω γίνεται από μέσα.

Σπίτι – σαν μικρή εικόνα της ατομικότητάς μας και του κόσμου. Σπίτι ασφαλές, σπίτι ζεστό, αλλά και σπίτι ερμητικά κλειστό! Σπίτι σαν κουκλοθέατρο , όπου οι πρωταγωνιστές και η ιστορία του, μοιάζει να αυτοπεριγράφονται μέσα από την υλική διάσταση των αντικειμένων και του χώρου. Σπίτι οικείο, όπου τα αντικείμενα και η μορφή ταυτίζονται, σε μια αναπαράσταση του ρεαλιστικού αλλά και του φανταστικού, της ιδέας, του τόπου αλλά και του συναισθήματος.

Η εξεικόνιση της έννοιας, γίνεται συμβολικά. Σπίτι-φωλιά, σπίτι-καταφύγιο, σπίτι-τροχόσπιτο, αλλά και σπίτι-κουκλόσπιτο, σπίτι μικρογραφία, σπίτι κατασκευασμένο ή σπίτι υπό κατασκευή, σπίτι φλεγόμενο ή σπίτι σε περιδύνιση, σπίτι ανοιχτό, σπίτι πατρικό, σπίτι που ανασύρει μνήμες, τελικά.. σπίτι δικό μου, δικό σου, δικό του.. σπίτι-εαυτός. Είναι μια ανθρωποκεντρική προσπάθεια, μέσα από την απουσία του ανθρώπου;

Παράλληλα, στο μεσαίο επίπεδο της αίθουσας, η Κασσιανή Τσακιρίδη παρουσιάζει την τρίτη ατομική της έκθεση, με τίτλο Φέρουσες Εκρήξεις. Συνθέσεις εξπρεσσιονιστικές, με μικτές τεχνικές και έντονα ανάγλυφες ματιέρες, οι οποίες με την άγρια γήινη υλικότητά τους, αποδίδουν ίσως με τον καταλληλότερο υφολογικά τρόπο, τις θεματικές της αναζητήσεις.

Πρόκειται για έργα ανθρωποκεντρικά, στα οποία απεικονίζονται φιγούρες πρωτόγονες σε φυσικά τοπία, μορφές που κουβαλούν κάποιο φορτίο- πακέτο – δώρο – προσφορά, αλλά και βάρος. Τα τέσσερα βασικά στοιχεία της φύσης, η Γη, το Νερό, η Φωτιά και ο Αέρας, είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν. Ο άνθρωπος σε μικρότερες διαστάσεις εμψυχώνει τις σκηνές. Η κίνηση, η δράση, η ζωή, το έργο , η ενέργεια αλλά και η ενάργεια, εκφράζονται και διαπνέονται μέσα από τη διαλεκτική του τοπίου με τον άνθρωπο. Η ένταση να κυριαρχεί και η ηρεμία, να έπεται.

Σχετικές ειδήσεις
Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο, ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης
07.02.2017 16:38
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 20:00, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης "Αστρολάβος - δεξαμενή" η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, με τίτλο "Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο". Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου 2017.
Rooms2017: η 17η έκθεση από την Αίθουσα Τέχνης Καππάτος στο St George Lycabettus
09.01.2017 11:21
Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει από την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου μέχρι την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, για δέκατη έβδομη φορά από το 1999, την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS2017” στο Ξενοδοχείο “St George Lycabettus”, στην Δεξαμενή, Κολωνάκι, Αθήνα.
Exclusives 2016: ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος
02.09.2016 14:57
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 8 έως τις 10.30 το βράδυ η Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - δεξαμενή " εγκαινιάζει τη νέα εικαστική σεζόν με την ομαδική έκθεση με έργα νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών "Exclusives 2016 ".
Ελλάδα, η χώρα του ποτέ και του πάντοτε: έκθεση του Νάνου Βαλαωρίτη στην αίθουσα τέχνης Αστρολάβος
10.05.2016 14:47
Την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος – δεξαμενή η ατομική έκθεση ζωγραφικής του λογοτέχνη και ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, με τίτλο Ελλάδα η χώρα του ποτέ και του πάντοτε.
Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα: έκθεση στον Αστρολάβο - δεξαμενή
24.02.2016 15:05
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Εικονογραφία του Έρωτα.