Τρεις προβολές για μικρούς και μεγάλους με ελεύθερη είσοδο ετοιμάζει ο Πολυχώρος «Χυτήριο» στην πανέμορφη αυλή του για τις 20 Σεπτεμβρίου 2015.


Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ (15.00)

Η Ντόροθι Γκέιλ είναι ένα ορφανό κορίτσι που περνά μια μονότονη ζωή στη φάρμα των θείων της. Η ευχή της να γνωρίσει τον κόσμο και να απολαύσει την περιπέτεια πραγματοποιείται όταν ένας δυνατός άνεμος την μεταφέρει στη μαγική Γη του Οζ. Εκεί έρχεται σε αντιπαράθεση με την Κακιά Μάγισσα της Δύσης και μετά από τις συμβουλές μιας καλής μάγισσας, η Ντόροθι κατευθύνεται προς την Σμαραγδένια Πόλη όπου εκεί ζει ο πανίσχυρος Μάγος του Οζ, ο μοναδικός που μπορεί να τη βοηθήσει να επιστρέψει στη φάρμα των θείων της. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Ντόροθι γνωρίζεται με το Σκιάχτρο, τον Τενεκεδένιο Άνθρωπο και το Δειλό Λιοντάρι. Το Σκιάχτρο επιθυμεί να αποκτήσει μυαλό, ο Τενεκεδένιος Άνθρωπος λαχταρά να αποκτήσει καρδιά ενώ το Δειλό Λιοντάρι θέλει να αποκτήσει τι άλλο; θάρρος. Ελπίζοντας πως ο Μάγος του Οζ θα τους βοηθήσει, συνοδεύουν τη Ντόροθι στο απρόβλεπτο ταξίδι της προς την Σμαραγδένια Πόλη…

Οι χαρακτήρες αρχέτυπα παραπλανιούνται σε ένα σχεδόν ψυχεδελικό σύμπαν με κάστρα, μάγισσες και μαγικά γοβάκια συνθέτοντας μια από τις εξυπνότερες αλληγορίες για την ενηλικίωση και συγκινούν κυριολεκτικά μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, βραβευμένη με δύο Oscar μουσικής και Τραγουδιού για το εμβληματικό Somewhere Over the Rainbow από την αρτιότατη φωνή της 16χρονής τότε Judy Garland. Έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα ομορφότερα παραμύθια που γράφτηκαν και απεικονίστηκαν ποτέ στην μεγάλη οθόνη. Το εικαστικό της κομμάτι έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες του φανταστικού όπως ο Guillermo del Toro και ο Peter Jackson.

Σκηνοθεσία: Victor Fleming

Σενάριο: Noel Langley, Florence Ryerson, Edgar Allan Woolf, Noel Langley, (βασισμένο στο βιβλίο του) L. Frank Baum

Πρωταγωνιστούν: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger

Διάρκεια: 101’

ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ (20.30)

Η συγκλονιστική ταινία του Pedro Almodóvar, που προβλήθηκε το 1991 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο. Μια από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες του Αλμοδόβαρ. Η ταινία διαδραματίζεται στη σύγχρονη Μαδρίτη. Η υπόθεση έχει ως εξής:

Μία διάσημη τραγουδίστρια επιστρέφει στην Ισπανία όπου πριν από χρόνια είχε εγκαταλείψει την κόρη της για χάρη της καριέρας της. Η επανασύνδεσή τους όμως, επιφυλάσσει και στις δυο μία μεγάλη έκπληξη: η μικρή είναι παντρεμένη με τον πρώην εραστή της μητέρας της. Τα πράγματα θα μπλεχτούν ακόμη περισσότερο, όταν ο άνδρας της μικρής βρεθεί άγρια δολοφονημένος. Κύριες ύποπτοι για τον φόνο, μητέρα και κόρη..!

Ισπανική ταινία, σκηνοθεσία Πέδρο Αλμοδόβαρ με τους: Μαρίζα Παρέντες, Μιγκουέλ Μποζέ, Φεοντόρ Ατκίν

Διάρκεια: 115′


CASABLANCA (23.00)

Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κυνικός και μοναχικός Ρικ Μπλέιν βρίσκεται στην εξωτική Καζαμπλάνκα και είναι ιδιοκτήτης του πιο δημοφιλούς καφέ της πόλης. Η ζωή του ανατρέπεται όταν ξανασυναντάει, μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, την Ίλσα, τη γυναίκα που χρόνια πριν τον είχε πληγώσει βαθιά όταν τον εγκατέλειψε στο Παρίσι χωρίς εξηγήσεις. Όμως η Ίλσα τώρα ζητάει τη βοήθεια του. Δεν είναι πια μόνη της αλλά μαζί με τον άντρα της και τους αναζητούν οι Γερμανοί. Ο Ρικ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει ξανά τον μεγάλο του έρωτα ή θα τον θυσιάσει αυτή τη φορά για χάρη ενός ανώτερου σκοπού…

Η ταινία κέρδισε 3 Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου ενώ ήταν υποψήφια και σε άλλες 5 κατηγορίες (Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Μοντάζ, Μουσικής, Φωτογραφίας).

Το σενάριο βασίζεται στο θεατρικό έργο των Μάρεϊ Μπάρνετ και Τζόαν Άλισον ´´Everybody comes to Rick´s´´. Η αρχική σκέψη των παραγωγών της ταινίας ήταν να πρωταγωνιστούν ο Ρόναλντ Ρίγκαν (ο οποίος στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική καριέρα και εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ) και η Αν Σέρινταν.

Η ταινία δεν γυρίστηκε στην Καζαµπλάνκα, αλλά στα στούντιο της Warner, εκτός των σκηνών στο αεροδρόμιο, που γυρίστηκαν στο φυσικό χώρο. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου 1942 και ολοκληρώθηκαν στις 3 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.

Το κόστος της ταινίας ήταν 1.039.000 δολάρια. Η πρεμιέρα της «Καζαμπλάνκα» έγινε στις ΗΠΑ στις 26 Νοεμβρίου 1942 στο «Hollywood Theater» της Νέας Υόρκης, προκειμένου να συμπέσει με την απόβαση των Συμμάχων στη γαλλοκρατούμενη Βόρειο Αφρική και την κατάληψη της Καζαμπλάνκα. Με εισπράξεις 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων, η ταινία κατέλαβε την 7η θέση στο πίνακα με τις εμπορικότερες ταινίες του 1943.

Το 2006 το Αμερικάνικο Συνδικάτο Σεναριογράφων κατέταξε το σενάριο της ταινίας ως το νούμερο ένα όλων των εποχών.

Σκηνοθεσία: Μάικλ Κέρτιζ

Πρωταγωνιστές: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Πολ Χένριντ, Κλοντ Ρέινς, Πίτερ Λορ

Κατηγορία: Δραματικές

Διάρκεια: 98 λεπτά

Έτος: 1942