Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Αντάμωμα στο κέντρο του Αιγαίου: Συναυλία στο 5ο Φεστιβάλ "Αντανάκλασις" Μυκόνου

Αντάμωμα στο κέντρο του Αιγαίου: Συναυλία στο 5ο Φεστιβάλ

13 δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες, νέοι σε ηλικία που υπηρετούν την παραδοσιακή μουσική , κι ο καθένας τους φέρει διαφορετικούς σκοπούς, μελωδίες, ταξίμια, μακάμ, μουσικές φόρμες, τεχνοτροπίες, ό,τι αποτελεί την ανεκτίμητη άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού που περνάει φυσικά από γενιά σε γενιά, θα συναντηθούν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 στη Μύκονο, στο κέντρο του Αιγαίου. Η επιλογή των μουσικών οργάνων που φέρνει μαζί του ο καθένας, αντιπροσωπευτική της μουσικής παράδοσης κάθε τόπου. Έτσι, η Σερβία συμμετέχει με καβάλ, η Κροατία με παραδοσιακή λύρα, η Ιταλία με ακορντεόν, η Ελλάδα με νησιώτικό βιολί , λύρα, μαντολίνα και λαούτα, έγχορδα που έχουν σφραγίσει τη μουσική ταυτότητα των νησιών. Μαζί τους, θα συμπράξει η Μαρία Αναματερού, που με την ατόφια κυκλαδίτικη φωνή της θα μας ταξιδέψει στο Αιγαίο, κι από κει στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο.

 

Η γιορτή αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Ευτέρπη» (Eu.t.er.pe), που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των μουσικών παραδόσεων αλλά και την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία, τη Σερβία, τη Κροατία και την Ελλάδα. Το «Αντάμωμα στο κέντρο του Αιγαίου» αποτελεί την τέταρτη δράση της πρωτοβουλίας αυτής, που δικαίως πήρε το όνομά της από τη μούσα της μουσικής.

 

Dalibor Pauric, λυρίτσα

Dragana Tomić, καβάλ, τραγούδι

Josep Vilarrubla, ακορντεόν

Μαρία Αναματερού, τραγούδι

Θεολόγος Μιχελλής, βιολί

Δημήτρης Βαρελόπουλος, λαούτο

Γιώργος Κοντογιάννης, λύρα

Πέτρος Λαμπρίδης, κοντραμπάσο

Αθηναϊκό Κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης» της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας

Σχετικές ειδήσεις
Φεστιβάλ Αναλόγιο 2016 στο Θέατρο Τέχνης
20.09.2016 16:36
Το Φεστιβάλ "Αναλόγιο 2016", πιστό στο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό, επιστρέφει στη σκηνή της Φρυνίχου με ένα πρόγραμμα που συνενώνει το "παλιό" με το "νέο" και δίνει έμφαση στη συνέχεια.
Ταξίδι στην Μουσική Παράδοση στο Φεστιβάλ Κορώνης 2016
25.08.2016 15:25
Μια βραδιά παραδοσιακής μουσικής με τσιγγάνικες μελωδίες και μουσική από διάφορες χώρες, με τίτλο "Ταξίδι στην Μουσική Παράδοση", έρχεται στο Φεστιβάλ Κορώνης 2016 την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016.
Η Μουσική Βιβλιοθήκη στις Μουσικές Συλλογές του Europeana Sounds
21.07.2016 10:10
Αυτό το μήνα η αρχική σελίδα των Μουσικών Συλλογών της Europeana είναι αφιερωμένη στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη".
3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική: συναυλία από τον ΛύρΑυλο στο Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού
08.07.2016 17:13
Ο ΛύρΑυλος μας προσκαλεί στη συναυλία "3 χιλιετίες ελληνικής μουσικής". Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.
Μουσικές του Κόσμου από το Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
17.06.2016 10:34
Το Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης διοργανώνει τη θερινή του συναυλία την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στις 19:00, με γενικό τίτλο "Μουσικές του Κόσμου".