Το PLAYGROUND for the arts ανοίγει τις πόρτες του για τη χρονιά 2015 – 2016 και στις δραστηριότητές του, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, περιλαμβάνονται σταθερά τα μαθήματα φλαμένκο σε ετήσια βάση από τη Γιώτα Πεκλάρη. 

Το φλαμένκο είναι ένα λαϊκό και ταυτόχρονα εξαιρετικά αριστοτεχνικό μουσικό ιδίωμα, περίτεχνα πλεγμένο από ό,τι άγγιξε την Ανδαλουσιανή γη. Εμφανίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και εκφράστηκε αρχικά μόνο μέσα από το τραγούδι. Αργότερα το συνόδευσε η κιθάρα και έπειτα ο χορός.

Στα μαθήματα που γίνονται από τη Γιώτα Πεκλάρη, και έχουν πάντα συνοδεία τραγουδιού, δίνεται έμφαση στην παραδοσιακή μουσική φόρμα και στον τρόπο με τον οποίο αυτή εκφράζεται από το σώμα του χορευτή. Ο χορευτής του φλαμένκο ως δημιουργός καλείται να αυτοσχεδιάσει, για αυτό και οι σωματικές δεξιότητες αναπτύσσονται πάντα παράλληλα με την μουσική αντίληψη εστιάζοντας στο ιδιαίτερο χρώμα του είδους, στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, στην ικανότητα σύνθεσης και στη δημιουργικότητα.

Η διττή διάσταση του φλαμένκο, κοινωνική και καλλιτεχνική, δίνει την ελευθερία να ασχοληθεί κανείς με το είδος τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό βαθμό. Στο πρόγραμμά του PLAYGROUND for the arts προτείνονται μαθήματα τεσσάρων (4) διαφορετικών επιπέδων που περιέχουν εφαρμοσμένη ρυθμολογία, τεχνική και χορογραφία, ειδικά μαθήματα (manton, abanico, castañuelas, bata de cola), μάθημα αυτοσχεδιασμού και palmas, μάθημα ενδυνάμωσης με την μέθοδο pilates, πρόγραμμα για παιδιά και ετήσιο σεμιναριακό πρόγραμμα σύνθεσης χορογραφίας φλαμένκο.

Στο PLAYGROUND for the arts όλοι οι μαθητές μπορούν να κάνουν χρήση των χώρων για μελέτη και να έχουν πρόσβαση σε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Ανοιχτά μαθήματα φλαμένκο έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Η έναρξη των φετινών μαθημάτων φλαμένκο είναι προγραμματισμένη από 1η Οκτωβρίου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά ή μέσω email με το PLAYGROUND for the arts.

Νωρίτερα, για το διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, λειτουργούν τμήματα για μαθητές μεσαίου και προχωρημένου επιπέδου, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Όσοι έχουν προηγούμενη εμπειρία στο φλαμένκο, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δοκιμαστικό δωρεάν μάθημα κατόπιν συνεννόησης.

Το πρόγραμμα των ανοιχτών μαθημάτων μεσαίου και προχωρημένου επιπέδου έως 30 Σεπτεμβρίου:

Αρχάριοι: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, 18.30 – 20.00

Μεσαίο & προχωρημένο επίπεδο: Δευτέρα & Τετάρτη: 20.30 – 22.00

Για τη Γιώτα Πεκλάρη:

Η Γιώτα Πεκλάρη θεωρείται από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους καλλιτέχνες και δασκάλους φλαμένκο στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ραλλούς Μάννου και καλλιτεχνική διευθύντρια του Coetáni_Experimental Flamenco Festival.

Έχει συμμετάσχει, ως χορεύτρια και χορογράφος, σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων των: Flamenco Festival London, TapMotif, International Body Music Festival, Festival Musicale del Mediterraneo, Φεστιβάλ Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Φεστιβάλ Διαρροές και έχει παρουσιάσει δουλειά της σε χώρους όπως: Μουσείο Μπενάκη, Θέατρο Ροές, Spinnerei (Λειψία), SFJazz (Σαν Φρανσίσκο), CRR Concert Hall (Κωνστ/πολη), Tablao Caracoles (Βέρνη), Sadler’s Wells (Λονδίνο).

Ως εκπαιδευτικός προσεγγίζει με σεβασμό την παράδοση του φλαμένκο μέσα από διαρκή έρευνα, προσπαθώντας με την διδασκαλία της να αναπτύσσει την φαντασία, την δημιουργικότητα και την επικοινωνία έτσι ώστε η ενασχόληση με την τέχνη να οδηγεί στην εξέλιξη και στην αυθεντικότητα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια της αναγνωρισμένης σχολής χορού Estrella, από το 2001 μέχρι το 2008. Το 2009 συν-ιδρύει το PLAYGROUND, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την προώθηση των κρουστικών τεχνών, που λειτουργεί ως κέντρο μιας διεθνούς κοινότητας καλλιτεχνών, κοινού και μαθητών. Σε αυτό το ρόλο έχει την χαρά να προσκαλεί συχνά καταξιωμένους Ισπανούς καλλιτέχνες με ιδιαίτερο στίγμα στον χώρο του φλαμένκο για σεμινάρια και να διοργανώνει παραστάσεις με την συμμετοχή των μαθητών της.

Έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το σεμινάριο σύνθεσης χορογραφίας φλαμένκο “Estructura de un baile” και το ερευνητικό σεμινάριο Visualizing Sound, το οποίο έχει εισηγηθεί στο Berkeley University/Σαν Φρανσίσκο, στο Çıplak Ayaklar Studio/Κωνσταντινούπολη, στο Body Music Week in the Balkan Area/ Καστοριά και στο Spinnerei/Λειψία, στο πλαίσιο της έκθεσης Ausstellug Stray.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθημάτων αναλυτικά για τη χρονιά 2015-2016:

Αρχάριοι: Τρίτη 18.30 – 20.30

Μεσαίο επίπεδο:

Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη 20.30 – 22.00

Κάθε Τρίτη & Παρασκευή 14.00 – 15.30

Προχωρημένο:

Κάθε Δευτέρα & Τετάρτη 18.00 – 19.30

Επαγγελματικό:

Κάθε Τρίτη & Παρασκευή 12.30 – 14.00

Bata de Cola: 

Κάθε Τρίτη 20.30 – 22.00

Παιδικό τμήμα:

Κάθε Παρασκευή 17.30 – 18.30

Palmas y improvisation para estilos festeros:

Κάθε Παρασκευή 18.30 – 20.00 

Castañuelas (Καστανιέτες):

Κάθε Δευτέρα 19.30 – 20.30

Pilates:

Κάθε Τετάρτη 19.30 – 20.30

Estructura de un Baile (Ετήσιο σεμινάριο σύνθεσης χορογραφίας):

Κάθε Σάββατο 14.30 – 16.30