H γκαλερί Elika εγκαινιάζει την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015 την πρώτη ατομική έκθεση της Ειρήνης Μπαχλιτζανάκη, Emergent Qualities. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από νέα έργα όπου οι έννοιες του σχεδιασμού (design), του χειροτεχνήματος (craft) και του γλυπτού, συνδυασμένες, συμβάλλουν στη δημιουργία υβριδικών αντικειμένων, τα οποία μεταβάλλουν τις συνήθεις σχέσεις μεταξύ φόρμας και χρήσης, όπως και ανατρέπουν την αντίληψή μας στην πρόσληψη του οικείου.

Τα γλυπτά και οι κατασκευές της Μπαχλιτζανάκη, εφυαλωμένα και διακοσμημένα κεραμικά αντίγραφα από πορσελάνες που χρησιμοποιούνται στη ΔΕΗ, ένα τοτέμ όπου οι φόρμες αυτές μεταλλάσσονται και επανασυγκροτούνται,  παραποιημένα μοτίβα από παραδοσιακά ξυλόγλυπτα, διακοσμητικές φόρμες και σχέδια που συνδυάζονται με αντικείμενα που προέρχονται από τον χώρο της βιομηχανίας και της μαζικής παραγωγής, λειτουργούν ως αυτόνομα έργα με ερείσματα σε διάφορους χώρους. Λόγω της αμφίσημης ιδιότητάς τους ως αντίγραφα/αναπαραστάσεις αρχικών γνωστών αντικειμένων, δημιουργούν προβληματισμό γύρω από ζητήματα ταυτότητας. Η παραδοξότητα της καταγωγής των αναφορών προκαλεί το θεατή να προσλάβει τα έργα ανατρέχοντας στην προσωπική του εμπειρία σε σχέση με τις προηγούμενες συμβατικές λειτουργίες και χρήσεις των αντικειμένων, και ταυτόχρονα να τα αντιμετωπίσει ως τα επί μέρους στοιχεία μιας εικαστικής εγκατάστασης. Ο τίτλος της έκθεσης άλλωστε αναφέρεται ποιητικά σε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά των έργων που προκύπτουν από τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ τους.

Η έκθεση στο σύνολό της θίγει ζητήματα αξιών εγείροντας διαλόγους μεταξύ επιδεξιότητας, καλλιτεχνικής ικανότητας και αντίστοιχης καλλιτεχνικής αξίας, ενισχύοντας την υπάρχουσα προβληματική σχετικά με τα όρια τέχνης και τεχνουργήματος,  χειροποίητου και ready made, μεμονωμένου χειροτεχνήματος και σειριακών αντιτύπων.

Η Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο University College London (UCL) και Καλές Τέχνες στο Central Saint Martins College of Art and Design και στο Chelsea College of Art and Design στο Λονδίνο. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ παράλληλα με την καλλιτεχνική της πρακτική ασχολείται και με την επιμέλεια εκθέσεων. Από το 2011 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το κείμενο που συνοδεύει την έκθεση έχει γράψει ο εικαστικός Βασίλης Ζωγράφος.