Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ημέρα Γνωριμίας με το Ιταλικό Ινστιτούτο - Open Day 2015

Ημέρα Γνωριμίας με το Ιταλικό Ινστιτούτο - Open Day 2015

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σας προσκαλεί στην ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ – OPEN DAY 2015 την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ:

 

 √ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ √ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ DIPLOMA-CELI

 √ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ √ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ            

 - ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ DONATELLA RICCIO

 - ΒΑΖAAR ΒΙΒΛΙΟΥ

 - ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ POLYGLOT

15.00 & 17.00

- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ANTONIO CRESCENZI

  TA ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

19.00

- ΡΕΣΙΤΑΛ ΛΥΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟΥ

  DUO SERENA MAROTTI (ΠΙΑΝΟ) ΚΑΙ FEDERICA RAJA (ΣΟΠΡΑΝΟ)

20.00

- EΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΦΩΤΟΣ, ΣΚΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ DONATELLA RICCIO"

 - ΙΤΑΛΙΚΟ ΑΠΕΡΙΤΙΦ

 

 

ΡΕΣΙΤΑΛ ΛΥΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟΥ

 

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σας προσκαλεί σε μια μουσική βραδιά, στα πλαίσια της Ημέρας Γνωριμίας με το Ιταλικό Ινστιτούτο – Open Day 2015, όπου πρωταγωνιστεί το λυρικό τραγούδι μέσα από τις ερμηνείες του DUO SERENA MAROTTI (πιάνο) FEDERICA RAJA (σοπράνο).

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

 

Η Serena Marotti γεννήθηκε στη Ρώμη. Ακολούθησε μουσικές σπουδές και έλαβε το πτυχίο με άριστα στο περίφημο Conservatorio di Musica “S. Cecilia”. Τελειοποίησε τις σπουδές της στο “Mozarteum” του Σάλτσμπουργκ. Σε πολύ νεαρή ηλικία ακόμη διακρίθηκε ως σολίστ (συναυλίες στο Κάιρο, τις Βρυξέλλες, Αντίς Αμπέμπα, Ναϊρόμπι, Ρώμη, Κατάνια, Gubbio, Messina, Novara, Perugia, L’Aquila, κ.α.).

 

Σημαντικές για την καλλιτεχνική της πορεία στάθηκαν οι πολυάριθμες εμπειρίες μουσικής δωματίου όπου συνεργάστηκε με πιανίστες, τραγουδιστές, βιρτουόζους του βιολοντσέλου και του κοντραμπάσου σε ρεσιτάλ που έλαβαν χώρα στις πόλεις Perugia, L'Aquila, Novara, Urbino, Pescara, Assisi, Roma. Έχει κάνει ηχογραφήσεις για διάφορους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ιταλία και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων το ραδιόφωνο του Βατικανού (Radio Vaticana) και το τρίτο κανάλι της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης (RAI3). Έχει συνεργαστεί με την Orchestra del Teatro dell'Opera της Ρώμης και ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα της Περούτζια (Carmina Burana 1995, Concerto di Ravel 2002, Concerto di Schumann 2005). Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στον διαγωνισμό πιάνου Concorso Pianistico Città di Firenze και διδάσκει στο Μουσικό Ωδείο της Ρώμης “Santa Cecilia”.

 

H Federica Raja γεννήθηκε στη Ρώμη το 1988. Προσεγγίζει τις μουσικές σπουδές συμμετέχοντας στη χορωδία «Coro di voci bianche di Musica per Roma» όπου  έλαβε μέρος από το 2000 μέχρι το 2003. Με την ίδια χορωδία συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές της RAI και έδωσε πολλές συναυλίες μεταξύ των οποίων το «L'Enfant et les sortileges» του Ravel στο Theatre du Chatelet του Παρισιού (υπό την διεύθυνση του Claire Gibault), το «Hänsel und Gretel» του Humperdinck στο Εθνικό Θέατρο της Ρώμης και στην Accademia di Santa Cecilia της Ρώμης (υπό την διεύθυνση του Jeffrey Tate), το «Pollicino» του Henze στο Teatro Vascello di Roma.

 

Μετά το Λύκειο, το 2008 γίνεται δεκτή στο Μουσικό Ωδείο της Περούτζια, στη τάξη της Michela Sburlati, με αντικείμενο σπουδών το λυρικό τραγούδι. Τον Ιούνιο του 2014 εμφανίζεται στο Festival dei Due Mondi του Spoleto, ως σολίστ και χορωδός φωνητικού σχήματος του Ωδείου, στο έργο «Jepthe» του Carissimi και στο «Magnificat» του Scarlatti. Τον Μάρτιο του 2014 συμμετέχει σε ένα masterclass πάνω στα Lieder του Schumann και του Schubert με τον Max Van Egmond. Το Σεπτέμβριο του 2014 λαμβάνει το Δίπλωμα Λυρικού Τραγουδιού στο Conservatorio di Musica της Perugia: σήμερα συνεχίζει τις σπουδές της στον δεύτερο κύκλο εξειδίκευσης με την Michela Sburlati. Από το 2012 είναι πτυχιούχος Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου La Sapienza στη Ρώμη.

 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ DONATELLA RICCIO

 

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο παρουσιάζει την καλλιτεχνική διαδρομή της γνωστής ζωγράφου Donatella Riccio μέσα από την έκθεση με τίτλο "Παιχνίδια φωτός, σκιάς και χρωμάτων στο εικαστικό έργο της Donatella Riccio"

 

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8μμ

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

H Donatella Riccio, ζωγράφος και καθηγήτρια, γεννήθηκε στη Φλωρεντία και αποφοίτησε από το Κρατικό Ινστιτούτο Τέχνης της Φλωρεντίας, Τμήμα Τοιχογραφίας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή  Renzo Grazzini. Από το 1971 ως το 1977 δίδαξε Καλλιτεχνικά και Ιστορία της Τέχνης στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ιταλίας, ενώ ταυτόχρονα δούλεψε στο εργαστήριο του Bianco Bianchi  στη Φλωρεντία, στην παραγωγή και συντήρηση των «Scagliole».Το 1971 παρακολούθησε, στην Accademia dello Sprone της Φλωρεντίας, ένα τμήμα γυμνών και τοπίων με τον καθηγητή Lin De Liya. Από το 1979 ζει στη θεσσαλονίκη όπου και δίδαξε Ιστορία της Τέχνης στα ανώτερα τμήματα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Οργάνωσε και διηύθυνε σεμινάρια με θέμα τη νεκρή φύση και την τεχνική του λαδοπαστέλ και της κηρομπογιάς. Έδωσε διαλέξεις με θέμα τη ζωή και το έργο μεγάλων ιταλών καλλιτεχνών.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη της Nicole Fontaine στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 17:10
Στα πλαίσια του κύκλου «Σύγχρονη Σκέψη», το 2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέτει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, προσκαλώντας Γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού.
iDyssey: Έκθεση φωτογραφίας του Stefano De Luigi στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
14.06.2016 14:25
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Athens Photo Festival έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στην έκθεση φωτογραφίας του Stefano De Luigi με τίτλο iDyssey.
Vinyl In The City: Η Μουσική και τα Βινύλια γιορτάζουν μαζί!
14.06.2016 11:15
Χιλιάδες βινύλια θα «ανθίσουν» στην Πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Άρεως στο πρώτο open air Παζάρι Δίσκων που θα συμβεί στο κέντρο της πόλης την Τρίτη 21 (Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής), την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016, με ελεύθερη είσοδο στα πλαίσια της 17ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής !
Ήθος και Ηθική: 3η έκδοση της Νύχτας Φιλοσοφίας και Ιδεών στο Γαλλικό Ινστιτούτο
18.05.2016 11:33
Το 2014 και το 2015 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργάνωσε τη Νύχτα Φιλοσοφίας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με περισσότερους από 3.500 επισκέπτες σε κάθε της έκδοση. Το θέμα του Λόγου και αυτό του Βίου αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν μέσα από έντονες και γόνιμες συζητήσεις και ανταλλαγές.
Η πόλη: έκθεση της Βίκυς Τσαλαματά στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
24.03.2016 11:10
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19.00 την ατομική έκθεση της χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά, «Η Πόλη», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λήδας Καζαντζάκη.