Η νέα ταινία που προέκυψε από την αστείρευτη φαντασία του ιδιοφυή Τσάρλι Κάουφμαν έχει τον τίτλο «Anomalisa» και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και αποθεώθηκε από κριτικούς και κοινό.

Το «Anomalisa» δημιουργήθηκε με την τεχνική του stop-motion animation, σε σενάριο του Τσάρλι Κάουφμαν («Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού», «Συνεκδοχή, Νέα Υόρκη») και σκηνοθεσία του ίδιου και του Ντιουκ Τζόνσον. Στην καρδιά της ιστορίας συναντάμε έναν φοβερά επιδραστικό ομιλητή, ο οποίος με τις εμπνευσμένες ομιλίες του ταξιδεύει ανά τις Η.Π.Α. καταφέρνοντας με τις συμβουλές του να αλλάξει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων. Όμως, όσο μεταμορφώνει την ύπαρξη των άλλων, η δική του ζωή έχει χάσει το νόημά της, καταλήγοντας γκρίζα και μονότονη σε έναν κόσμο όπου όλοι κυριολεκτικά είναι και ακούγονται απαράλλαχτοι.

Ξαφνικά μια μέρα, η φωνή μιας κοπέλας (Τζένιφερ Τζέισον Λι) διαπερνά το πέπλο του απόλυτου κενού. Τον γεμίζει με ένα τέτοιο κύμα ζωντάνιας που είναι πρόθυμος να τα εγκαταλείψει όλα και όλους, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του οικογένειας, και να αποδράσει μαζί της προς μια καλύτερη ζωή.

«Ξεκινήσαμε να κάνουμε την ταινία πριν τρία χρόνια», είπε ο Ντιουκ Τζόνσον, παραλαμβάνοντας το βραβείο, «και δεν ξέραμε τι θα συνέβαινε ή αν θα το έβλεπε κανείς. Το να έχει τέτοια υποδοχή είναι απίστευτο. Είναι η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου το ότι δούλεψα σε αυτήν την ταινία με τον Τσάρλι Κάουφμαν». Και ο Τσάρλι Κάουφμαν, αστειευόμενος, πρόσθεσε μόνο: «Ό,τι είπε ο Ντιουκ, απλώς θα πω ότι ήταν τιμή μου που δούλεψα μαζί του, όχι με τον εαυτό μου!».

Το πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε μέσω της crowdfunding πλατφόρμας Kickstarter, με πάνω από 5.700 ανθρώπους να συγκεντρώνουν το ποσό των 406, 237 δολαρίων για την παραγωγή.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους ελληνικούς κινηματογράφους από την Odeon.