Το βιβλιοπωλείο Ιανός στην Θεσσαλονίκη και οι εκδόσεις Κριτική παρουσιάζουν το βιβλίο του καθηγητή Θέμη Λαζαρίδη :Ο δρόμος για την αναγέννηση του ελληνικού πανεπιστημίου, Οι τομές που απαιτούνται για μια βαθιά και ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν : Λουκάς Βλάχος, Καθηγητής του τμήματος Φυσικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κυπαρισσίδης, καθηγητής του τμήματος Χημικών- Μηχανικών ΑΠΘ, Καλλιόπη Μακρίδου, Καθηγήτρια Νομικής σχολή ΑΠΘ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΤ3 Παντελής Σαββίδης

Ο συγγραφέας  στο βιβλίο αναδεικνύει τα προβλήματα που ταλανίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, προτείνοντας συγχρόνως λύσεις για την έξοδο από τη σημερινή απαξίωση. Στόχος του είναι να προκαλέσει έναν γόνιμο και νηφάλιο διάλογο γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα, να συσπειρώσει ευσυνείδητους πανεπιστημιακούς και φοιτητές, να ενημερώσει τους γονείς, να δώσει ιδέες και επιχειρήματα σε πολιτικούς, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες. Γιατί η εξυγίανση και αναβάθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου αποτελεί προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Θέμης Λαζαρίδης σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Delaware των ΗΠΑ, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Κατόπιν και μέχρι το 1998 ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος στο τμήμα Χημείας του Harvard. Από το 1998 διδάσκει στο τμήμα Χημείας του City College του City University of New York. Ασχολείται ερευνητικά με τη θεωρητική και υπολογιστική Βιοφυσική. Έχει δημοσιεύσει 50 περίπου άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Από το 2006 διατηρεί δύο ιστολόγια (blogs), το Greek University Reform Forum και το Αξιολόγηση Βουλευτών.