Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Υπέρτατη γαλλική τιμή στην Άλκη Ζέη

Υπέρτατη γαλλική τιμή στην Άλκη Ζέη

Η Γαλλία απένειμε στην Άλκη Ζέη, τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων.


Η Άλκη Ζέη συγκαταλέγεται αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες συγγραφείς: τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ως «πρύτανης» της παιδικής λογοτεχνίας αλλά και πεζογράφος σημαντικών έργων για ενήλικες, ως συγγραφέας που παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα και έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επισκέπτεται φανατικά και με μεγάλο ενθουσιασμό σχολεία όλης της χώρας και συνομιλεί τακτικά με τους αναγνώστες της, και ως άνθρωπος που συμμετέχει στα κοινά, η Άλκη Ζέη απασχολεί δικαιωματικά τον χώρο του βιβλίου, του πολιτισμού και των γραμμάτων.Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Άλκη Ζέη απέσπασε μία ακόμα σημαντική διάκριση: Τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres). Η διάκριση αυτή αποδίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας σε πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει για τη δημιουργικότητά τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για τη συμβολή τους στην ακτινοβολία των τεχνών και των γραμμάτων στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο. Η τελετή παρασημοφόρησης θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.


Η Άλκη Ζέη έζησε στο Παρίσι μαζί με την οικογένειά της κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας, ενώ το έργο και η προσωπικότητά της είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Γαλλία και απολαμβάνουν εκτίμησης. Τα περισσότερα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά,  βρίσκονται στις σχολικές βιβλιοθήκες και προτείνονται για ανάγνωση από εκπαιδευτικούς. Το καπλάνι της βιτρίνας κυκλοφορεί στη Γαλλία από το 1973, με συνεχείς επανεκδόσεις μέχρι σήμερα. Τη δεκαετία του ’90 μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τους Γάλλους κριτικούς ως ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά. Η γαλλική μετάφραση του εφηβικού μυθιστορήματος Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της απέσπασε το 2005 το βραβείο των Βιβλιοφάγων, ενώ Ο ψεύτης παππούς κέρδισε το 2010 το βραβείο Νέων Ευρωπαίων. 


Τα βιβλία της Άλκης Ζέη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι:


Το καπλάνι της βιτρίνας
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
Κοντά στις ράγιες
Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
Η μωβ ομπρέλα
Θέατρο για παιδιά
Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων
Αρβυλάκια και γόβες
Ο θείος Πλάτων
Τα παπούτσια του Αννίβα
Μια Κυριακή του Απρίλη
Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα
Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.


Κυκλοφορεί επίσης Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί σε απόδοση της Άλκης Ζέη και εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το παιδικό παραμύθι της Άλκης Ζέη με τίτλο Γατοκουβέντες, ενώ τον Νοέμβριο το Όμορφη πορτοκαλιά μου του Χοσέ Μάουρο Ντε Βασκονσέλος σε μετάφραση της ίδιας.


Σχετικές ειδήσεις
Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015
20.12.2016 14:25
Από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015, που αφορούν εκδόσεις έτους 2014, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων.
Ο Caryl Ferey στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.10.2016 14:28
Κάθε δύο μήνες το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προτείνει να συναντήσουμε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες. Ξεκινάμε λοιπόν για την Πράγα το 1942, την Αγία Πετρούπολη, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, τα χαμένα βασίλεια των Ινδιάνων Μαπούτσε και των φυλών Ζουλού...
Δανειστική βιβλιοθήκη
27.09.2016 11:34
Στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, στη γη των Maori και τη μυθική χώρα του Άρχοντα των δαχτυλιδιών, εγκαινιάστηκε πρόσφατα η δανειστική βιβλιοθήκη «Άλκη Ζέη - Βάσω Ψαράκη».
Μια βραδιά με την Άλκη Ζέη στην Λέσβο
15.07.2016 10:30
Σε μια τιμητική εκδήλωση για την Άλκη Ζέη ο Φυσιολατρικός – Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα» σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Madamadι θα φωτίσει πτυχές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, όπως αυτή αντανακλάται στα παιδικά μάτια μέσα απ’ τα βιβλία της, με την αφήγηση της Φανής Σαραντινού και τη συνοδεία των νοσταλγικών ήχων του Θανάση Ζήρου την Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου Λέσβου.
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στον Αντώνη Γεωργίου και το
06.04.2016 15:28
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας είναι μια φρέσκια ωραία πρωτοβουλία της Κοινότητας (ξεκίνησε το 2009) με σκοπό να προβάλλει πανευρωπαϊκά συγγραφείς που ξεχωρίζουν μέσα στη χώρα τους.