Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

50α Δημήτρια: Το πολιτιστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης γίνεται 50 ετών

50α Δημήτρια: Το πολιτιστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης γίνεται 50 ετών

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και η φιλοσοφία των 50ων Δημητρίων, της επετειακής διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. 

Αναφερόμενος στο όραμα της Διοίκησης του Δήμου για τον πολιτισμό, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε το θεσμό των Δημητρίων ως το κορυφαίο γεγονός, που δίνει αφενός την αφορμή για σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης, και αφετέρου για την απαραίτητη εξωστρέφεια. «Τα Δημήτρια είναι μια γιορτή για την πόλη και διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η φετινή επετειακή διοργάνωση έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τους δημόσιους χώρους» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι μαζί με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια αποτελούν τους σημαντικότερους θεσμούς, απόλυτα συνυφασμένους με την ιστορία, το παρόν και το μέλλον μας. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την αξιοποίηση της Νέας Παραλίας και πέρα από το λιμάνι, που για μας αποτελεί όπως και να’ χει σημείο αναφοράς, επεκτείνουμε τις δράσεις του πολιτισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο, έως και το Μέγαρο Μουσικής, καθώς και σε επιλεγμένους χώρους στα ενδότερα της πόλης». Ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ακόμη την ανάγκη να γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες, ότι οφείλουμε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε για το καλό της Θεσσαλονίκης και την προοπτική της, ως μεγαλούπολη.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, ερμηνεύοντας το σύνθημα «Futureβαλ, το Fεστιβάλ του μέλλοντός μας» που συνοδεύει τα 50α Δημήτρια, έκανε λόγο για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό φεστιβάλ, που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, φρεσκάδα, συνέργειες και νέες προτάσεις. «Το στοίχημά μας, τη στιγμή που τα Δημήτρια συμπληρώνουν μισό αιώνα παρουσίας, είναι να κατορθώσουμε να μεταμορφώσουμε τη Θεσσαλονίκη σε ένα μεγάλο εργαστήρι πολιτισμού και ανταλλαγής εμπειριών» είπε η Έλλη Χρυσίδου, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα στην αυξημένη παρουσία χορηγών και χορηγών επικοινωνίας, που στηρίζουν τη φετινή διοργάνωση. «Είναι ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των Δημητρίων από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς και ανταποκρίνεται απόλυτα στην αρχική μας επιδίωξη, για ένα φεστιβάλ που θα ενδιαφέρει άμεσα, όσους ζουν και δουλεύουν για την πρόοδο της Θεσσαλονίκης. Η επικοινωνία και η μοιρασιά, είναι που δίνουν δυναμική στα φετινά Δημήτρια» κατέληξε η Αντιδήμαρχος.

Από την πλευρά της η ιστορικός τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου, που ανέλαβε το γενικό συντονισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν τα Δημήτρια, όπως είναι η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, η έμφαση στην επικοινωνία, οι αναθέσεις σε νέους καλλιτέχνες καθώς και η επένδυση σε έμπειρους δημιουργούς, από διαφορετικούς χώρους. «Αυτή η μίξη των τεχνών είναι ο βασικός κορμός της φετινής διοργάνωσης, που αποτελεί ένα κράμα δημιουργικής ανησυχίας, ρίσκων και συγκίνησης» είπε χαρακτηριστικά.

Οι καλλιτεχνικοί σύμβουλοι των 50ων Δημητρίων είναι οι:

Γρηγόρης Ιωαννίδης Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Άκης Κερσανίδης, Σκηνοθέτης, Κινηματογραφιστής
Δήμητρα Κορωναίου, Δασκάλα χορού, Διευθύντρια στο Τμήμα Χορού του Κέντρου Μουσικής και Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης
Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών
Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής θεατρολογίας ΑΠΘ
Λάκης Τζήμκας, Συνθέτης, Μουσικός, Καθηγητής Μουσικής
Γιώργος Χριστιανάκης, Συνθέτης, Μουσικός

Η φετινή διοργάνωση θα ξεκινήσει στις 26 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Οκτωβρίου 2015, με εκδηλώσεις μουσικής, χορού, θεάτρου, κινηματογράφου, φωτογραφίας, λογοτεχνίας, εικαστικών και παράλληλα εργαστήρια.

Το πρόγραμμα των 50ων Δημητρίων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης www.thessaloniki.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dimitria.thessaloniki.gr

Σχετικές ειδήσεις
Μια πρώτη γεύση από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
17.01.2017 15:48
Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (3 - 12 Μαρτίου 2017), αφήνουμε ορισμένα από τα πιο δυνατά ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης να δώσουν απαντήσεις.
Disco party για τη λήξη των 51ων Δημητρίων!
19.10.2016 15:37
Αντίο 51α Δημήτρια και του χρόνου πάλι! Τα φετινά Δημήτρια έφτασαν στο τέλος τους και όπως κάθε χρόνο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, κρατώντας κοντά του το φιλότεχνο κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.
57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης
03.10.2016 14:56
Ανατρεπτικοί δημιουργοί, καινούριες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, οι καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά και σχεδόν όλες οι ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, υπόσχονται δυνατές κινηματογραφικές στιγμές στο ανανεωμένο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-13 Νοεμβρίου 2016).
51α Δημήτρια – Αστυβάλ:  Όχι πια χθες, μόνο αύριο!
21.09.2016 13:04
Τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει με την 51η διοργάνωσή του, από 1η έως 23 Οκτωβρίου, με κωδικό "Αστυβάλ" και σλόγκαν "Όχι πια χθες, μόνο αύριο", παρουσιάζοντας ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Τα βραβεία και η τελετή λήξης του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
21.03.2016 11:14
H αυλαία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα έπεσε με την απονομή των βραβείων της διοργάνωσης, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στο Ολύμπιον.