Το metamatic:taf εγκαινιάζει το εκθεσιακό του πρόγραμμα 2015-2016 την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20.30 με την έκθεση The Proust Effect.

Εκκινώντας από την άρρηκτη σύνδεση της μνήμης και των αισθήσεων, η έκθεση καταπιάνεται με τις ξεχασμένες μνήμες που ανασύρονται από το υποσυνείδητο απλώς και μόνο από ένα αισθητηριακό ερέθισμα.  

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τον Marcel Proust και το μυθιστόρημά του À la recherche du temps perdu (Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο). Υποδηλώνει την εμπειρία της ζωηρής αναβίωσης γεγονότων από το παρελθόν μέσα από αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως η γεύση ενός γαλλικού μπισκότου βουτηγμένου στο τσάι πυροδότησε την αθέλητη μνήμη του αφηγητή, επιστρέφοντάς τον σε στιγμές της παιδικής του ηλικίας.

Δεκατρείς καλλιτέχνες εξερευνούν το, μέχρι στιγμής, αχαρτογράφητο πεδίο των ανθρώπινων αισθήσεων, διερευνώντας το πώς οι αναμνήσεις ενεργοποιούνται, αλληλεπιδρούν και συνδέονται με την όραση, την αφή, την όσφρηση, τη γεύση και την ακοή. Μέσα από διαφορετικά μέσα και τεχνικές όπως εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και performance, οι καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν προσωπικά τους βιώματα και καταγράφουν πολλαπλές συνειρμικές διαδρομές μεταξύ μνήμης και αισθήσεων.

Συμμετέχουν: Κέλλυ Βαρδάκα, Βέρα Καρτάλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Παναγιώτα Κορωνιού, Νίκος Λαμπρινός, Αριστοτέλης Μαγουλάς, Νίκος Μαρίνης, Μαρία Μπουνάκη, Γεώργιος Πανταζής, Ιωάννης Ρόμπολας, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Χρήστος Σκούρτης, Παναγιώτης Τσαούσης, Λίλια Χατζηγεωργίου 

Επιμέλεια: Ευτυχία Καλοχαιρέτη, Βέρα Καρτάλου