Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

The Proust Effect: έκθεση στο metamatic:taf

The Proust Effect: έκθεση στο metamatic:taf

Το metamatic:taf εγκαινιάζει το εκθεσιακό του πρόγραμμα 2015-2016 την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20.30 με την έκθεση The Proust Effect.

Εκκινώντας από την άρρηκτη σύνδεση της μνήμης και των αισθήσεων, η έκθεση καταπιάνεται με τις ξεχασμένες μνήμες που ανασύρονται από το υποσυνείδητο απλώς και μόνο από ένα αισθητηριακό ερέθισμα.  

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τον Marcel Proust και το μυθιστόρημά του À la recherche du temps perdu (Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο). Υποδηλώνει την εμπειρία της ζωηρής αναβίωσης γεγονότων από το παρελθόν μέσα από αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως η γεύση ενός γαλλικού μπισκότου βουτηγμένου στο τσάι πυροδότησε την αθέλητη μνήμη του αφηγητή, επιστρέφοντάς τον σε στιγμές της παιδικής του ηλικίας.

Δεκατρείς καλλιτέχνες εξερευνούν το, μέχρι στιγμής, αχαρτογράφητο πεδίο των ανθρώπινων αισθήσεων, διερευνώντας το πώς οι αναμνήσεις ενεργοποιούνται, αλληλεπιδρούν και συνδέονται με την όραση, την αφή, την όσφρηση, τη γεύση και την ακοή. Μέσα από διαφορετικά μέσα και τεχνικές όπως εγκαταστάσεις, γλυπτά , βίντεο και performance, οι καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν προσωπικά τους βιώματα και καταγράφουν πολλαπλές συνειρμικές διαδρομές μεταξύ μνήμης και αισθήσεων.

Συμμετέχουν: Κέλλυ Βαρδάκα, Βέρα Καρτάλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Παναγιώτα Κορωνιού, Νίκος Λαμπρινός, Αριστοτέλης Μαγουλάς, Νίκος Μαρίνης, Μαρία Μπουνάκη, Γεώργιος Πανταζής, Ιωάννης Ρόμπολας, Άννα-Μαρία Σαμαρά, Χρήστος Σκούρτης , Παναγιώτης Τσαούσης, Λίλια Χατζηγεωργίου 

Επιμέλεια: Ευτυχία Καλοχαιρέτη, Βέρα Καρτάλου

Σχετικές ειδήσεις
Εστίες Φύσης: ομαδική έκθεση στο metamatic:taf
06.09.2016 17:13
To metamatic:taf με χαρά ανακοινώνει την έκθεση Εστίες φύσης, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 16 Οκτωβρίου.
Η ομάδα Driewieler Collectief στο metamatic:taf
22.08.2016 15:39
To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T σε επιμέλεια των METASITU με τη συμμετοχή της Driewieler Collectief. Το project της ομάδας Driewieler Collectief αποτελεί έργο εν εξελίξει που ξεκίνησε στα δωμάτια του metamatic:taf στις 18 Αυγούστου 2016 και θα ολοκληρωθεί με μια performance στην γκαλερί του metamatic:taf στις 16 Σεπτεμβρίου.
Are We Moving?: ομαδική έκθεση στο metamatic:taf
22.06.2016 15:41
To metamatic:taf ανακοινώνει την καλοκαιρινή έκθεση Are we Moving?, σε επιμέλεια των METASITU, καλλιτεχνικών διευθυντών του metamatic:taf, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 στις 20.30.
Οι Arhi.tek & Privateprint στο CTRL+T του metamatic:taf
15.06.2016 15:42
To metamatic:taf συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+T σε επιμέλεια των METASITU, καλλιτεχνικών διευθυντών του metamatic:taf, με τη συμμετοχή των Arhi.tek & Privateprint και το project τους Everything you always wanted to know about your neighbour but were afraid to ask. Το project θα παρουσιαστεί στο metamatic:taf για μια ημέρα, στις 22 Ιουνίου στις 18.00.
Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου
21.04.2016 14:33
Η αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».