Από τις εκδόσεις Μελάνι κυκλοφορεί το βιβλίο, Η νοσταλγία. Πότε λοιπόν είναι κανείς σπίτι του; της Μπαρμπαρά Κασσέν σε μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου.



Νοσταλγία: ελληνική επινόηση, αλλά ελβετική λέξη!

Η κορυφαία φιλόσοφος και κλασική φιλόλογος Μπαρμπαρά Κασσέν, υπογράφει ένα σαγηνευτικό δοκίμιο για το “ασφυκτικό και γλυκό συναίσθημα” της νοσταλγίας και ανιχνεύει, συνοδευόμενη από τον Οδυσσέα, τον Αινεία και την Αρεντ, τη σχέση των ανθρώπων με τον χρόνο, την πατρίδα και τη γλώσσα ή τις γλώσσες τους, δίνοντας ένα γενναιόψυχο μάθημα ανθρωπισμού. “Ρίζωμα και ξεριζωμός: να τι είναι η νοσταλγία”.


Η Barbara Cassin είναι φιλόσοφος, ελληνίστρια, φιλόλογος, δοκιμιογράφος, λογοτέχνις και μεταφράστρια. Διευθύντρια ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), η Cassin ειδικεύεται στην αρχαιοελληνική σοφιστική και τη σύγχρονη ρητορική. Το 2012, τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας για το σύνολο του έργου της, στο οποίο συγκαταλέγεται η διεύθυνση του κορυφαίου φιλοσοφικού λεξικού “Vocabulaire europeen des philosophies: dictionnaire des intraduisibles” (Le Seuil, 2004).