Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

To τηλεσκόπιο Δωρίδη και η μαγεία του Αττικού Ουρανού

To τηλεσκόπιο Δωρίδη και η μαγεία του Αττικού Ουρανού

Μετά από μισό περίπου αιώνα το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη ξαναλειτουργεί και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο οποίο στεγάζεται, ξανανοίγει τις πύλες του στο κοινό.

Το 1902, με τη δωρεά του Δημήτρη Δωρίδη, κατασκευάστηκε από τον γαλλικό οίκο Gautier, το μεγαλύτερο για την εποχή του τηλεσκόπιο της Ελλάδας, με σκοπό την μελέτη και την παρακολούθηση των ουράνιων σωμάτων. Το κτίσμα αλλά και το τηλεσκόπιο διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, σε μια ξεχωριστή περιοχή, τον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Τα τελευταία χρόνια, το τηλεσκόπιο έμενε παροπλισμένο λόγω έλλειψης πόρων για τη συντήρηση και αποκατάστασή του.   

Μετά από αίτημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έμπειρο τεχνικό προσωπικό του ΟΤΕ και της COSMOTE ανέλαβε τη μελέτη και αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών και δομικών προβλημάτων του τηλεσκοπίου, του κτιρίου και της θόλου, υλοποιώντας εργασίες ανακαίνισης, συντήρησης και στεγανοποίησής τους. Επιπλέον, ανέλαβαν και τον ηλεκτροφωτισμό του μονοπατιού που οδηγεί στο χώρο του τηλεσκοπίου, καθιστώντας ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση των επισκεπτών.

Έτσι πια οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν την εμπειρία μιας βραδινής παρατήρησης με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον Αττικό ουρανό και τους πλανήτες. Και όλα αυτά στην Πνύκα. Σε έναν χώρο υψηλής ιστορικής σημασίας, για την παγκόσμια κοινότητα.

Όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τον Αττικό ουρανό μέσα από το τηλεσκόπιο Δωρίδη μπορούν να επικοινωνήσουν με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και να ενημερωθούν για τις ξεναγήσεις.

Σχετικές ειδήσεις
H μαγεία του Cinema Therapy στον Πολυχώρο Μεταίχμιο!
30.09.2016 11:15
Λατρεύετε το σινεμά όσο κι εμείς και θέλετε να γίνετε αποτελεσματικότεροι γονείς;
Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος 2016 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
27.06.2016 11:43
Σας καλωσορίζουμε στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας. Οι εργασίες του 4ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη.
Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος 2016: Αιτήσεις συμμετοχής
01.04.2016 12:42
Σας καλωσορίζουμε στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας. Οι εργασίες του 4ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη.
Preludio: Συνάντηση με τον Στέλιο Παρλιάρο στο M Shop Café
03.02.2016 14:39
Βαθιά επηρεασμένος από τη μαγεία της όπερας, ο Στέλιος Παρλιάρος δημιούργησε ειδικά για το Μέγαρο το Preludio, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που θα παρουσιαστεί στο M Shop Café την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016.
3ο Big Day με αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
29.01.2016 12:30
Η καρδιά της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου θα χτυπά στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα, στο 3ο Big Day του ΚΘΒΕ, αφιερωμένο στον μεγάλο Άγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.