Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

5ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών «Romance» στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε

5ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών «Romance» στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε

Ο ρομαντισμός της ιδεολογίας, η απελευθερωτική δύναμη της γραφής και η ανάγκη για συλλογικότητα, ζητήματα καίρια στην εποχή μας αλλά και σε κάθε εποχή, είναι μερικά από τα θέματα που θα αναδείξει το 5ο Εργαστήριο Νέων Καλλιτεχνών, «Romance», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Το Εργαστήριο προτείνει μία «άλλη» ανάγνωση του κεντρικού concept της 5ης Μπιενάλε, που βασίζεται στα «Γράμματα από τη Φυλακή» του Αντόνιο Γκράμσι θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ως τις 19 Σεπτεμβρίου στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο) και θα είναι ανοιχτό για το κοινό (10:00-18:00).

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, στις 20.00, στον ίδιο χώρο, θα εγκαινιαστεί η έκθεση έργων των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν (περφόρμανς, εγκαταστάσεις, σχέδια, φωτογραφία κ.ά.). Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της 5ης Μπιενάλε.

Επικεφαλής ανέλαβε ο Σπύρος Στάβερης, φωτογράφος.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί και masterclass του Σπύρου Στάβερη, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Γενί Τζαμί. Το masterclass θα είναι ανοιχτό προς το κοινό και με ελεύθερη είσοδο.

Την επιμέλεια και τον συντονισμό του Εργαστηρίου έχει η Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός Τέχνης -επιμελήτρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

«Το σκεπτικό για το επερχόμενο εργαστήριο επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου την πολιτική ερμηνεία του βιβλίου και στρέφεται στις πολλαπλές αναγνώσεις του: στον –εξ ανάγκης– μονόλογο της γραφής, που όμως ελευθερώνει τη νόηση από τον ρόλο και την καθημερινότητα του φυλακισμένου· στον ρομαντισμό που διακατέχει ανθρώπους που βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες ζωής και επικοινωνίας με το κοινωνικό σύνολο· στον ρομαντισμό κάθε ιδεολόγου», γράφει στον κατάλογο της 5ης Μπιενάλε η Αρετή Λεοπούλου. «Πρόκειται για μια έννοια και μια επιλογή τόσο προσωπική, όσο συνάμα πολιτική – και δη όταν χαρακτηρίζεται από την ιδεολογική συνέπεια που διανοητές, όπως ο Γκράμσι, κατέδειξαν.

Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο εργαστήριο, αποτελεί και το κυριότερο κριτήριο επιλογής των συμμετεχόντων: η πολυσυλλεκτικότητα».

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αντιγόνη Θεοδώρου, Άκης Καράνος, Aδαμάντιος Καφετζής, Μαρία Κριαρά, Ηλίας Μαμαλιόγκας, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Nicolas Paradiselo, Σοφία Τολίκα, Original Replica, Nuriddin Rasulov

Το Εργαστήριο πραγματοποιείται και με την υποστήριξη της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μπιενάλε με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία ειδικής ξενάγησης από τον Σπύρο Στάβερη, στις 11.09, στην έκθεση ΛΟΓΟΣ VI: ΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με υλικό από τη συλλογή του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ / Δωρεά Μιχάλη Τσιπίδη / Φωτογραφική αποστολή Σπύρου Στάβερη.

Σχετικές ειδήσεις
Mere-exposure effect, ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
15.02.2017 16:13
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση 6 νέων καλλιτεχνών με τίτλο Mere-exposure effect. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου 2017.
Παράταση των δύο εκθέσεων του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών
25.01.2017 12:54
Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η λειτουργία των δύο εκθέσεων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, «Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι. Υποθετικοί Χοροί» και «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», ενώ συνεχίζονται οι ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου.
Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ
07.11.2016 17:09
Πώς μια συλλογή μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες; Πώς καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν μεσολαβούν πολλές δεκαετίες; Πώς ορίζεται η έμπνευση και πώς φιλοξενείται και μετουσιώνεται σε έργο τέχνης στη….σοφίτα ενός μουσείου; Αυτό το άκρως δημιουργικό πλαίσιο έρχεται να αναδείξει η νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», στη Μονή Λαζαριστών, από τις 9 Νοεμβρίου 2016 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2017.
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
12 νέοι καλλιτέχνες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Art Athina 2016
17.05.2016 16:52
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των 10 
χρόνων λειτουργίας του, συμμετέχει στην φετινή Art Athina με την παρουσίαση 
ομαδικής έκθεσης νέων καλλιτεχνών.