Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης καλωσορίζει την καινούρια σχολική χρονιά με μια νέα επίκαιρη έκθεση έργων «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός».

114 έργα ζωγραφικής, κόμικς και κατασκευές παιδιών 3-14 ετών από τα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου, από συνεργασίες με το Κέντρο ΑμεΑ του Δήμου Ζωγράφου, το International Paint Pals-Youth Art Connection στην Atlanta της Αμερικής, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Χαμάντα της Ιαπωνίας, το Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Όσλο της Νορβηγίας και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στόχος της έκθεσης είναι να συμβάλει στην ενημέρωση, τον προβληματισμό, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, την αποδοχή της διαφορετικότητας του Άλλου και την ειρηνική συνύπαρξη με αυτόν.

Με αυτή τη μοναδική έκθεση, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ξεκινάει από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες παιδιών Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού όπως και τα εικαστικά εργαστήριά του, δίνοντας την ευκαιρία σε ανερχόμενους μικρούς καλλιτέχνες να εκθέσουν τα έργα που θα δημιουργήσουν σε ένα Μουσείο αλλά και να θαυμάσουν των συνομηλίκων τους.

8μηνης διάρκειας εικαστικά εργαστήρια

Το παιδί μου θα ήθελε να «μάθει» να ζωγραφίζει…

8μηνης διάρκειας εικαστικά εργαστήρια, που πραγματοποιούνται για περίπου 26 δίωρα, μία φορά κάθε εβδομάδα, ξεκινώντας από την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

Τα παιδιά A’- Ε’ Δημοτικού πειραματίζονται με ποικίλα υλικά, επεξεργάζονται διάφορες τεχνικές ζωγραφικής και εμβαθύνουν στους τρόπους χρήσης των εικαστικών μέσων.

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 16.00 έως 19.00 στο Μουσείο.

Μεμονωμένα προγράμματα

Μια δημιουργική Κυριακή για το παιδί μου σε ένα Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Στα μεμονωμένα προγράμματα που ξεκινούν κάθε Κυριακή, από τις 4 Οκτωβρίου, τα παιδιά 5-9 ετών αξιοποιούν τα εκθέματα του Μουσείου, έργα ζωγραφικής και κατασκευές συνομηλίκων τους, εμπνέονται δημιουργικά και γνωρίζουν ποικίλες μορφές έκφρασης με την καθοδήγηση, παιδαγωγών, συγγραφέων, ηθοποιών και ζωγράφων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται τηλεφωνικά στη Γραμματεία του Μουσείου.

Οικογενειακά εργαστήρια

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα έργο όλοι μαζί, οικογενειακώς

Κάθε Παρασκευή από τις 3 Οκτωβρίου, στα οικογενειακά εργαστήρια ζωγραφικής, με την προτροπή της υπεύθυνου του εργαστηρίου, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους 2,5-4,5 ετών δημιουργούν «οικογενειακά» έργα και κατασκευές.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται τηλεφωνικά στη Γραμματεία του Μουσείου.

Παράλληλα, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης συμμετέχει με αυτή τη νέα έκθεση και με δωρεάν εικαστικές δράσεις στον ετήσιο εορτασμό για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

 

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου: 10.00-14.00

Οικογενειακές δράσεις για παιδιά  5-11 ετών μαζί με τους γονείς τους.

Οι δράσεις επαναλαμβάνονται ανά 1 ώρα: 10.00, 11.00, 12.00 και 13.00

Υπεύθυνη: Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, παιδαγωγός, στέλεχος Εκπαιδευτικού Τμήματος του Μουσείου.

Κόστος:  ΔΩΡΕΑΝ

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου: 12.00-13.00

Γνωριμία με την έκθεση για μικρούς και μεγάλους.

Ξενάγηση από την επιμελήτρια, παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά.

Κόστος:  ΔΩΡΕΑΝ

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που προβάλλει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών παρουσιάζοντας εκθέσεις  για την ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στόχος του είναι να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική ηλικία. Στο Μουσείο πραγματοποιούνται σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά από 2,5-13 ετών και σεμινάρια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Η συνεργασία του Μουσείου με φορείς και σχολεία στην περιφέρεια πραγματοποιείται με το δανεισμό κινητού εκπαιδευτικού υλικού με τη μορφή των «μουσειοσκευών». Με αφορμή τη θεματολογία των εκθέσεών του, προτείνονται δίγλωσσα διαδραστικά παιχνίδια για μεμονωμένους επισκέπτες κάθε εθνικότητας. 

Σχετικά με τη νέα έκθεση του Μουσείου «Μόνος ή Μοναδικός; Διαφορετικότητα & ρατσισμός» και όλες τις δράσεις που την πλαισιώνουν:

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.