Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μικρές Αναδρομές: έκθεση των Μαριλένας Ζαμπούρα και Περικλή Γουλάκου στο Μουσείο Φρυσίρα

Μικρές Αναδρομές: έκθεση των Μαριλένας Ζαμπούρα και Περικλή Γουλάκου στο Μουσείο Φρυσίρα

Το Μουσείο Φρυσίρα φιλοξενεί την έκθεση της Μαριλένας Ζαμπούρα και του Περικλή Γουλάκου, με τίτλο Μικρές Αναδρομές.

Ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη, ο Περικλής Γουλάκος και η Μαριλένα Ζαμπούρα, μέσα από αυτήν την κοινή τους έκθεση μας αποκαλύπτουν εκ των έσω πως είναι η συνύπαρξη δυο καλλιτεχνών σε καθημερινό, προσωπικό αλλά και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Πώς αλληλεπιδρά ο ένας στο έργο του άλλου; Πώς διασφαλίζεται η καλλιτεχνική αυτονομία στο ζευγάρι; Σε ποιό βαθμό η δυναμική των οικογενειακών σχέσεων μπορεί να παρέμβει στην διαμόρφωση της καλλιτεχνικής ταυτότητάς τους; Η έκθεση αυτή μας δίνει την ευκαιρία για μια μοναδική παράθεση –αντίστοιξη των έργων αυτών των δυο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών εξασφαλίζόντάς μας ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα ματιά στον βίο ενός καλλιτεχνικού ζευγαριού.

Μαριλένα Ζαμπούρα:

(…) Η Μαριλένα Ζαμπούρα, στην εικαστική της διαδρομή από τη δεκαετία του 1980, διηγείται ιστορίες μιας προσωπικής μυθολογίας, ζητώντας να προσδιορίσει την ταυτότητά της και την καλλιτεχνική persona της.

Με πυρήνα της δουλειάς της το ατομικό, το ιδιωτικό, τη βιωμένη εμπειρία, η Ζαμπούρα ξεκίνησε να ζωγραφίζει τις εμμονές της, ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα, τη φαντασία και την ψευδαίσθηση, στο σήμερα και το χτες, σε μιαν αμφίδρομη πορεία μέσα στο χρόνο με όχημα τη μνήμη και τη μυθοποιητική λειτουργία της (….).

Αφροδίτη Κούρια
Ιστορικός της τέχνης –
Ανεξάρτητη Επιμελήτρια Εκθέσεων
Περικλής Γουλάκος

(....) Αν θα θέλαμε να μιλήσουμε με όρους ιστορίας της τέχνης για τα έργα του Περικλή Γουλάκου, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τον Κυβισμό, να σχολιάσουμε το έργο ως ένα είδος μετακυβιστικής έκφρασης, να θυμηθούμε την Ποπ αρτ με τα συνηθισμένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ή να υποστηρίξουμε ότι πρόκειται για μία εννοιολογική προσέγγιση, για την οποία θα πρέπει να στοχαστούμε προκειμένου να την ερμηνεύσουμε. Ίσως όμως αυτές οι αναλύσεις να μην έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Ο ίδιος αναφέρει ότι η βυζαντινή ζωγραφική, ο εξπρεσιονισμός του Φράνσις Μπέηκον, αλλά και ο Γιώργος Μπουζιάνης  τροφοδότησαν κατά κάποιον τρόπο τη θέασή του στα πρώτα βήματα (…)

Μελίτα Εμμανουήλ
Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης
Σχολή Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Σχετικές ειδήσεις
Δρόμοι και αναδρομές, έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου
17.02.2017 12:18
Στο φιλόξενο Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο «Δρόμοι και αναδρομές».
Νέοι Ορίζοντες της Ζωγραφικής - Πρώτο Μέρος: Οι ταυτότητες των άλλων, έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα
12.12.2016 16:43
Το Μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει την πρώτη ενότητα της τριλογίας Νέοι Ορίζοντες της Ζωγραφικής, η οποία έχει θέμα Οι ταυτότητες των άλλων.
Οι Απόντες: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα
08.07.2016 14:13
Το Μουσείο Φρυσίρα φιλοξενεί, στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3 στη Πλάκα, μια έκθεση φόρο τιμής στους Aπόντες.
Ourovoros: Έκθεση γλυπτικής του Περικλή Πραβήτα στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου
29.03.2016 12:21
Η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου παρουσιάζει από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, στις 20.00, την έκθεση γλυπτικής «Ourovoros» του εικαστικού Περικλή Πραβήτα.
Πέθανε η ιδρύτρια της Αίθουσας Τέχνης Αθηνών, Μαριλένα Λιακοπούλου
07.03.2016 11:27
Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών με μεγάλη της λύπη ανακοινώνει το θάνατο της μεγάλης κυρίας της τέχνης και ιδρύτριάς της Μαριλένας Λιακοπούλου.