Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

INBETWEEN: έκθεση των Georg Baselitz και Paul McCarthy στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

INBETWEEN: έκθεση των Georg Baselitz και Paul McCarthy στη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου

Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου φιλοξενεί έως τις 5 Οκτωβρίου 2015 την έκθεση των Georg Baselitz και Paul McCarthy, με τίτλο INBETWEEN.

Η έκθεση Inbetween παρουσιάζει μια ιστορική και πολιτιστική διάσχιση, την οποία πραγματοποίησαν, εν προκειμένω, δύο μνημειώδεις καλλιτέχνες , οι Georg Baselitz και Paul McCarthy. Η έκθεση, ένα ριζοσπαστικό ζευγάρωμα που γίνεται για πρώτη φορά, αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα και μια πρώτη κριτική προσέγγιση που συνδέει τους δύο καλλιτέχνες, από τις αντιδράσεις τους απέναντι στις ιδιάζουσες και αντίξοες μεταπολεμικές συνθήκες στη Γερμανία και την Αμερική, έως και σήμερα. Η προσεκτική μελέτη αποκαλύπτει παραλληλισμούς στο θέμα, τη μορφή, τις ψυχολογικές ανησυχίες και την ακραία απόρριψη του κατεστημένου στους προσωπικούς κόσμους των δύο καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με τον συν-επιμελητή Paul Schimmel: «Και οι δύο θεωρούνται μεταμοντέρνοι καλλιτέχνες, των οποίων οι πρακτικές παραμένουν σταθερά θεμελιωμένες στον μοντερνισμό· μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον για το αποτρόπαιο, και έχουν και οι δύο περάσει από τη ζωγραφική στη γλυπτική, ή το αντίστροφο. Τα τετμημένα επίπεδα των δισδιάστατων ζωγραφικών έργων του Baselitz έγιναν τετμημένες γλυπτικές φόρμες, και ο McCarthy, που ξεκίνησε με τον τρισδιάστατο χώρο μέσω των παραστατικών δράσεών του, πέρασε στην δισδιάστατη ζωγραφική σε αυτό το μεταγενέστερο στάδιο της καριέρας του.

 Η έννοια της εκτόπισης από την Ανατολή στη Δύση έχει παίξει επίσης σημαντικό ρόλο και για τους δύο καλλιτέχνες: ο Baselitz βίωσε μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας περνώντας από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία, όπως και ο McCarthy, όταν μετακόμισε από τη Γιούτα στο Σαν Φραντσίσκο της Καλιφόρνιας. Νωρίς στη ζωή του, καθένας από τους δύο καλλιτέχνες αντιμετώπισε μια στιγμή απελευθέρωσης που ερχόταν σε σύγκρουση με τις δομές και τις ιεραρχίες που επικρατούσαν στα νιάτα τους, με αποτέλεσμα και οι δύο να απομακρυνθούν από την εξουσία κάτω από την οποία είχαν ανατραφεί: ο Baselitz από τον κομμουνισμό και ο McCarthy από την εκκλησία των Μορμόνων.

Στο μεταγενέστερο έργο των δύο καλλιτεχνών, ευδιάκριτος είναι, όπως και στο έργο πολλών άλλων καλλιτεχνών στην Ιστορία της τέχνης, ο στοχασμός πάνω στη θνητότητα και η διαρκής συναίσθησή της. Στον Baselitz υπάρχουν ταυτόχρονα απλοποιημένες αλλά πυκνές, σκοτεινές και μουντές αναπαραστάσεις ενός σημείου-περάσματος από την αρχή προς το τέλος, ή προς έναν άλλο κόσμο, αναπαραστάσεις που δεν είναι και τόσο διαφορετικές από εκείνες που βρίσκουμε στους «Μαύρους πίνακες» του Φρανσίσκο Γκόγια. Στον McCarthy, η αντιπαράθεση του «Οριζόντιου» (2012), στο οποίο προσπαθεί να αψηφήσει τον ίδιο τον θάνατο, και του hyperrealist γλυπτού «Εκείνο το κορίτσι» (2012), φωτίζει την κοινή επιθυμία των δύο καλλιτεχνών να ξεπεράσουν τη θνητότητά τους.»

Schimmel, 2015

Επιμέλεια: Paul Schimmel και Carla Schulz-Hoffm

Φωτό (πορτέτα): Georg Baselitz (φωτο: Martin Müller), Paul McCarthy (φωτο: Leigh Ledare)

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Georg Baselitz στη γκαλερί Gagosian
01.02.2017 14:16
Η γκαλερί Gagosian βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει επιλεγμένα έργα του Georg Baselitz σε χαρτί.
Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ
07.11.2016 17:09
Πώς μια συλλογή μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης για νέους καλλιτέχνες; Πώς καλλιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν μεσολαβούν πολλές δεκαετίες; Πώς ορίζεται η έμπνευση και πώς φιλοξενείται και μετουσιώνεται σε έργο τέχνης στη….σοφίτα ενός μουσείου; Αυτό το άκρως δημιουργικό πλαίσιο έρχεται να αναδείξει η νέα έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», στη Μονή Λαζαριστών, από τις 9 Νοεμβρίου 2016 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2017.
Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955: έκθεση στην Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου
18.10.2016 17:20
Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή, με έργα 48 Ελλήνων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν τη δεκαετία 1945-1955, δηλαδή τα χρόνια του εμφυλίου ή λίγο μετά και εμφανίζονται καλλιτεχνικά την περίοδο της δικτατορίας και της έκρηξης των ελευθεριών που ακολούθησε.
Νέα Ξεκινήματα: Μεταξύ Χειρονομίας και Γεωμετρίας: έκθεση από τη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου
13.10.2016 14:49
Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την έκθεση Νέα Ξεκινήματα: Μεταξύ Χειρονομίας και Γεωμετρίας. Πρόκειται για μια έκθεση δεκαεννιά καλλιτεχνών που ήρθαν στο προσκήνιο τα χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Give Me A Moment: έκθεση του David Hammons από τη Συλλογή Γιώργου Οικονόμου
14.06.2016 15:32
Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει σπάνια έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη David Hammons στην πρώτη σημαντική παρουσίαση της δουλειάς του στην Ελλάδα.