Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Θίασος Παραδοξοτήτων: έκθεση της Κατερίνας Τσάμη στην Art Πρίσμα Gallery

Θίασος Παραδοξοτήτων: έκθεση της Κατερίνας Τσάμη στην Art Πρίσμα Gallery

Από τις 9 Οκτωβρίου, έως τις 7 Νοεμβρίου του 2015, η Art Πρίσμα Gallery παρουσιάζει την σειρά με γενικό τίτλο ‘Θίασος Παραδοξοτήτων’, της Κατερίνας Τσάμη.

Ο Ανδρέας Σμαραγδής, προλογίζοντας την έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων:

Θίασος Παραδοξοτήτων

Η καταγραφή μιας εικαστικής άποψης, είναι εκ των πραγμάτων μια δύσκολη υπόθεση , μιας και επιδέχεται πολλαπλών αναγνώσεων, προσεγγίσεων και προφανώς συμπερασμάτων. Η ματιά προς τα πίσω εξυπηρετεί πιστεύω την καλύτερη προσέγγιση του τώρα και εξασφαλίζει ουσιαστικότερα συμπεράσματα, τα οποία σίγουρα θα διαβαστούν αύριο με καλύτερο τρόπο.

Η Κατερίνα Τσάμη παρουσιάζει σήμερα την εικαστική της πρόταση με τίτλο ‘Θίασος Παραδοξοτήτων’.

Ζωγράφος της γενιάς του ‘80 και με έντονη παρουσία στο χώρο της αγιογραφίας (πράγμα που καθορίζει όχι τόσο την οπτική της, αλλά την πειθαρχία με την οποία χαρακτηρίζει την έκφραση της), παρουσιάζει το 2002 τη σειρά  ‘Ο Κήπος της Εδέμ’ και ακλουθούν 2006 ‘Illusions’, 2009 ‘say cheese’, 2011 ‘photosynthesis’ και το 2013 ‘beautiful loosers’.

Η Τσάμη σε όλη αυτή την περίοδο 2002-2013, χαρτογραφεί την εξέλιξη της ζωής , μέσα από τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες με τον πιο φυσιολογικό κατά την γνώμη μου τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτώσεων του κάθε ανθρώπου, μεταξύ αισιοδοξίας και απόγνωσης.

Η επιθετικότητα και η κραυγή της σειράς ‘beautiful loosers’, (γραφή brut), έρχεται να μας υπενθυμίσει την ψευδαίσθηση του πρόσφατου παρελθόντος μας, μέσα από την εικονική ευμάρεια και ισοπέδωση των αξιών, αρχών και όλων των στοιχείων που συνιστούν, αυτό που λέμε άνθρωπος.

Σήμερα η Τσάμη παρουσιάζει τη σειρά ‘Θίασος Παραδοξοτήτων’ 2014-15. Είναι η διήγηση ενός παραμυθιού για ενήλικες.
 
Η πρώτη ανάγνωση μιας γλυκιάς και αέρινης ατμόσφαιρας, που εικαστικά χρησιμοποιεί στοιχεία ναΐφ και ποπ, δεν μπορεί παρά να ενθουσιάσει τον θεατή για την πληρότητα του εικαστικού αποτελέσματος και γρήγορα να καταλήξει στο συμπέρασμα μιας πολύ καλής ζωγραφικής με εύπεπτο θέμα και χιουμοριστική διάθεση.

Η Τσάμη εδώ όμως, ενσυνείδητα ή ίσως και ασυνείδητα δημιουργεί μία παγίδα. Το ότι ζωγραφίζει καλά στο είδος της, το δείχνει απλά γεμίζοντας την ζωγραφική επιφάνεια...

Σχετικές ειδήσεις
What is the time in Istanbul, έκθεση της Ardan Özmenoğlu στη Nitra Gallery στην Αθήνα
20.01.2017 11:22
Η Nitra Gallery ανοίγει τις πόρτες της στην αθηναϊκή εικαστική σκηνή με την ατομική έκθεση της Τουρκάλας εικαστικού Ardan Özmenoğlu με τίτλο ‘What is the time in Istanbul’.
ΜΕΘΕΞΙΣ: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Dépôt Αrt gallery
13.12.2016 15:34
Η Dépôt Αrt gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρες 19:00 έως 23:00 την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα " Μ Ε Θ Ε Ξ Ι Σ " σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη.
inhabitants: Έκθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου στην ΔΛ Gallery
23.11.2016 13:08
Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 την ατομική έκθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου με τίτλο «inhabitants» σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία.
Η Γοητεία της διαχρονικότητας: έκθεση της Κάλλιας Παπαθεοδώρου στη γκαλερί Art Prisma
20.09.2016 15:47
Η Gallery Art Πρίσμα εγκαινιάζει την εικαστική σαιζόν 2016-2017 με την έκθεση της Κάλλιας Παπαθεοδώρου, ''Η Γοητεία της διαχρονικότητας''.
Spaced Out: ομαδική έκθεση στη Enia Gallery
12.05.2016 10:06
Η ΕΝΙΑ GALLERY αποτελεί ένα νέο εκθεσιακό χώρο που στόχο έχει να προβάλλει τη σύγχρονη διεθνή εικαστική σκηνή, μέσω της προβολής του εικαστικού έργου αξιόλογων νέων όσο και καταξιωμένων καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.