Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Περί ανέμων, περί υδάτων, περί τόπων

Περί ανέμων, περί υδάτων, περί τόπων
Την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Σταθάτου με τίτλο: Περί ανέμων, περί υδάτων, περί τόπων...

Στον εννοιολογικό άξονα που συνέχει τις προηγούμενες εργασίες του Τρία Ηρακλείτεια Στοιχεία (1991), Οι Κήποι των Εσπερίδων (1993), άκεα (1996), Το βιβλίο των χαμένων πόλεων (1998) και Λίθοι (2006), ο Γιάννης Σταθάτος συνεχίζει τον αναστοχασμό του πάνω στη σύγχρονη διαμόρφωση της έννοιας του τοπίου, σε αντίστιξη, πάντα, με το αρχαιοελληνικό ιδεώδες του φυσικού τοπίου. Στη νέα του σειρά που έχει τίτλο Περί ανέμων, περί υδάτων, περί τόπων, παραπομπή στο ομώνυμο σύγγραμμα του Ιπποκράτη το οποίο συσχετίζει τα νοσήματα με το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζονται, μας φέρνει αντιμέτωπους με εικόνες από τα απόβλητα της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίες.

Νόμιμες και παράνομες, οι χωματερές που βιάζουν ανεξέλεγκτα το περιαστικό και επαρχιακό τοπίο, φωτογραφημένες στο φως της χαραυγής ή με τα θερμά χρώματα του απομεσήμερου – σύμφωνα με τις κλασικές αρχές της τοπιογραφίας -, αναδεικνύουν μια άλλη, αποσιωπημένη πλευρά του υψηλού του ύστερου καπιταλισμού. Εκτός από τα προφανή οικολογικά σημαινόμενα, η δυστοπική αυτή θεώρηση του τοπίου εκφράζει κι ένα γενικότερο απαισιόδοξο αίσθημα απογοήτευσης μπροστά στη σύγχρονη ζωή, που υπονοείται και από το λογοπαίγνιο του τίτλου της σειράς.Σχετικές ειδήσεις
About felicity: έκθεση της Εριέττας Βορδώνη στη Γκαλερί Ευριπίδη
01.11.2016 15:44
Σε μια εποχή μεταβατική, όπου αξίες και αρχές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και όλα τείνουν να επαναπροσδιοριστούν, η καταξιωμένη ζωγράφος και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη αντιδρώντας στην έλλειψη συναισθήματος και αρχών μας υπενθυμίζει την έννοια του ευδαίμονα βίου κατά τον Επίκουρο, μέσα από τη νέα της έκθεση με τίτλο «About felicity» (Περί ευδαιμονίας), που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Περί Βίας και Άλλων Δαιμονίων: έκθεση του Toni Milaqi στη γκαλερί Δεσμός στο Παρίσι
06.10.2016 12:54
Ο Toni Milaqi έρχεται στο Παρίσι και εγκαινιάζει με την έκθεσή του τη νέα καλλιτεχνική χρονιά στη γκαλερί του Δεσμού.
Κάπου στην υδρόγειο: Έκθεση της Αντωνίας Κανελλοπούλου στην αίθουσα Περί Τεχνών Καρτέρης
12.09.2016 14:48
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19.30 στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Αντωνίας Κανελλοπούλου με τίτλο «Κάπου στην υδρόγειο».
Τόπων ανάμνηση: έκθεση της Λίζας Μέρλιν Βασιλάτου στην ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ
02.06.2016 15:22
Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Ιουνίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Λίζας Μέρλιν Βασιλάτου, με τίτλο «Τόπων Ανάμνηση».
Περί εξουσίας: project σε εξέλιξη από την Lo And Behold στο Μπάγκειον
11.04.2016 17:01
Μετά από πρόσκληση της Athens Biennale 2015-17 “OMONOIA”, η Lo and Behold συμμετέχει στη 2η Σύναψη με το σε εξέλιξη project “Περί εξουσίας”.