Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

4ο Φεστιβάλ Τέχνης & Λογοτεχνίας της Καλντέρα με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση

4ο Φεστιβάλ Τέχνης & Λογοτεχνίας της Καλντέρα με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση

Το Atlantis Books, ένα από τα πιο όμορφα και διάσημα παγκοσμίως βιβλιοπωλεία, διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Τέχνης & Λογοτεχνίας της Καλντέρα, με χορηγό το Ίδρυμα Ωνάση και τη συμμετοχή του Αρχείου Καβάφη. Το #2015Caldera Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως 13 Σεπτεμβρίου 2015, 11.00 πμ με 2.00 πμ, στους χώρους του βιβλιοπωλείου στην Οία και στο Πανηγυρόσπιτο – Πνευματικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Οίας. 


Φέτος, το Atlantis Books παρουσιάζει τους πιο ενδιαφέροντες καλεσμένους, ανάμεσα στους οποίους οι: David Sedaris, Billy Collins, Ross Daly, Julian Gargiulo, Σώτη Τριανταφύλλου , Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αύγουστος Κορτώ και αναγνώσεις ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη καθώς και προβολές επηρεασμένες από τον ίδιο, από το Αρχείο Καβάφη. Τα προηγούμενα Caldera Festivals είχαν την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουν ονόματα όπως Paul Murray, Ali Smith και Ευγένιος Τριβιζάς , αλλά και καλλιτέχνες , μουσικούς και σεφ που γενναιόδωρα μοιράστηκαν το ταλέντο τους σε δράσεις ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό.

«Ήλθε για να διαβάσει»: Καβαφικές αναγνώσεις

To Αρχείο Καβάφη συμμετέχει στο 4ο Φεστιβάλ Τέχνης & Λογοτεχνίας της Καλντέρα την Κυριακή 13/9, σε μια ξεχωριστή βραδιά με αναγνώσεις ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη από ποιητές και παράλληλες προβολές έργων video art με αφετηρία το έργο του ποιητή. Τα ποιήματα θα αναγνώσουν κατ’ ιδίαν στο κοινό οι Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ορφέας Απέργης, Παναγιώτης Ιωαννίδης , Θοδωρής Χιώτης.

Παράλληλα με τις αναγνώσεις θα πραγματοποιείται η προβολή των έργων:

Πίνα // Αθανάσιος Αργιανάς  
Και τόση έντασις σ’ ελληνική φρασιολογία // Μαρία Βαρελά
Αντιόχεια //  Γιάννης Θεοδωρόπουλος
Ενώπιον του αγάλματος του Ενδυμίωνος //  Rick Myers  
Aπ’ τον Καιρό //  Έρικα Σκούρτη
Χρησμός // Γιώργος Ταξιαρχόπουλος
Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα // Joana Hadjithomas – Khalil Joreige
Αστικό Φωτοστέφανο //Βασίλης Ψαρράς
Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος // Θοδωρής Προδρομίδης
Εδώ ας σταθώ //Μαριάννα Χριστοφίδου

Σημείωμα του Craig Walzer

“Το Caldera Festival 2015 είναι το μεγαλύτερό μας μέχρι στιγμής. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη λίστα των συμμετεχόντων που εξακολουθεί να μεγαλώνει. Ελπίζουμε το event να ενισχύσει τη μεγαλύτερη fund-raising της επόμενης δεκαετίας: θέλουμε να αγοράσουμε το πιο όμορφο κτίριο στη Σαντορίνη, ένα πετρόκτιστο οίκημα, ένα λαβύρινθο από σπηλιές στο διπλανό χωριό και να το μετατρέψουμε σε ένα Writers & Αrtists Residency. Θα σας πούμε περισσότερα πάνω σε αυτό σύντομα. Για την ώρα ξεκινάμε με ένα Καλώς ήρθατε και Μείνετε Ενθουσιασμένοι!»  

(Craig Walzer, Founder, Atlantis Books)

Λίγα λόγια για το ATLANTIS BOOKS

Το Atlantis Books είναι ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στην Οία της Σαντορίνης. Από το 2004 φιλοξενεί λογοτεχνικά και σπάνια βιβλία, πρώτες εκδόσεις, γάτες και σκύλους. Το 2010 ξεκίνησε τις δικές του ανεξάρτητες εκδόσεις Paravion Press. Το Atlantis Books διοργανώνει το Φεστιβάλ Τέχνης & Λογοτεχνίας της Καλντέρα από το 2012 ενώ έχουν γράψει γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, οι New York Times, οι Times of London, ο Guardian. Έχει φιγουράρει πολλές φορές σε λίστες για τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο.  

Λίγα λόγια για το Αρχείο Καβάφη

Η κυριότητα του αρχείου Καβάφη διαβιβάστηκε στο Ίδρυμα Ωνάση το 2012. Το Αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει το προσωπικό αρχείο του ποιητή (χειρόγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα). Μέσα από τις πολλαπλές πρωτοβουλίες και δράσεις του (ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, ψηφιοποίηση του καβαφικού αρχείου, έκδοση του καβαφικού έργου σε braille κ.ά) το Αρχείο Καβάφη/' Ιδρυμα Ωνάση, αποσκοπεί στη διάνοιξη νέων τρόπων συνομιλίας και διάδρασης του κοινού με τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.

Το Ίδρυμα Ωνάση Μέγας Χορηγός του 4ου Φεστιβάλ Τέχνης & Λογοτεχνίας της Καλντέρα/Σαντορίνη στο βιβλιοπωλείο ATLANTIS BOOKS.

Σχετικές ειδήσεις
Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015
20.12.2016 14:25
Από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015, που αφορούν εκδόσεις έτους 2014, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων.
Νοέμβριος 2016: Μήνας σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στον Ιανό
31.10.2016 13:22
Τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων μας καλούν όλον τον Νοέμβριο να έρθουμε πιο κοντά με την σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία!
57ο ΦΚΘ: Σινεμά για όλους!
21.10.2016 12:20
Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει για όλους και όλες. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, βελτιώνει την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως.
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών
07.09.2016 13:29
Με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνεται φέτος το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών «Days of Percussion 2016» από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας στον Αντώνη Γεωργίου και το
06.04.2016 15:28
Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας είναι μια φρέσκια ωραία πρωτοβουλία της Κοινότητας (ξεκίνησε το 2009) με σκοπό να προβάλλει πανευρωπαϊκά συγγραφείς που ξεχωρίζουν μέσα στη χώρα τους.