Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Location-Allocation II, της Φάτμα Εργκιούνγερ στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44

Location-Allocation II, της Φάτμα Εργκιούνγερ στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44

Ποια είναι η αίσθηση που μας αφήνει η ανάγνωση της θέσης μας σε μια πόλη, της θέσης μας στον κόσμο ως ανθρώπινα όντα; Ποια είναι η εικόνα που αφήνει η πόλη στον καθένα μας από το παρελθόν, το παρόν, ακόμα και το μέλλον της; Ποια είναι η σχέση που διαμορφώνουμε με τους καθημερινούς της χώρους;

Στο χώρο της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44, στο πλαίσιο του project Εντός/Εκτός, οι χάρτες, τα χάρτινα «πλέγματα» και τα κολάζ της Φάτμα Εργκιούνγερ διαμορφώνουν μία εγκατάσταση που επιχειρεί να αναπαραστήσει εικόνες, διαδοχικές στιγμές κίνησης της τρέχουσας καθημερινότητας και ροές της πόλης. Έχοντας ως εκκίνηση τον αστικό χάρτη ως σημείο αναφοράς και ανάγνωσης του χώρου, αλλά και συναίσθησης της φυσικής παρουσίας μας σε κάθε τόπο, η Εργκιούνγερ προσεγγίζει την ιδέα της τοποθεσίας όχι μόνο ως τοπόσημο, αλλά και ως ρέον σημείο που διαμορφώνεται μέσα από τις προσλαμβάνουσες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Η Εργκιούνγερ ξεκινά από τις δαιδαλώδεις αποτυπώσεις των χαρτών εναέριων λήψεων και προχωρά μεταφέροντας την αίσθηση του πλέγματος και της διαδρομής σε κατασκευές και κολάζ από φακέλους, χαρτοσακούλες, εφημερίδες και χαρτιά συσκευασίας. Υλικά που κόβονται, τσαλακώνονται, χρησιμοποιούνται και διαμορφώνονται γλυπτικά εμπεριέχοντας την εμπειρία της πόλης και αποθηκεύοντας νοητικά επεξεργασμένες εικόνες της καθημερινότητάς μας. Η Φάτμα Εργκιούνγερ αναδεικνύει τη σημασία της ιδιαιτερότητας της τοποθεσίας για τη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του έργου της, αναπτύσσοντας έναν πολυεπίπεδο διάλογο ανάμεσα στον καλλιτέχνη, τον τόπο και τους θεατές . Με τον εφήμερο χαρακτήρα της εγκατάστασής της και την ανάγνωση της μεταβλητότητας του αστικού χώρου, προσεγγίζει τη «μεγαλύτερη εικόνα» του, μέσα στην οποία η τέχνη συμπλέκεται με την υπαρξιακή θεώρηση της πόλης ως βιωμένης και προσωπικής εμπειρίας.

Σχετικά με το project Εντός/Εκτός:

Η Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜoΚΕ) της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών οργανώνει από τον Μάρτιο του 2015 το project διαρκείας Εντός/Εκτός κατά το οποίο έργα φοιτητών και πρόσφατων αποφοίτων της ΑΣΚΤ φιλοξενούνται διαδοχικά ανά δεκαπενθήμερο στο χώρο ενός ανενεργού καταστήματος στο Μέγαρο Κωνσταντόπουλου, εντός της στοάς της οδού Πανεπιστημίου 44. Η επιμέλεια του project ανήκει στην ιστορικό τέχνης Χάρι Κανελλοπούλου.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν έργα με αφορμή αυτό το χώρο σε ένα σημείο της πόλης στα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο. Εντός μιας προστατευμένης «προθήκης», αλλά εκτός ενός συμβατικού εκθεσιακού χώρου, εντός του αστικού μικρόκοσμου μιας στοάς και εκτός του κεντρικού δικτύου της πόλης, σε ένα ζωτικό χώρο ανάμεσα στο «στεγασμένο» και το «υπαίθριο», οι καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τη διαδραστική σχέση μεταξύ έργου και θεατή, διεκδικώντας το δημόσιο βλέμμα και την προσοχή προς την εικαστική δημιουργία.

Επιμέλεια και θεωρητική υποστήριξη εκθέσεων: Χάρις Κανελλοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Η Αγγελική Παπαδοπούλου στο ΒΚΚ 4th International Contemporary Ceramic art project στην Ταϊλάνδη
13.12.2016 10:55
Η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου προσκαλεσμένη από την έδρα Κεραμικής του Πανεπιστήμιου του Κhon Kaen, της Ταϊλάνδης, συμμετείχε στο ΒΚΚ 4 Ιnternational Ceramic art project από τις 8 έως τις 15 Νοέμβρη με θέμα «Σύγχρονα κεραμικά φωτιστικά έργα».
CHEAPART 2016: Παρελθόν και μέλλον, τα δύο πρόσωπα της CHEAPART
06.12.2016 12:13
Στο ίδιο ιστορικό κτίριο της Οδού Θεμιστοκλέους και Α. Μεταξά 25 στα Εξάρχεια που γεννήθηκε η CHEAPART και όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκθέσει πάνω από 500 καλλιτέχνες, εγκαινιάζεται φέτος στις 9 Δεκεμβρίου στις 7:30 μμ. η CHEAPART 2016 με 80 επιλεγμένους εικαστικούς που θα σας ξεναγήσουν στο έργο τους.
Η Αίσθηση της Σκέψης: έκθεση του Δημήτρη Καλυβιώτη στη Λευκάδα
08.08.2016 13:57
Ο Δημήτρης Καλυβιώτης παρουσιάζει την έκθεσή του «Η Αίσθηση της Σκέψης», που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "Θεόδωρος Στάμος", στη Λευκάδα, στις 23 Αυγούστου 2016 στις 20.00.
Έκθεση τελειόφοιτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
10.06.2016 13:02
Από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, στην αυλή του ιστορικού κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, διοργανώνεται έκθεση από τους τελειόφοιτους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο «Ο άνθρωπος, παιδί μου, είναι σαν το νερό. Δεν τον σταματάει τίποτε».
12 νέοι καλλιτέχνες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Art Athina 2016
17.05.2016 16:52
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των 10 
χρόνων λειτουργίας του, συμμετέχει στην φετινή Art Athina με την παρουσίαση 
ομαδικής έκθεσης νέων καλλιτεχνών.