Ο χώρος ΡΟΕΣ στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει ένα νέο σεμινάριο γνωριμίας με τη δραματοθεραπεία.

Η δραματοθεραπεία είναι μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί το θέατρο, την εναλλαγή ρόλων (role playing), την κίνηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και τις υπόλοιπες τέχνες, με σκοπό να προωθήσει την αλλαγή και τη θεραπεία. Υπό την καθοδήγηση και φροντίδα του θεραπευτή, ο ενήλικος, ο έφηβος και το παιδί, έχει την ευκαιρία να εκφράσει να συναισθήματα του σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να αντιμετωπίσει τους φόβους του, να αναζητήσει καινούργιους τρόπους για να κάνει την καθημερινότητα του πιο αρμονική.

Τα άτομα που δουλεύουν μέσα σε μια δραματοθεραπευτική διαδικασία κάνουν χρήση τόσο του λόγου όσο και του σώματος τους, ενεργοποιώντας έτσι τη δημιουργικότητα τους, έρχονται σε επαφή με το συναίσθημα τους, αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση τους και βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Η χρήση του συμβολισμού και της μεταφοράς που επιτυγχάνεται σε μια δραματοθεραπευτική συνεδρία βοηθά το άτομο να επαναδιαπραγματευθεί και να αντιμετωπίσει καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο. Η δραματοθεραπεία αποτελεί τη σύνδεση μεταξύ του πραγματικού και του συμβολικού κόσμου δίνοντας την ευκαιρία στο άτομο να ανακαλύψει πρακτικές που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή που επιθυμεί.

Το σεμινάριο θα διεξάγεται στο χώρο ΡΟΕΣ δύο Σάββατα το μήνα και θα πραγματοποιηθούν συνολικά 8 συναντήσεις. Σε κάθε συνάντηση θα κυριαρχεί ένα συγκεκριμένο θέμα που θα αναπτύσσεται είτε θεωρητικά, είτε βιωματικά. Θα χρησιμοποιηθούν και διδαχτούν διάφορες τεχνικές, με τη βοήθεια των οποίων ο άνθρωπος εκφράζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του με ασφαλή τρόπο, μέσα από την προβολή. Κάποιες από αυτές είναι η δημιουργία και δραματοποίηση ιστοριών, η χρήση της ζωγραφικής και του πηλού, η μουσική, η κίνηση, οι ασκήσεις χαλάρωσης, ο αυτοσχεδιασμός.

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τόσο το θεωρητικό, όσο και το βιωματικό κομμάτι της δραματοθεραπείας. Επίσης να μάθουν και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, τεχνικές και πρακτικές της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου, εντάσσοντας τα στη δική τους επαγγελματική δραστηριότητα.

Απευθύνεται σε: επαγγελματίες υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες, φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών κι εκπαιδευτικούς. Επίσης αποφοίτους και φοιτητές δραματικών σχολών και επαγγελματικών σχολών χορού.

• Απαιτείται κράτηση θέσης.
• Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης, σημειώσεις και βιβλιογραφία.