Η 11η πράξη του φεστιβάλ SPHINX 2015 αποτελεί μια παρέμβαση graffiti σε ένα επιλεγμένο τοίχο μέσα στην πόλη με σκοπό την αισθητική ανάδειξη του χώρου μέσα από η σύνδεση και τη συνομιλία του με τα ιστορικά- πολιτιστικά χαρακτηριστικά που γειτονεύει. Ο τοίχος που επιλέχθηκε είναι στο πάρκινγκ του Carrefour – Μαρινόπουλου και η επιλογή του χώρου έγινε λόγω της γειτνίασης του με την πλατεία των Αγίων Θεοδώρων μια και το θέμα της παρέμβασης του Αχιλλέα, καλλιτέχνη που επιμελείται το έργο, είναι ο άνθρωπος όπως τον προσδιορίζει ο Οιδίποδας στην απάντηση του στην Σφίγγα. Τις επόμενες μέρες, από το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015 θα δείτε τον Αχιλλέα να δρα στον χώρο φιλοτεχνώντας την πρόταση του.

To διεθνές κάλεσμα του φεστιβάλ της ΣΦΙΓΓΑΣ για την δημιουργία happenings*, μέσα στον ιστό της πόλης, με θέμα την αναζήτηση της λύσης του αινίγματος του ανθρώπου που ξαναθέτει σήμερα η σφίγγα παρουσιάζει το δεύτερο έργο της καλλιτέχνιδας Mariva Zacharof με θέμα «sometimes I wonder» («κάποιες φορές αναρωτιέμαι»). Η τωρινή κοινωνία, με τις σημερινές τεχνολογικές προκλήσεις, κοινωνικοοικονομικές συγκρούσεις, και πολιτισμικές συγχωνεύσεις προκαλούν την καλλιτεχνική έκφραση στην απόδοση ενός νέου νοήματος της ανθρώπινης υπόστασης. Η τωρινή μας απάντηση μπορεί να καθορίσει το βιώσιμο (και με ποιους όρους) ή το αδιέξοδο των ανθρώπινων επιλογών.

Μέσω του έργου της η καλλιτέχνιδα θέλει ν’ αποδώσει το άγχος της σύγχρονης εποχής και πως αυτό επιδρά στις ζωές των ανθρώπων.

Κύριος στόχος μέσα από την δράση που θα μας προσφέρει είναι να προκαλέσει την αντίληψη του κοινού γύρω από τα προβλήματα που το άγχος μπορεί να επιφέρει στον εσώτερο εαυτό. Αν το άγχος μεγαλώσει μέσα στο άτομο, αυτό το αρνητικό συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού και σε παράλογες σκέψεις. Η γαλήνη του εσωτερικού εαυτού είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη ζωή. Δυστυχώς, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι προθεσμίες, τα συνεχή χρονοδιαγράμματα, η γρήγορη κατανάλωση της κακής ποιότητας τροφίμων και τα πρότυπα της σύγχρονης λογικής οδηγούν το άτομο σε αδιέξοδα.

Οι δυτικές κοινωνίες, δεν μπορούν να σκέφτονται και να ενεργούν με σαφήνεια. Οι άνθρωποι για να σπάσουν αυτά τα εμπόδια πρέπει να αναπτύξουν τον σεβασμό για τον άλλον, και να μάθουν να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις καταστάσεις της καθημερινότητας τους ώστε να βλέπουν πιο καθαρά.

Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου 2015 στις 9.15 στο πάρκινγκ του Carrefour – Μαρινόπουλου και θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Η επιλογή του χώρου έγινε λόγω της γειτνίασης του με την πλατεία των Αγίων Θεοδώρων και την αναφορά στην Σφίγγα και τον Οιδίποδα.

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.

* τα happenings είναι καλλιτεχνικές «πράξεις», παραστάσεις, γεγονότα ή καταστάσεις που μπορούν να θεωρηθούν τέχνη, συνήθως νοούνται ως τέχνη της «εκδήλωσης». Οι εκδηλώσεις – happenings μπορούν συμβούν οπουδήποτε και συχνά είναι διεπιστημονικές με μια μη γραμμική αφήγηση και ενέχουν την ενεργή συμμετοχή του κοινού. Τα βασικά στοιχεία των happenings είναι προγραμματισμένα αλλά μερικές φορές οι καλλιτέχνες διατηρούν περιθώρια για αυτοσχεδιασμό. Αυτή η νέα πτυχή της media art happenings δημιουργήθηκε ώστε να καταργεί τα όρια μεταξύ της τέχνης και του θεατή.